“Градът на мъртвите” в местността "Пропада" в Странджа

В местността "Пропада" на юг от Малко Търново се намира древният некропол от могили, наричан още "Градът на мъртвите". Разкопани и изследвани от археолози са само малка част от над 100 гробни могили. Това  е поредното интересно и уникално място, за което ще ви разкажем сега.
02.07.2021
Дияна Кинова
1665
малко търново, тракийско светилище, Мишкова нива, Странджа планина, Град на мъртвите, Тракийски некропол, Местност Пропада
Римска гробница с кръгъл купол.
Източник: Снимка: Дияна Кинова и Димитър Шиклев

В местността "Пропада" на юг от Малко Търново се намира древният некропол от могили, наричан още "Градът на мъртвите". Разкопани и изследвани от археолози са само малка част от над 100 гробни могили. Това е поредното интересно и уникално място, за което ще ви разкажем сега. Разположено е в разредена и красива смесена гора с прекрасни слънчеви поляни обсипани в цветя. Спокойствието и тишината, което излъчва това място пази покоя на мъртвите от древността. Маршрутът е около километър и е лек, много приятен и емоционално зареждащ, заради съчетанието на природа, история и мистика.

Местността е разположена в разредена и красива смесена гора с прекрасни слънчеви поляни обсипани в цветя. 
Снимка: Дияна Кинова и Димитър Шиклев

Целият комплекс се разпростира върху хълм. Гробните могили се намират от двете страни на древен тракийски път. Той ясно се очертава по билото на един от ниските хребети на Странджа планина. В този район през древността са се добивали руда - желязна и медна и мрамор. Поради множеството прокопани галерии и шахти за техния добив, почвата често е пропадала над тях. От тук произхожда и името на местността - „Пропада“. Смята се, че тук са погребани предимно рудари миньори и техните семейства. Колкото по-високо в ерархията е било семейството, толкова по-високо на хълма е погребано. Освен на местните траки тук са намерени артефакти от грбове на много високи мъже - над 2 м, които са били приходящи работници, най-вероятно гети и келти.


Тук може да се видят самостоятелни и семейни гробни камери, и римска куполна гробница. Древният некропол е от периода ІV – І век преди Христа. Изследвани са 7 цистови гроба и каменни гробници - тракийска и римска. Шатровата куполна гробница е от ІV век преди Христа, а римската гробница с кръгъл купол и галерия от по- късен период.


Куполна гробница от ІV век пр. Хр, с уникална конструкция за цяла Тракия. Снимка: Дияна Кинова и Димитър Шиклев

Куполната гробница датирана към ІV век пр. Хр, която е с уникална конструкция за цяла Тракия. Куполите не са зидани, а сглобени на принципа на мегалитен градеж. Шестте трапецовидни плочи са опрени с долните ръбове върху цилиндричната зидана основа, а със страничните си ръбове се опират една на друга. Всяка трапецовидна плоча отвътре е одялана като част от конична повърхнина, свидетелство за познанията на древните по стереометрия. Не се наблюдава наличие на ключов камък. Тъй като шестата плоча липсва, а останалите плочи са изпочупени, конструкцията не може да стои сама. Временно са сложени дървени греди, които подпират конструкцията, до момента в който се направи по-сериозна реставрация. 

Куполна римска гробница от ІІ–ІІІ век след Христа.  Снимка: Дияна Кинова и Димитър Шиклев


Некрополът завършва с куполна римска гробница в западния край, ограбена още в древността. Тя е датирана към ІІ–ІІІ век след Христа. При нея се наблюдава наличието на дромос с кръгло куполно помещение и правоъгълен входен коридор. Използваният похват за изграждането на гробницата е нехарактерен за епохата и се наблюдава близо хилядолетие по-рано при мегалитните градежи. В този по-ранен период гробниците са издълбавани директно в скалата. Проф. Александър Фол прави археологически проучвания на гробницата в края на седемдесете години на миналия век. При разкопките са проучени останките на мраморната гробница с кръгло куполно помещение и правоъгълен входен коридор. В основите и подножието на могилата са намерени каменните блокове и теракота от разрушената част на гробницата, което изяснява цялостната ѝ конструкция и дава възможност частично се реставрира.


Цистовите гробове са изградени от необработени ломени мраморни или гранитни плочи.   Снимка: Дияна Кинова и Димитър Шиклев

През 2004 година, екип на българската археоложка Даниела Агре открива и проучва 5 могили. В тях са открити една гробница и седем цистови гроба. Цистовият представлява гробна камера, изградена от каменни плочи. Всички цистови гробове са изградени от необработени ломени мраморни или гранитни плочи. Гробовете са покрити с подредени един до друг и покрити с ломени плочести камъни, също без обработка. Повечето горбове са ориентирани изток-запад.  Това са били семейни гробници. Костите на преждепочиналия са събирани на купчинка. В някои от гробовете са намерени само медни монети. Смята се, че хората тук са почитали древния обичай „Харонов обол“. Според езическите вярвания, мъртвият ще бъде преведен през реката на забравата Стикс само, ако плати на лодкаря на подземното царство Харон. Затова и бронзова монета (обол) се поставяла под езика на мъртвия при неговото погребване.


Траките, живели по тези земи са били от племето „Асти“. Смята се, че гробниците в тази местност, както тези при „Мишкова нива“ са от това племе. Старото име на Странджа планина е било „Астика“.


Информационната табела в местността "Пропада".  Снимка: Дияна Кинова и Димитър Шиклев


Как се стига до местността Пропада?
На около 4,5 километра след Малко Търново, в посока югозапад има голям обратен завой. Отбивате вдясно от пътя по тесен асфалтов път и да карате около километър до некропола. Вдясно от пътя ще видите табела за местността Пропада, срещу която има отбивка, удобна за паркиране. След това тръгнете по пътеката в указаната посока. Отделете си поне половин час, за да обиколите "Града на мъртвите".


Странджа планина пази и до днес следи от богатата си история и култура. Легендите и митовете и обичаите на древните народи, живели по тези земи са съхранени и до днес. Ако решите да посетите тези места ще имате невероятната възможност да видите много архитектурни и археологически паметници - езически светилища, могилни некрополи и да усетите красотата и магията на тази сакрална планина.

Съвсем наблизо до местността „Пропада“, от другата страна на пътя се намира „Мишкова нива“, в непосредствена близост до границата с Турция. Може да съчетаете в един ден посещението на тези две уникални забележителности. Просто трябва да се върнете през Малко Търново и да поемете на югоизток. Не забравяйте на минете през граничната служба в Малко Търново и да си вземете разрешение. Отнема 5-10 минути.

Други интересни места, които препоръчваме да посетите са гр. Малко Търново, „Царството на странджанската зеленика“ до с. Кондолово, с. Бръшлян - , местността „Петрова нива“ и меандрите на река Велека, Водопада „Докузак“ на отбивката за с.Стоилово и Оброчището „Индипасха“ в посока Царево и Древното тракийско светилище в местността Мишкова нива. 
 

Автор: Дияна Кинова
Закони Нормативна база Коментари