Да освежим интериора с малките, но чаровни деко възглавнички

Малките декоративни възглавнички са идеалното свежо попълнение за всеки дом. Каквато и да е идеята за тяхното използване, едно е сигурно – те трябва да присъстват около вас.
24.06.2022
Мила Стоянова
1426
декорация за дома, декоратвни възглавнички, деко възглавници
Артистичните деко възглавнички внасят акцент в интериора.
Източник: Арт Финес, www.finesbg.com

Често ни се случва да искаме да променим своя дом или поне да внесем ново настроение в интериора, без това да се отрази драстично на цялостното обзавеждане. И тук на помощ идват малките трикове, които обаче могат да бъдат и много практични. Освен това, те задължително ще разчупят обстановката. Сигурно вече се досетихте, че става въпрос за малките декоративни възглавнички – идеалното свежо попълнение за всеки дом. Каквато и да е идеята за тяхното използване, едно е сигурно – те трябва да присъстват около вас.

 
Деко възглавнички в различни стилове и размери.     Източник: www.finesbg.com

Да започнем с разнообразието от форми – от класически квадратни, до правоъгълни, продълговати тип „бонбон“, кръгли или в нетипична форма на звезда, сърце или анимационен герой. Сред последните трендове са и възглавниците тип „кълбо“. Всичко зависи от това къде ще бъдат тези симпатични аксесоари. Когато решим да обзавеждаме дневната, те стоят на дивана или фотьойла и обикновено са класически, съобразени изцяло с интериора на помещението. Но в спалнята или детската стая те играят ролята на акцент, който се откроява и носи в повечето случаи „закачливо“ настроение.

  
Деко възглавничките във форма на звезда са актуални.     Източник: www.finesbg.com

Но защо решаваме да имаме декоративни възглавнички у дома?

Обикновено това са аксесоарите на дома, които променят визуално облика му и служат за интериорен акцент. Това е начинът да вкараме известна доза стил в жилището си. Но в последно време, поради това, че домовете ни стават все по-компактни и не ни остава място за излишни вещи, ние търсим и практичност. Ето защо често прибягваме до декоративни възглавници и за да можем комфортно да се облегнем на тях за кратка почивка през деня по време на нашия home office, без да се налага да вадим голямата възглавница за спане. А знаете ли, че дори има деко възглавници тип „одеяло“? Звучи странно, но когато ги „разтворите“ те ще се превърнат в топла завивка, която ще ви обгърне.

Декоративните възглавнички са и начин да изразим обичта си към любим човек, а той ще ѝ се наслаждава всеки път, когато се облегне на нея. Страхотен и практичен подарък!

 
Деко възглавничките с животински мотиви създават закачливо настроение.     Източник: www.finesbg.com

Друго предназначение на декоративните възглавници е да внесем акценти в интериора на определена тема, най-често празник или сезон. Великденските празници, например, са идеален повод да доукрасим дома си с тях. Възглавници с пролетни цветя, в свежи цветове, бродирани дамаски на великденски герои ще бъдат идеалното попълнение за празника. А когато настъпи летния сезон и ви се иска да усещате морето близо до себе си, наредете на леглото в спалнята възглавници с морски мотиви.

Декоративните възглавници могат да имат и нестандартно приложение. Освен като аксесоар към меката мебел или просторното ни легло, те могат да се превърнат и в интересна декорация като нестандартни поставки за бижута или игленици с драперия по краищата. В модерните жилища с посока към източната философия, те често заемат мястото на столовете, разхвърляни по пода в стаята. Ето как в днешно време са се появили и така удобните пуфове.

 
Деко възглавничките са страхотен подарък.     Източник: www.finesbg.com

Да поговорим за стила на деко възглавничките

Тук разнообразието и съчетанието на материи, цветове и принтове е сякаш безкрайно. Но ето няколко стила, на които експертите обръщат голямо внимание през последната година. Grandmillennial Style например е стилът вдъхновен от средата на 50-те на миналия век, който ви напомня за вашите баби в модерен прочит. Ако трябва да го изобразим на нашата декоративна възглавничка, тя би била декорирана с традиционно цвете, контрастиращо на модерен фон. Тропическото влияние също присъства с принтове на флора и фауна, а също и плодове.

 
Деко възглавнички с животински мотиви също са актуални.     Източник: www.finesbg.com

Автентичността в домашния декор продължава да бъде един от популярните трендове, тъй като хората търсят единствени по рода си декори, изработени от естествени материали. Ето защо ръчно рисуваните и бродирани възглавници са сред предпочитаните аксесоари за меката ни мебел. Някои от тях дори се доближават до произведения на изкуството.

 
Деко възглавничките с животински мотиви създават настроение в интериора.     Източник: www.finesbg.com

Така неусетно достигаме до стилът Арт Деко или изкуството пренесено върху различни материи и текстил. Добавянето на нотка на блясък към вашия дом, без да се ангажирате напълно с модернизирания стил от 20-те години на миналия век, може да се постигне най-добре с малки декоративни елементи. Добавете богатство към дивана във всекидневната си, като поставите графични симетрични дизайни, които отдават почит на тенденцията в арт деко, като бели и златни възглавници.

„Настроение за блус“ или деко възглавнички в тъмносин плюш или кадифе по изящно белия ви диван. Както знаем синьото в интериора е като черното за модата сред облеклата. Възраждането на този цвят е една от тенденциите през последните години.

 
Деко възглавничките с животински мотиви отново са на мода.     Източник: www.finesbg.com

Животинските принтове също са сред модерните ни предложения. И за да не прекалявате с тях в интериора, идеята да бъдат част от него под формата на декоративни възглавници е доста добра. Може да се заиграете с образи на гепарди, слонове и всякакви животни от саваната. Африка и нейните традиции са сред вдъхновяващите теми сред дизайнерите.

 
Деко възглавнички от различни материи и текстури.     Източник: www.finesbg.com

Декоративни възглавници от различни материи и текстури като комбинация от лен и кадифе, например, подчертани в контрастиращи цветове – едно модерно съчетание на вкусове от различни периоди. Рисковано, но тренди!

За декоративните възглавнички каквото и да кажем ще бъде малко. Те имат склонността да попиват всички стилове без да изглеждат натрапчиво и безвкусно, и в същото време да се превърнат в стилен и открояващ се акцент на нашия интериор. Представихме ви идеи и модни тенденции, които да ви вдъхновят, но тук е моментът да добавим, че и сами можете да си направите или поръчате индивидуални декоративни възглавнички. Направете си този подарък още сега!

 

Автор: Мила Стоянова
Закони Нормативна база Коментари