Далеч от големия град и близо до голямата архитектура

Представяме Ви еднофамилна къща в Етрополе, реализирана по проект на арх. Данаил Едрев, арх. студио Faset.
14.04.2022
Вяра Петкова
1071
проект на еднофамилна къща, къщи реализации, къща в Етрополе, арх. студио Faset, конкурс Баумит
Източник: Баумит България, Снимка: Калин Панчев

Проект: Faset ЕООД, арх. Данаил Едрев

Фотограф: Калин Панчев, www.kalinpanchev.com

Етрополе е град с вековна история и ключово историческо значение, благодарение на благоприятното си географско разположение. Градът бил известен още с многобройните занаяти, развиващи се в сърцето му, както и с величествената природа, която го заобикаля. Такъв град със сигурност заслужава да има в пейзажа си бижу като еднофамилната къща, проектирана от арх. Данаил Едрев - отражение на свободомислещия и отворен към модерния свят дух, който витае във въздуха. В търсенето на равновесие между изискването на инвеститора, контекстът на средата, в която се намира и принципите на модерната архитектура, арх. Едрев създава една по една кубичните форми на сградата, стилистично и функционално свързани по между си, така че да отговарят перфектно във всички изисквания.


Снимка: Калин Панчев

Къщата е изградена от два надземни етажа с терасовиден характер, долният от които е с по-голяма площ. Помещенията на двата етажа са свързани освен хоризонтално, чрез по-свободни преходи или ясно изразени граници по между си, така и във вертикала, благодарение да огромния хол с двойна височина в центъра на сградата. Около тази централна, висока част е развито останалото разпределение на стаите, отделяйки ясно дневната от нощната част и оставяйки ядрото на къщата „най-отворено“ към екстериора. Респективно спалните са разпределени по периферията, така че да няма пряк достъп до тях и да носят нужното уединение. По-голямата част от прозорците са разположени на южната част на къщата, като по този начин внасят изобилие от естествена светлина във всички помещения и същевременно запазват личното пространство на обитателите, тъй като гледат към двора на къщата, така че да няма пряк контакт със съседните къщи.


Снимка: Калин Панчев

Модерната и предизвикателна визия на сградата определено се откроява на фона на характерните за района постройки, но същевременно с това успява да се слее с пейзажа наоколо, благодарение на грижливия подбор на фасадни настилки. Белият цвят подчертава главно фасадата в  хоризонтала, като ефектът му е засилен от изявените бордове на плоските покриви. Сивият камък, който ненатрапчиво контрастира на белите обеми, е използван за някои части на стените само на първия етаж. По този начин акцентът пада върху хоризонталните дървени плоскости, разположени върху „по-прибраните“ равнини на козирката и колоните около нея. Същата настилка е избрана, за да подчертае главния вход на къщата и определени части от останалите фасадни стени. Чрез играта на различни материали, всички кубични обеми придобиват свой собствен характер, отделяйки се ясно един от друг като същевременно обуславят една стилистично издържана композиция, подобна на тези на Мондриан, но с доста по-хармонични нюанси.


Снимка: Калин Панчев

Тъй като инвеститорът е млад и свободомислещ човек, и интериорът на къщата не отстъпва на внушителния външен вид на сградата. Главният вход е разположен на северната страна, така че да няма пряк достъп до двора, а от там и към „отворената“ част на фасадата. Малък коридор ни води до огромния обем на хола, а след него и не чак толкова високата, но достатъчно просторна кухня с кухненски остров и голяма трапезарна маса.

 
Снимка 1: Калин Панчев                                                  Снимка 2: арх. Данаил Едрев

Непосредствено до хола е разположена и голяма спалня с баня, което от своя страна прави първия етаж напълно достатъчен за живеене. Красиво и иновативно стълбище води към второто ниво на къщата, на което се разполагат три спални, свързани помежду си със своеобразен, отворен към хола преход, размивайки ясните граници между двата етажа и запазвайки усещането за простор. Всяка от спалните притежава собствена баня, така че всеки гост на къщата да се радва на максимален комфорт и достатъчно лично пространство. Постигната е интересна игра между вътрешните пространства, чрез похвати, различни от стандартното проектиране, така че къщата да придобие модерен и индивидуален характер.

Дръзка, различна, модерна и най-вече красива, къщата в Етрополе на арх. Едрев, е плод на безупречния вкус на архитекта и старанието  на всички останали екипи, участвали в изграждането ѝ. Тя е доказателство, че когато сме отдадени на това, което правим, резултатите никога не закъсняват, а в този случай ще останат и за следващите поколения. И както историята доказва, една сграда, стъпила здраво на принципите на модерната архитектура ще бъде актуална днес, утре, през следващите десетилетия, та дори и след тях.

"Еднофамилна къща в гр. Етрополе" с проектант арх. Данаил Едрев бе отличена на второ място в категория "Еднофамилни къщи - ново строителство в конкурса „Фасада на годината 2020-2021", организиран от Баумит България.
Обектът участва и в Международен конкурс Life Challenge 2022 в категория "Еднофамилни къщи".
 

Снимка: Калин Панчев

Подизпълнители и доставчици:

Главен Изпълнител: Маридел 2012 ЕООД
Груб строеж и изкопни работи: Маридел 2012 ЕООД
На този обект фирмата е извършила Строително-монтажните работи по част "Конструктивна" и "ВиК". Основната дейност на фирмата е строителство, строително-ремонтни дейности и сделки с недвижими имоти.
За контакти: тел.+359 889 239 734 - инж. Васил Николов, maridel_etropole@abv.bg

Топлоизолация, мазилки: Баумит България ЕООД
Обектът е изпълнен с Баумит интегрирана топлоизолационна система Про с крайно покритие Баумит СиликонТоп, цвят 0019.

Покрив: Ви Джи Еф ООД
Покривната хидроизолационна система е изпълнена с висок клас APP полимер-битумни мембрани, производство на General Membrane, Италия. Тези мембрани се отличават с висока степен на гъвкавост и устойчивост на UV лъчи. Минералната им посипка е с базалтови шисти върху втория финишен пласт, което допълнително повишава устойчивостта на стареене и живота на битумните мембрани.
ВИ ДЖИ ЕФ е фирма с над 27 години опит на едни от знаковите за България строителни обекти в инфраструктурното и високо строителство. Благодарение на този опит и екип от специалисти, въведохме модерни строителни решения за:
•  Инфраструктурни проекти и обекти по опазване на околната среда;
•  Ландшафтно проектиране, озеленяване и земеделие;
•  Хидроизолационни и покривни системи за промишлено, гражданско и инфраструктурно строителство;
•  Интегрирани соларни системи за плоски и скатни покриви.
За повече информация, може да се обърнете към нашите специалисти, или да посетите vjf.bg


Снимка: Калин Панчев

Отопление: Климатроник ЕООД
Изградена е инсталация за централна климатизация и отопление. За енергоизтичник са монтирани два броя нискотемпературни термопомпи, които поддържат комфортните параметри в жилището и се грижат и за приготвянето на гореща вода за битови нужди. Схемното решение е по паралелна схема с акумулация на топлина. Системата е с висок коефициент на преобразуване на енергията и с много висока степен на сигурност.
В помещенията е реализирано водно, подово, лъчисто отопление. За охлаждане са инсталирани вентилаторни конвектори с много ниски нива на шум. Решенията на вътрешната инсталация са изцяло съобразени с интериорния проект.
Повече информация за дейността на фирмата може да видите на https://klimatronik.bg/

Дограма: "ПРБ - ГРУП" ЕООД
Фирма " ПРБ - ГРУП " ЕООД е с дългогодишен опит в сферата на изработката  и монтажа на ПВЦ и алуминиева дограма, също така освен стандартната дограма предлагаме монтиране на различен вид комарници и щори.
За конкретния обект е изработена и монтирана алуминиева дограма с прекъснат термомост в цвят по RAL 7016, окачена фасада в цвят по RAL 7016, а стъклопакетът е с мултифункционално стъкло.
За въпроси и допълнителна информация може да се свържете с нас на телефон 0883 99 00 16 или e-mail:prb_ofis1@abv.bg


 

Автор: Вяра Петкова
Закони Нормативна база Коментари