Грижи за градината през юли и август

Дори и в тези месеци обаче, не бива да забравяме да се погрижим за любимата си градина, а точно сега тя е приказна феерия от цветове.
15.07.2017
Румяна Бонева
17
градина, цветни лехи, поливане на градина, грижи за градината, дървета и храсти
Да се погрижим за градината през юли и август.
Източник: www. lawnpartners.co.uk

Нерядко юли и август се оказват най-горещите месеци от годината. Случва се да има и по някой дъждовен ден, но по традиция слънцето сипе неуморно парещите си лъчи и неизбежно ни настройва ваканционно. Дори и в тези месеци обаче, не бива да забравяме да се погрижим за любимата си градина, а точно сега тя е приказна феерия от цветове. С разнообразните си багри и форми едногодишните и многогодишните цветя достигат своя апогей, дръвчета и храсти са оформили тъмно-зелени корони, а плодовете и зеленчуците зреят с часове. Оставени без грижи обаче, растенията в градината бързо ще повехнат и ще изгубят чаровната си прелест.

Градината е „жадна“ за вода
През летните месеци редовното поливане е от основно значение. Натрупалата се влага от краткотрайните дъждове се изпарява бързо от почвата и далеч не е достатъчна за да поддържа растенията свежи за повече от няколко дни. Зелената морава също се нуждае от напояване и косене. Редно е да съобразим валежите през месеца, а също и особеностите на почвата, с оглед да не полеем повече от необходимото. Песъчливите почви например, поемат по-малко количество влага, в сравнение с богатите на органични вещества. Така че, ако не се очаква обилен дъжд, трябва да осигурим нужната влага на растенията за период от поне седем дни.

Наличието на поливна система ще ни спести доста усилия в това начинание. Разпръсквачите доставят нужното количество вода за около 30-40 минути. Ако разполагаме с по-деликатни видове, може да използваме лейка, за да не намокрим листата. Косенето на тревата се извършва на няколко етапа – първоначално на височина 10-12см, следващата седмица на 7-8см и след още седем дни – до 4-5см. В случай, че почвата е по-рохкава и песъчлива и не задържа водата, трябва да се постараем да обогатяваме всяка година с колкото се може повече органични вещества. Най-удачен за това, а и най-достъпен си остава компостът. Можем да си го приготвяме и сами и то в големи количества. По този начин ще предоставим на растенията нужната доза хранителни вещества, а повишеното задържане на влага в почвата ще гарантира оцеляването им за по-дълъг период от време при липса на напояване.

Цветните лехи
Почвата в цветната градина трябва да се поддържа рохкава и чиста от плевели. Цъфтящите едногодишни и многогодишни видове се нуждаят от много вода. Моментът е подходящ за разделяне коренището на игликата и за размножаването на астрата, божура, делфиниума и флокса. Ако сме приготвили разсад за теменужки, маргаритки, незабравки и есенен минзухар, в края на месеца трябва да подготвим място за засаждането им. В слънчевите участъци на градината сега може да засадим фритиларията, като е редно да имаме предвид, че растението достига 60 – 100 см височина и засаждането трябва да се извършва на разстояние от поне половин метър едно от друго. За северните части или сенчестите зони под дърветата много подходящи са многогодишните хоста, аконитум, медуница и горянче. Липсата на пряка слънчева светлина не възпрепятства изобилният им цъфтеж.

Прелестната роза
Август е месецът за размножаване на розата чрез резници, като това става лесно и безпроблемно при групата от вида катерливи и малки храстови. За целта е нужно да подберем едногодишни издънки (леторасти). Нарязват се максимално много леторасти с дължина 10 см, след което долните листа се премахват внимателно с помощта на ножица. Малките издънки се набождат до половина в предварително напълнена с торопочвена смес саксия, поливат се обилно и се покриват найлоново фолио. Саксията се съхранява на светло, но защитено от пряка слънчева светлина място. Резниците се вкореняват в рамките на месец, а новите растения се засаждат през пролетта на следващата година.

Събиране на семената
През август узряват семената на самозасеялият се и ориенталски мак, ибериса, ароматния грах, теменужките и камбанките. За да съберем семената първо отрязваме узрелите кутийки или листенца и ги разполагаме на сухо и проветриво място. След няколко дни, когато вече са изсушени и се разпукат може да съберем семенцата и да ги разпределим в отделни хартиени пликчета, като надпишем всяко едно от тях, съобразно наименованието на растението и годината, в която сме събрали семената. До следващата пролет семената се съхраняват в прохладно помещение.

Цъфтящи дървета и храсти
Топлите августовски дни са подходящ момент за засаждане на клематис. Почвата трябва да се поддържа рохкава и да се подхранва най-добре с бързодействащи торове, за да се радваме на цъфтеж в късна есен. Декоративните храсти и дървета е удачно да подхранваме с бавнодействащи декоративни торове, като с това ще позволим бавно усвояване на веществата от кореновата система и растенията ще разполагат с хранителен запас до късна есен. В края на месеца е благоприятно да засадим вечнозелените видове като: рододендрон, туя, лавровишна и др., с цел да може да се вкоренят до края на есента и да оцелеят през зимата.

Периодично се подрязва живият плет от иглолистни растения, сред които туя, лъжекипарис и тис. Растежът им започва през пролетта и продължава до късно лято. Оформянето може да стане в желаната форма, като за много подходяща се приема трапецовидната, тъй като при тази форма долната част черпи достатъчно светлина и остава гъста и зелена. Тисът позволява оформяне и под прав ъгъл и е издържлив дори и на пълна сянка. При повечето растения в този период се оформят пъпки и е неоходимо обилно поливане, в противен случай недостигът на влага в стеблата би могло да се отрази неблагоприятно.

Плодовете и зеленчуците
Зреещата реколта от домати, краставици, патладжани, бамя и градински фасул трябва да се обира периодично, за да не възпрепятства развитието на все още неузрелите видове. Удачно е точно сега да окопаем и подхраним зелето и карфиолът. За наторяване на 10 кв.м. площ се използват 30 гр. амониева селитра и 15 гр. суперфосфат. Важно е да разрохкваме почвата, за да я поддържаме влажна. Трябва да помислим и за своеобразна защита с подходящи препарати срещу листни въшки, земни бълхи и мана.

Отново най-важната грижа в плодовата градина си остава поливането. Това важи с още по-голяма сила за младите овощни дръвчета, които са особено чувствителни на горещината и засушаването. Обилното количество вода спомага за бързото наедряване на късните сортове ябълки и круши, а също така и на дюлите. Узряват и повечето сортове праскови. Малината е заложила плодородните си пъпки през септември миналата година и сега е време да премахнем вече далите плод леторасти. За целта трябва да изрежем старите до основи, а също така и някои млади леторасти, в случай че са много дребни или се развиват лошо. Месецът е подходящ и за размножаването на къпини от сортовете със стелещи се стъбла и върхово вкореняване.

+7
Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари