Да изберем правилния гардероб за жилището си

Гардеробът е онази мебел, без която не може нито едно жилище.
20.07.2023
Мила Стоянова
2701
мебели, мебели за спалня, гардероб, гардероби
Гардероб Танде М - дъб сонома и бял гланц.
Източник: Мебели Виденов, www.videnov.bg

Вещите Ви имат нужда от свое кътче у дома. Но разбира се, говорим за тези, които следва да приберете на сигурно място, да не събират прах отвън и да Ви бъдат винаги под ръка, когато имате нужда от тях. Всъщност, говорим си за гардероба – онази мебел, без която не може нито едно жилище.

Историята на гардероба датира от векове. В домовете на обикновените хора за съхранение на вещите са се използвали сандъци, ракли и долапи. По-късно в по-заможните къщи са се появили прототипите на съвременните гардероби. Релсата за окачване на дрехи се е използвала в кралските дворове, за да може одеждите на царските особи да не се мачкат.


Гардероб Сантино     Източник: www.videnov.bg

Днес гардеробът е един от най-необходимите мебели. С неговия избор често съобразяваме и останалата част от обзавеждането. Това правило е особено валидно за малките жилища, в които всеки сантиметър трябва да е прецизно обмислен. И като говорим за малки пространства няма как да не обърнем внимание на най-важната характеристика на гардероба:
неговата функционалност


Източник: www.videnov.bg

Когато се отправите към мебелния магазин не забравяйте да имате ясна и точна представа какво смятате да съхранявате. Някои гардероби ще приберат Вашите ежедневни дрехи и аксесоари, други ще играят ролята на килер, а трети ще се използват като комбинация от двете. Яснотата по този въпрос ще Ви даде представа от какво точно вътрешно разпределение и пространство се нуждаете. Например, някои модели имат малко рафтове и са без чекмеджета, но събират обемни вещи, кутии и други. При други липсва релса за окачване, но разпределението на рафтовете е толкова функционално, че всичко си е на мястото, подредено и на една ръка разстояние.


Гардероб Рома     Източник: www.videnov.bg

За кого избирате гардероб?

Точно така, определено не е без значение за кого избирате тази мебел и чии вещи ще съхранявате в нея. Много често в семейните спални гардеробът събира дрехите и аксесоарите и на двамата партньори. Ето защо вътрешното разпределение е от особено значение. Добре е всеки от партньорите да разполага с лично пространство, както и с всичко необходимо за личния си комфорт. Оптимално един такъв гардероб може да притежава по две отделни релси за дрехи, разположени една над друга, за да се спести място. В допълнение – рафтове от двете им страни, за да бъдат отделно и самостоятелно разположени останалите им дрехи.


Гардероб Морис    Източник: www.videnov.bg

За детската стая на едно малко дете едва ли ще е необходимо да имате релса за дрехи. В ранна детска възраст децата не се обличат с официални тоалети. Ето защо заложете повече на практичността и изберете модел с повече рафтове и чекмеджета.

Обикновено панелните жилища разполагат с просторни коридори. Това е идеална възможност да разположите голям гардероб, в който да прибирате сезонните дрехи, както и предмети от всякакво друго естество. Коледната украса все някъде трябва да си намери място до началото на декември, нали?


Гардероб ARSALA, графит      Източник: www.videnov.bg

Идва ред на местоположението на Вашия гардероб

За да му „отредите“ най-правилното място трябва да обърнете внимание на размерите и възможностите на Вашето жилище. Ако искате да го разположите в близост до леглото в спалнята си, но се притеснявате, че разстоянието няма да е достатъчно за отваряне на вратите му, спокойно можете да се спрете на модел с плъзгащи врати. Ако пък не разполагате с достатъчно пространство вкъщи, можете да се спрете на ъглов модел гардероб. Те са изключително удобни и практични.


Гардероб Фалкон     Източник: www.videnov.bg

Изборът на място трябва да бъде съобразен и с осветлението в стаята. Уверете се, че ще имате приток от светлина към вещите Ви, защото в противен случай ще се наложи да монтирате допълнително осветително тяло. Другият вариант е да се спрете на модел с вътрешно осветление.


Гардероб Ноел    Източник: www.videnov.bg

Размерът на гардероба има значение

Дълбочина, ширина и височина – всичко, което Ви интересува, за да позиционирате новата си придобивка. Ако искате тя да влезе в точно определена ниша, не забравяйте да „отпуснете“ малко разстояние около нея. Обърнете внимание и на стените на жилището си. Да, може да Ви звучи странно, но ако решите да опрете висок гардероб на крива стена, е възможно той да се наклони. В такива случаи е необходимо да се извърши допълнително укрепване на гардероба към стената, ако е възможно разбира се.


Гардероб Девин     Източник: www.videnov.bg

Да определим дизайна

Изключително интересен е пътят на развитие и трансформация на съвременния гардероб. Днес той е практичен и семпъл, отстъпвайки главната роля на другите мебели в жилището по отношение на дизайна. Независимо от броя на вратите, в затворено положение всичко изглежда като едно цяло, с минималистични дръжки и без излишна орнаментика. Разбира се, някои модели биха могли да предложат повече разнообразие като огледала на крилата си, дизайнерска комбинация от цветове, форми и дори различни текстури.


Гардероб Грейди     Източник: www.videnov.bg

Тъй като става въпрос за обемна мебел, тя трябва да бъде съобразена с цялостния интериор на помещението като естествено продължение на дизайна в него. Огледалата във вид на декор по вратите са чудесна възможност за визуално разширение на пространството. Някои модели създават дизайнерски акцент с различни по цвят врати.

И не забравяйте: Големият гардероб не Ви гарантира оптимално съхранение. Но добре обмисленият избор винаги води до оптимални резултати.

 

Автор: Мила Стоянова
Закони Нормативна база Коментари