Градът у дома или как да живеем на "40° Географска ширина"

Един от последните проекти на МОМИ студио, който представлява великолепен мезонет в София, вдъхновен от неподправения чар на Ню Йорк и носещ загадъчното име "40° Географска ширина".
01.09.2018
Вяра Алексиева
2511
интериор, мезонет, интериорен дизайн, Моми студио
Целият апартамент е издържан в характерните за "Голямата ябълка" цветове
Източник: www.momistudio.com, Фотограф Яна Блажева

Интериорен дизайн: Моми студио, дизайнер Антония Саранеделчева

Осветителни тела - Волфрам студио, Дизайнерско осветление
Мека мебел и кресло - Димела Дизайн, Производство на мека мебел по поръчка
Рисуван гардероб - художник Калина Тонева

МОМИ студио е създадено от дизайнер Антония Саранеделчева през 2010 г., специалист в сферата на итериорния и продуктов дизайн. Характерни за стила на студиото са смелите геометрични форми и ярки цветове, балансирани умело в хармонична и модерна среда, така че всеки един проект да има свой собствен характер. Според дизайнер Саранеделчева всеки дом трябва да отговаря на това какъв е собственикът му, а за симбиозата между клиент и творец свидетелстват множеството благодарствени отзиви на хората, постигнали заедно с нея, своят единствен и неповторим интериор.


Поглед към трапезарията     Източник: www.momistudio.com, Фотограф Яна Блажева

Такъв е и случаят с един от проектите на МОМИ студио, реализиран през 2015 год.- великолепен мезонет в София, вдъхновен от неподправения чар на Ню Йорк и носещ загадъчното име "40° Географска ширина", което представлява именно разположението на града на световната карта. Още с влизането се разбира, че пред нас предстои да се разгърне един различен интериор, представящ по ненатрапчив начин ърбан стилът, типичен за големите мегаполиси.


На входа ни посреща композиция от графити   Източник: www.momistudio.com, Фотограф Яна Блажева


На входа ни посреща подова настилка – композиция от графити, заобиколени от монохромна сива стена и мебели в същия цвят, както и гардероб с огледални врати, придаващи допълнителен обем и дълбочина и служещи като място за последна проверка на външния вид, на излизане. Усещането за простор се подчертава и чрез прозореца, в другия край на коридора, който води към тераса с неповторима гледка към Витоша и е част от преходната зона между хола и трапезарията.

  
Терасата с прекрасен изглед към Витоша и коридорът с гардероб с огледални стени    Източник: www.momistudio.com, Фотограф Яна Блажева

Целият апартамент е издържан в характерните за "Голямата ябълка" цветове, а именно сиво, черно, зелено – като цвета на Сентрал Парк и жълто, като многобройните таксита, пресичащи града. Символиката на цветовете умело е преразказана в мебелите, настилките и аксесоарите, а за завършване на градската визия служат различните картини с най-знаковите места в Ню Йорк. Впечатление прави играта на обеми при холната секция, на чийто сив фон, като прозорчета светлина изпъкват различни жълти модули като рафтове и шкафчета, а жълтият акцент деликатно е повторен в част от останалите холни аксесоари.


Източник: www.momistudio.com, Фотограф Яна Блажева

Закачливото жълто ще намерим и в кухнята под формата на трапезарен стол, а всичко останало в нея е изключително изчистено, без излишни декори, така че да бъде одухотворена и украсена от тези, които я използват. Белият гланц в комбинация с инокса биха изглеждали студено и стерилно, ако и тук не се беше намесил креативният дух на дизайнера, внасяйки топлина чрез дървената трапезарна маса с тапицираните столове около нея. Освен изключително интересния проект, заслуга за безупречния вид на помещенията имат и фирмите -  изпълнители на мебелите, настилките и осветлението, като екипът на Димела Дизайн - проектирал и изпълнил меката мебел и креслото.
„ Желанието на дизайнера Саранеделчева да пресъздаде духа на Ню Йорк ни вдъхнови да изработим по – нестандартни мебели. Правите линии, тънките подлакътници, тапицираните основи с неправилна форма на креслото и табуретката, придават чувство на лекота и въздушност. Седалните и гръбните възглавници, въпреки своята минимална дебелина са изработени с пълнежи, които гарантират мекота, комфорт и релакс при седене. Благодарение на голямата ни гама от тапицерии, успяхме да подберем точните нюанси на сиво и жълто.“  споделиха от Димела дизайн – меката страна на живота

Удобно пространство с практично разпределени зони представлява целият долен етаж, който по думите на собствениците винаги е отворен за близки и приятели, привлечени от позитивната енергия, която то излъчва.

  
Спалнята и коридор към втория етаж     Източник: www.momistudio.com, Фотограф Яна Блажева

Пренасяйки се в спалнята, виждаме отново мекото съчетание от нюансите на сивото (вдъхновение не само за дизайнерите), както и жълтите нотки светлина в тапицирания стол до спалнята и спалното бельо. Нестандартен е изборът на „нощна лампа”, която представлява голям кръгъл плафон, дело на Волфрам студио, поставен върху тапицираната табла на спалнята. Тук отново главна роля играе символиката на елементите, а именно пресъздаването на Манхатън при пълнолуние. Кълбото от светлина е димируемо и освен, че изключително елегантно се вписва в интериора, носи мека и приятна светлина и създава усещане за релакс и спокойствие. Друг интересен избор в осветлението на апартамента, отново изпълнено от Волфрам студиоса линейните тела с индиректна светлина на целия долен етаж, които използват белия таван като платно за разпръсване на светлината и по този начин напълно елиминират ефекта на заслепяване.


Детската стая е светла, просторна и креативна     Източник: www.momistudio.com, Фотограф Яна Блажева

„Черешката на тортата” в този нюйоркски мезонет е стаята на момчетата, превърната в едно светло, просторно и изключително креативно пространство, което едновременно да дава свобода и да вдъхновява своите ползватели. Тук отново са преплетени характерните за интериора сиво, бяло и дърво като неповторимия вид на стаята идва от картината на града, изрисувана върху вратите на гардероба специално за този проект.


Картината на града, изрисувана върху вратите на гардероба Източник: www.momistudio.com, Фотограф Яна Блажева

Талантливата художничка Калина Тонева, чието дело е творбата, избра поглед отгоре на композицията, така че да създаде допълнителен простор и картината й да „обзаведе” стаята без да се натрапва, а напротив - прави я завършена и различна, така че едновременно да впечатлява и да изглежда неразделна част от нея. 


Апартаментът "40° Географска ширина" е чудесен пример за това, как може да се постигне перфектен интериор чрез избора на няколко, но точни цвята, игра на семпли форми и умело подбрани акценти. В него не са нужни седем часа разлика за да се почустваме нюйоркчани, а за сметка на това, може да усетим духа на пленителния мегаполис, съзерцавайки Витоша. 

 

Автор: Вяра Алексиева
Закони Нормативна база Коментари