Градината е красива и през зимата

Декоративен дрян, вечнозелен евонимус и джел
02.12.2006
ланд. арх. Анита Янева
291
градина, Декоративен дрян, джел, вечнозелен евонимус

Включете в празничната си коледна и новогодишна украса клонки и венци от декоративните стъбла на дряна и вечнозелените джел и евонимус. Те ще внесат уют и топлина в празничните зимни вечери във вашия дом. Удоволствието ви ще бъде още по-голямо, ако сте ги отгледали сами в двора си. Ето и съвети как да се справите сами в отглеждането на тези видове.
 


1. Сибирски бял дрян ( Cornus alba “Sibirica”)
Този дрян произхожда от Сибир, Корея, Мала Азия. Това е листопаден храст, достигащ до 3 м височина, с дъговидно извити клонки, кървавочервени с белезникавосинкави плодове. Листата са дълги 4-8 см, елиптични, отдолу са окосмени, а отгоре са зелени и голи, с красива червена есенна окраска.
•  Почвата трябва да бъде достатъчно влажна, иначе невзискателни.
•  Размножава се лесно през есента чрез зелени резници, семена или отводки. 
• Цъфтежът е през май след разлистването с жълтеникаво-бели цветове.
Видът е студоустойчив, сенкоиздръжлив, но може да бъде засаден и на слънце.
Може да бъде използван за единично засаждане или за жив плет. През зимата има много голям ефект с червените си клонки на фона на белия сняг. Може да подрязвате растението в желана от вас форма през март.2. Евонимус ( Euonymus japonica) 
Видът произхожда от Китай и Япония. Вечнозелен вид с височина от 1.5 до 3.00 м. Клонките са голи четириръбести, листата са елиптични с дължина 2-7 см, голи, лъскави, с леко назъбена периферия. 
•   Почвата трябва да бъде богата на хранителни вещества.
•  Размножаването става чрез стъблени резници през цялата година или чрез разделяне на растението.
•  Цъфтежът е през май или юни със зеленикави цветове, които нямат декоративна стойност.
Видът е чувствителен към ниски температури. Засаждайте растенията на слънце или полусянка. Може да бъде използван единично засаден за живи плетове и бордюри.
Понася добре подрязване, ако се налага резитба, направете я през май, а след това в началото на есента.3. Джел ( Ilex aquifolium ) 
Произхожда от Южна Европа, Северозападна Африка и Мала Азия.
Представлява вечнозелен храст или дръвче с височина 10-15 м, с гладка сивозеленикава кора и тъмнозелени лъскави, кожести, най-често по края бодливо назъбени листа с продълговата форма. Короната е гъста, почти пирамидална.
•  Почвата трябва да бъде влажна, богата на хранителни вещества, добавете торф при  засаждането, понася и съдържание на варовик.
• Размножаването става най-лесно чрез издънки, разделяне на растението.
•  Цъфти през май-юни с белезникави ароматни цветове, събрани в пазвени групи. Плодовете са яркочервени или жълти, с декоративен ефект през зимата. Подходящ е за единично засаждане ( солитер) или за жив плет със защитна цел заради бодливите листа.
Живия плет подрежете на пролет, а единично засаденото растение през лятото, дори драстично подрязване няма да навреди на растението.
 

Закони Нормативна база Коментари