Градина в стил "Рустик"

Градината в провинциален стил е примамлив завършек на всяка къща, дори и тя да не е разположена в извънградска среда.
15.10.2008
ланд. aрх. Анита Янева
10
градина, стил, рустик
Рустик в градината
Източник: Още за къщата

Градината в провинциален стил е примамлив завършек на всяка къща, дори и тя да не е разположена в извънградска среда. Рустик или кънтри градината е широко позната дори за тези, които не живеят в провинцията.

Много от формите, архитектурата и орнаментиката, независимо дали са с функционално предназначение или служат само за декорация, са достъпни за тези, които искат да имат впечатляваща градина. Люлеещите се кедрови столове, масите и креслата са функционални и удобни, като едновременно с това повишават елегантността на цялостната визия.

Верандата с градински или дек шезлонги и люлеещи се столове е също една възможност за приятна рустик декорация. Пейките в различен стил и материал, със или без саксии, са особено популярни. Дървените са много подходящи, когато са с решетки за увивни растения, обелиски и арки.

Друг популярен архитектурен акцент е мостчето. Дървените и ръчно изработените са стилни и внасят нежност и романтика във визията на вашия двор.

Декорацията на тревната площ в стил рустик обикновено не е никак сложна. Достатъчно е да използвате малко въображение и някоя стара, забравена вещ може да се превърне в основен акцент на градината.

Възможностите са безброй на практика – бронзови статуи в стила на азиатската класика, обрушена кашпа, патиниран метален съд, деликатно извити къпални за птички, пиедестали, фонтани в различни форми и размери, водопади, чешми за пиене на вода, ослепителни редици от цветя, заобиколени с червени тухли.

Поднос с изрисувани цветя и плодове върху небрежно метната плетена дантела - и в двора вече цари романтично, пасторално настроение. Подходяща растителност за градина в този стил са живият плет, храсти и растения с едро цъфтящи ярки цветя, лесни за поддържане, както и гладката тревна морава с пищни акценти в ъглите на градината, бордюри и алеи покрай пътеките.

Макар че корените на произхода ù са в далечен Китай и Япония, хортензията отдавна е намерила място в Европа и е станала неотделима част от градината, ако искате да и придадете стил рустик. Можете да я видите в английската градина ù в българския селски двор.

Хортензията Hydrangea

У нас се отглеждат няколко вида хортензии. Те са подходящи за акценти около пейки, беседки и алеи. Можете да видите хортензията и в ролята на жив плет. Вирее еднакво добре и в съд, и посадена направо в градината. Тя е много атра ктивна, когато е засадена в дървено сандъче с метални обръчи.

Най-често срещаният сорт Hydrangea macrophylla е храст с голи и изправени клони, с големи елиптични листа или широки яйцевидни с назъбена периферия, а цъфтящите съцветия са едри и топчести. Има сортове с гроздовидни съцветия, но у нас те не са популярни. Хортензията достига височина до 1м и ширина до 1м. Цъфти през юни–юли.

Ако искате да размножите хортензията, това трябва да се направи чрез полувдървесинели резници. Те се вкореняват през юни-август. Със семена хортензията се размножава много рядко, и то само за селекционни цели.

Цъфтящите хортензии имат нужда от много вода. Ако засъхнат до увяхване, листата им може да пострадат много. Ако ги поставите в голям съд с вода, листата могат да се съживят, но върховете им остават засъхнали. След поливане в подложката не трябва да остава вода, защото корените ù не понасят излишната мокрота. Те загниват много бързо и загиват.

Сортовете на Hydrangea macrophylla са със бели, розови, пурпурни и сини цветове. Розовите сортове лесно можете да превърнете в сини, като добавите в почвата 2% разтвор на алуминиев сулфат. Белите хортензии не се оцветяват. Има хортензии с топчести цветове и с плоски съцветия, като е оформен външен пръстен от отворени цветове. Те имат две основни изисквания, за да цъфтят и да се чувстват добре – хлад и непрекъснато влажна почва. След прецъфтяване трябва да отрязвате наполовина стъблата. Температурата, при която може да се запази жива вашата хортензия през зимата,в е 7 °С.

Те обичат слънчевата светлина, стига тя да е не е пряка. Почвата трябва да е непрекъснато влажна през пролетта до есента, като не трябва да поливате с варовита вода. От време на време можете да пулверизирате листата на растението. След прецъфтяването е препоръчително да я пресадите и да продължите да я поливате и подхранвате.
 

Автор: ланд. aрх. Анита Янева
Закони Нормативна база Коментари