Градина на прозореца, градина на терасата

Началото на пролетта - време е да помислим за лятното аранжиране на терасата, прозореца или лоджията. Няма по прекрасно нещо от фасада, обсипана с обилна зеленина и прекрасни цветове.
15.04.2008
ланд.арх. Анита Янева
1955
градина, тераса, растителност
Източник: сп. "Още за Къщата"

Началото на пролетта - време е да помислим за лятното аранжиране на терасата, прозореца или лоджията. Няма по прекрасно нещо от фасада, обсипана с обилна зеленина и прекрасни цветове. Радост за окото, за нас, а и за всеки случайно преминаващ.

Ето какви са възможностите, за да се сдобиете с приковаваща погледа миниградина:

 

Най-напред трябва да се съобразите с изложението и да добиете ясна представа как точно бихте искали да изглеждат прозорците и терасите ви. Има различни комбинации на цветове в зависимост от това дали харесвате цъфтящи или вечнозелени растения. Разбира се, може да бъдат направени и разнообразни миксове като се вземат под внимание особеностите и изискванията на растенията, както и факторите топлолюбивост, влаголюбивост и светлолюбивост.

 

Като начало важно е да подберете подходящи съдове.
Най-удачни за поддържане са сандъчетата. Добре е да изберете цвят и големина, които да бъдат съобразени с растенията, които ще засаждате, както и със стила на прозорците и терасите. Съдовете с вградени подложки са по-естетично издържани и по-лесни за поддържане в горещите летни дни.

Ако изложението е южно или югозападно, добре биха се чувствали мушкатата (Pelargonium zonale), сакъзчетата (Pelargonium peltatum), вербените (Verbena hybrida), каскадните и бордюрните петунии (Petunia hybrida).Имайте в предвид, че някои от тези видове се нуждаят от редовно поливане, подхранване с течни торове и почистване на прецъфтелите цветове. Каскадните и бордюрните петунии са едногодишни растения, които се отблагодаряват за добрите грижи с богат цъфтеж от месец май до късна есен, чак до първите есенни слани.Мушкатото и сакъзчето са многогодишни растения, които обаче през зимата трябва да има къде да бъдат съхранявани до следващата пролет. Всичките видове ще ви дарят с безброй цветове, ако ги отчупвате или подрязвате, но това трябва да става умерено и професионално, за да не се наранят стеблата и растенията да заболеят.Ако искате да бъдете различни или екстравагантни, можете да комбинирате вечнозелени с цъфтящи видове или вечнозелени и сукулентни. Ако терасата или прозорецът са с източно, северно или североизточно изложение, можете да засадите юниперуси (Juniperus), евонимуси (Eunymus), бръшлян (Hedera helix). Тези видове обаче биха издържали само един или два сезона, ако не са грижливо подрязвани и оформяни. Сукулентните видове са лесни за поддържане, но не са така атрактивни.

    


 


 


 


 


 


 


  


 


 


 В едно сандъче можете да комбинирате изправени и каскадни растения или цъфтящи с вечнозелени и листнодекоративни, каквато е например познатата ни копривка (Coleus) или красивото ирезине (Irezine). За да постигнете целогодишен ефект и зелена тераса дори и през студените зимни дни, можете да засадите вечнозелените юниперуси и евонимуси, а също така и хебе (Hebe), а на пролет просто да добавите цъфтящи видове между тях. Цъфтящите растения ще донесат настроение и промяна, а ще спестите труд и средства.За да бъдат в добро състояние вечнозелените видове, трябва да бъдат поливани и в зимните месеци.
Когато подбирате различни растение и искате да ги съчетаете в едно сандъче, а не сте добре запознати с техните изисквания по отношение на хранителни вещества, влажност и светлина, добре е да се консултирате със специалист в тази област. За добрата визия на растенията трябва да осигурите качествена почва, съдовете трябва да са с добра отцедливост, за да не загниват корените.Добре е да се снабдите с готов почвен субстрат от специализираните борси или цветарски магазини, защото така се гарантират обезпаразитяването и обогатяването. Не може обаче да разчитате само на обогатената почва, а трябва редовно да добавяте течни торове, които внимателно подбирате, спрямо вечнозелените или цъфтящите видове, които сте засадили.Консултирайте се със специалист за тяхното поливане. Обикновено през студените месеци трябва да поливате умерено, а в горещите дни обилно, особено петуниите, които бързо губят своя тургур. Винаги преди да полеете, проверете с пръст почвата в дълбочина дали има влага и поливайте умерено, в случай че още е влажна почвата от предишното поливане.
Внимавайте да не преполивате растенията, защото ще загният корените или кореновите шийки, което ще наложи цялостна подмяна на растенията, а така бързо ще се разочаровате и откажете от отглеждането на цветя.

Закони Нормативна база Коментари