Да намериш баланс в живота

Още преди да гледа филма на Ал Гор “Неудобната истина”, архитект Joel Karr е много добре запознат със зеленото движение в архитектурата, което датира преди повече от 10 години.
15.11.2007
Joel Karr, превод Галина МИЛУШЕВА
35
жилище, апартамент, архтектура, редизайн
Да намериш баланс в живота
Източник: Joel Karr

Още преди да гледа филма на Ал Гор “Неудобната истина”, архитект Joel Karr е много добре запознат със зеленото движение в архитектурата, което датира преди повече от 10 години. Самият той е направил някои природосъобразни промени в живота си, като например замяната на своето BMW за Toyota Prius. И въпреки това филмът го кара да се замисли за начина си на живот и по-точно “защо правя това, което правя”. Това, което прави, е, че живее сам в апартамент в Сан Франциско с цели три спални, и почти никога не стъпва в третата, която се използва само от гости едва 3-4 пъти в годината.
 
“Безсмислено е” казва си той. И така продава апартамента с три спални в долината Eureka за по-малък с две спални в Twin Peaks. Karr високо цени оптималното използване на всяко място - на това се е научил през петте си години престой в Япония, където работи и печели като архитект. След като се завръща в САЩ, продължава с търговската страна на своята професия до 2004-а, когато основава „Group 41”, компания за архитектура, планиране и развитие в San Francisco. Group 41 се занимава както с жилищни, така и с търговски проекти. “Според мен мястото, където живееш, трябва да бъде подходящо и да не е претрупано” казва Karr. “Задължително трябва да е удобно, но мястото само по себе си не създава уют”. Сградата Twin Peaks, която се състои от 3 condominiums (вид собственост върху имота, при която общите части и земята са изключително собственост на притежателите на индивидуалните части). Те са преустроени в апартаменти, сградата е била построена през 1958-а, в периода на следвоенния строителен бум. Апартаментът на Karr е 116 квадратни метра.
 
При ясно време се вижда връх Diablo, както и по-голямата част от ситито, а мостът Bay е в краката ти. Най-вероятно при строежа по-съществена е била скоростта, отколкото дизайнът и затова “има много неизползвано място” казва Karr. Така идва решението му да го преустрои.
 
Целта на Karr е да заложи на дизайна от 50-те години на 21 век, като комбинира виждането си за мястото с практиката на природосъобразните сгради - опростено и модернизирано, естетика, повлияна от Азия с лек намек за миналото на апартамента. Karr смята, че един от недостатъците на тогавашното строителство е, че разчита на Викторианската идея за официални и неофициални стаи. В кондото това означава излишно място.
 
Формалната трапезария е непосредствено пред кът за закуска, отделен със стена и врата. “Това не се връзва с нормалния начин на живот” казва той. “Помещенията, предназначени за живеене, могат едновременно да имат както формално, така и неформално приложение”. Karr събаря стената, която дели кухнята и трапезарията, и така трапезарията става по-просторна. Вместо стена той слага 4 плъзгащи се врати с матирани стъклени панели от Sliding Door Co., San Francisco за малко по-малко от $1000. Те разделят мястото, но осигуряват по-голям уют. Вратите могат да отделят кухнята от трапезарията, а ако се оставят наполовина, скриват чудесно мръсните чинии на парти или вечеря. Бар с две места, осветен с висящо осветление, замества ъгъла за закуска. Същото място се удвоява и превръща в бюфет по време на вечеря с гости.
 
Karr избира материали с естествено земно излъчване, за да обере остротата на разпиления дизайн, и ползва възможно най-много зелени алтернативи. Кухненските гранитни плотове и лъскавият дървен шкаф, изработен от явор, придават усещане за оскъдно кухненско оборудване, червените стъклени плочки са използвани за фон. Вместо масивно дърво Karr избира корк за пода, лесен за поддържане материал, популярен още от времето на постройката - както за коридора, така за всекидневната и трапезарията. Както е характерно за повечето обновления, кухнята става най-скъпата стая - $35 000. Цялото преустройство коства общо $180 000. Собственикът е склонен да похарчи повече за мебелировка – мивки, шкафове и облицовки – а спестява от декорирането, като например закачалки за стена в основната спалня, които изработва с помощта на клони и пистолет за лепило. Цялата дейност приключва за 3 месеца.
 
Редизайнът на кухнята и трапезарията се оказва доста успешен: “Поканих 50 души за вечеря” хвали се Karr “и въобще не беше тясно”. Архитектите от средата на миналия век предпочитат дълги коридори, които водят към спални, а всекидневните са неудобни и тесни спрямо днешните стандарти. Така се налага частта от коридора, която граничи с всекидневната, да бъде премахната. Сега естествената светлина влиза в целия апартамент и придава на всекидневната чувство за свобода.
 
Друга следа от стария дизайн е камината, оградена с тухли и с дървена полица, без никакво приложение, “като изключим поставянето на джунджурии” констатира собственикът. Той премахва полицата и покрива тухлите и съседния зид с венецианска мазилка. Това покритие придава блестящ, триизмерен дизайн на стаята, и разчупва еднообразието на белите стени.
 
Особено всекидневната е голямо предизвикателство, защото Karr вярва, че  мястото може да се използва и формално и неформално. В основата на това предизвикателство стои въпросът,  поставен от много живущи в апартаменти: Как да скриеш телевизора, когато имаш гости и искаш да се забавлявате? Karr решава проблема, като прави дизайн на собствена конзола за забавление. Конзолата е изработена от макасарски абаносов фурнир и се превръща в Nascosto, първия продукт на Group 41 в линията за домашно обзавеждане, която Karr пуска миналата година. Плъзгащ се панел от матово стъкло дискретно скрива телевизора, докато събужда визуален интерес към иначе изглеждащата гола стена.
 
Откакто Karr започва продуктовата линия в средата на обновяването, неговият апартамент става удобно място за експерименти на продуктите на Group 41. И двете бани се гордеят с шкафове от фирмата, които в европейска традиция са поставени на стената, за да се създаде по-просторен вид. Шкафовете имат чекмеджета за тоалетните принадлежности, имат минималистичен външен вид и изчистени форми. Karr трябва да преконфигурира необичайната подредба в основната спалня, която включва мивка в голямо допълнително помещение и по-малък килер. По-малкият килер е премахнат и така се отваря място за голямо кожено кресло и диван. Мивката е заменена от пералня и сушилня, които са съвършено подходящи в това помещение, на няколко стъпки от мръсните дрехи.
 
В този апартамент Karr решава въпроса с нуждите на гостите с двойна спалня -  нещо като офис у дома. Защото кондоминиумът има безжична интернет връзка, ако Karr трябва да използва неговия компютър, той просто го донася в трапезарията.
 
Въпреки че окото на архитекта за пространството и естетиката е полезно за промяната в много аспекти на жилището, има нещо, което Karr не иска никога да докосне - “гледката, която не подлежи на редизайн” – казва той, обърнат с възхищение към прозореца на спалнята.
 
Съвременната колекция Contemporaneo, в партньорство с професионален италиански мебелист, уникално обзавеждане, много от мебелите са в дома на Karr. И Linear ($ 1, 409) и извитите Piacere (1, 859 $) се произвеждат в повече от 200 вида фурнири и мрамор цвят бежово и резеда. Скритата конзола за забавление от абаносов фурнир и стъкло ($ 6, 898).
В колекция Artigiano са включени ръчно дялани артикули, създадени от майстор занаятчия, обучен от виден дърводелец Sam Maloof. В линията има 5 апродукта, от свещниците Fusione ($200) с голям избор на дървото до огледало Speccio ($2,399). Всички продукти са направени по поръчка и конструирани в работилниците на фирмата във San Francisco и Kentucky. Средното време за изработка е 6-8 седмици.

Автор: Joel Karr, превод Галина МИЛУШЕВА
Закони Нормативна база Коментари