Градинската ниша – чудно място за изкуство и беседи

Обособяването на ниши сред зеленината, в плета или между алеите създава усещане за уединеност и интимност дори по време на прати с много гости.
15.09.2013
Антоанета Салфидж
816
озеленяване, градина, двор, ландшафт, беседка
Добре в роматичната зона да има беседка
Източник: Интернет

Градинската ниша притежава огромен потенциал в ландшафтния дизайн . Тя осигурява идеалното място за уединение и позволява създаването на открити стаи в двора.
Обособяването на ниши сред зеленината, в плета или между алеите създава усещане за уединеност и интимност дори по време на прати с много гости. А най-хубавото на зелените ниши е, че са съвсем естествени. Има възможност да се направят така, като че ли са създадени от самата природа. Те могат тематично да допълват екстериора като създават места с нови функционалности или просто да внесат артистичен  чар с аксесоари и произведения на изкуството. 


Да приседнем на пейката!
Зелената ниша, оформена в самия плет или между алеите е незаменимо място за сядане и четене дори и в най-горещия летен ден. Сянката в зеленото кътче може да се създаде чрез оформяне на високия плет или да се генерира от нови бързо растящи храсти като бръшлян, лоза или къпина. Ако пък решите да направите козирката над пейката с цъфтящ храст като китайска роза или трендафил, ще имате специален бонус в интимното местенце –  божествен аромат и ярка багра.


Зелената ниша обзаведете според пространството и навиците на стопаните. Вместо пейка бихте могли да поставите шезлонги или лежанка, да окачите люлка или просто да нахвърляте няколко големи възглавници, тапицирани с непромокоем текстил.


Детска площадка сред цветята
Колкото повече време през лятото децата прекарват навън, толкова по-здрави ще бъдат през зимата. Играта на двора обаче често крие опасности за малките откриватели, които много пъти не могат да преценят риска от игра с инструменти или неравен терен. За всеобщо спокойствие е най-добре да организирате в двора зона за детска площадка. Покрийте терена с райграс и оформете в съседство пясъчник. Заградете пространството с естествен плет от храсти без бодли или от папрат. Децата ще са изключително доволни, ако до тяхното място се стига по лабиринт от алеи или зоната за игра е пълна с мистериозни зелени скривалища. В детската градинска зона е мястото на дървената къщичка. Направете миниатюрна беседка или колибка, в която да влизат само децата, да е „забранена за възрастни“. Можете да копирате дизайна на къщичка от приказките. И не пропускайте възможността да включите децата, а защо не и техните приятели, в боядисването и декорацията. Ще е забавно!


Романтичен заслон
Градинската ниша може да е най-уединеното и романтично местенце вкъщи. Ако това е вашата цел, значи трябва да го направите на скрито от погледите място и най-важното да го „понапудрите“ с изящни аксесоари. Добре в роматичната зона да има беседка, която при това да е стилизирана с нежни орнаменти от дърворезба или ковано желязо. Засадете в непосредствена близост ароматни храсти или сезонни цъфтящи цветя. Ако беседката открива гледка към градинското езеро, постарайте се да размножите в него водни цветя сред които не пропускайте да включите и класическата водна лилия. За разкош и уют бихте могли да разположите и камина с открито огнище. Ще добави доза романтика и след най-горещия летен ден.  Обърнете особено внимание на входа на беседката. Обозначете го с вечнозелени храсти като хвойна, ароматизирани хвойнови рози, а защо не и плодни дръвчета. 

+8
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари