Градинската стая

"Ако животът ти поднесе лимони, направи си лимонада..." (Дейл Карнеги)
15.06.2016
ланд. арх. Весела Маркова
486
градина, ландшафтна архитекту, терасиране на двор, mary barensfeld arch, hilgard garden
Стръмният склон е често предизвикателство за архитектите
Източник: http://barensfeld.com

"Ако животът ти поднесе лимони, направи си лимонада..." Дейл Карнеги


Започвам с тази добре известна фраза, защото тя напълно се вписва със заданието, пред което се изправят архитектите от Mary Barensfeld Architecture. Тяхната задача е да "приласкаят" един доста стръмен склон в недотам голямото като квадратура дворно пространство на една калифорнийска вила.


Стръмният склон е предизвикателство, което архитекти и ландшафтни архитекти често срещат в работата си. Интересното в случая е обаче, че вместо да използват терасирането и с помощта на растителността да омекотят суровия наклон, те съвсем целенасочено го подчертават. Напълно умишлено вместо да "захаросат" лимонадата те оставят на показ "киселите" и нотки, извеждат на преден план този "недостатък" на имота като  го превръщат в основен акцент на екстериорното пространство.


Проектът Хилгард гардън има за цел да облагороди и ушири пространството към къщата, да добави "градинска " стая към нея. Значителният наклон сам по себе си, дори и терасиран, представлява ежедневно препятствие, с което собствениците трябва да се настроят да живеят. Но когато става въпрос за изкачване на сериозна поредица от стълби, пък макар и те да водят до приказен кът за сядане, разкриващ още по-прелестна гледка към Сан Франциско и емблематичната "Сутро Тауър", всеки ден това усилие би вгорчило каквото и да е удоволствие. За да избегнат тази ежедневна изтощителна разходка нагоре по склона, за архитектите безбройните стъпала изобщо не са опция, вместо това стръмнината е начупена от плавни рампи, криволичещи в спокойна зелена пътека покрай ароматни почвопокривни храсти и живописно разстлан Японски клен.


Проектът освен красив и нетрадиционен е и природосъобразен. Зелената пътека лъкатуши нагоре, благодарение на опората, която и усигуряват подпорните стени от бетонови елементи в комбинация със стоманени плоскости с асиметрични форми и ъгли. Приносът на  бетона към цялостната атмосфера далеч не е строг и индустриален, със своите шупли и набразден релеф, отпечатък на фладера на дъсчената обвивка, той дори обратното, действа смекчаващо и в пълна хармония с естествено корозиралите стоманени повърхности. Умелата съпоставка между модернистичните бетон и стомана с растителността - "Бразилски орех", "Японски клен", ароматната "Лимонова мащерка" и многогодишното пълзящо "Кръглолистно ленивче".


В най-ниската част на градината, върху 120 кв м., непосредствено пред къщата, гостите приветства уютно патио с настилка  от дърво и бял гранит, заобиколено от огледална водна площ. Заслужил мястото си в средата на този кът погледът привлича и единствения преднамерен акцент. Този "нарочен артефакт" емблематичната разлистена маса - "Petal Dining Table", от дизайнера Ричард Шулц, още веднъж и съвсем конкретно подсказва темата, вдъхновила цялата композиция - бурните копнежи през 60 -те.


Стилна рамка, напълно в унисон с общата идея, е издигнатата междусъседска преграда - метална ограда, прорязана ефирно с Water-jet, сякаш закодирано послание, върху небрежно засегната и от следите на времето повърхост.

+9
Автор: ланд. арх. Весела Маркова
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
BLACKBOARD PAINT Боя за черна дъска, на водна база и специална композиция акрилни смоли

Подходяща за създаване на повърхности с ефект на черна дъска. Специален състав за лесно изтриване с гъба, без да оставя тебешир.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари