Голямото предизвикателство на малката спалня.

Спалнята е мястото, където трябва да се чувствате като никъде другаде.
15.10.2012
Мая Янева
316
къща, интериор, мебели, спалня, гардероби
Голямото предизвикателство на малката спалня.
Източник: Интернет

Спалнята е мястото, където трябва да се чувствате като никъде другаде. Тя трябва да ви гарантира отдих и възстановяване след стресов ден.  Но ако тя е твърде малка, за да се чувствате добре и по-скоро ви подтиска? Ако вие имате една от онези малки и тесни спални, как да си осигурите добро място за релаксация? Как да превърнете малката спалня във ваша светая светих?


Някои технически решения за организиране и правилно оползотворяване на пространството, както и определен подход при декорирацията могат да разширяват малката спалня. 


Премахнете безредието.
Колкото повече предмети имате в спалнята, толкова по-тясна ще изглежда тя. Разгледайте хубаво спалнята. Ако не можете да видите перваза на пода, значи стаята е препълнена с мебели и вещи. Преместете някои вещи в други помещения и изхвърлете ненужното. Отстранете събираните с времето вещи, които не сте ползвали една година. Според някои психолози, ако вие не сте прибягнали до употребата на дадена вещ в продължение на една година, тя не ви е нужна. Съберете всички такива вещи и дрехи от гардероба, нощните шкафчета и етажерките. Когато влезете в спалнята, трябва да можете да имате цялостен поглед върху нея. Редът освобождава пространство.


Купувайте мебели, които оползотворяват пространството на стената.
Купуването на мебели може да бъде предизвикателство, ако не знаете какво търсите. В малките стаи обърнете внимание колко място ще отнемат мебелите от стените. Търсете правоъгълни мебели с изчистени линии, а не такива с орнаменти и извити форми. Орнаментираните мебели отнемат повече от пространството и ограничават пасажите за движение в стаята. Но нощни шкафчета, закачени на стената или етажерки са една добра идея в малката спалня – те ще увеличат свободния открит под и ще освободят място.


Определете декорацията според размера на леглото.
Обикновено в малката спалня леглото е фокусна точка. Ако имате голямо легло в малка спалня, вие винаги ще се чувствате неудобно и притеснени. По-добре да изберете малко легло, както и малки нощни лампи. Останалата декорация трябва да бъде пропорционална. Направете това усилие да намалите декоративните елементи пропорционално на спалнята и ще се изненадате от резултата.


Привлечете вниманието към тавана.
През последните години особено популярни са окачените тавани с вградено осветление и декоративни елементи. Те добавят пето измерение в помещението. Ако имате възможност непременно предприемете тази крачка и ще видите колко обем ще се отвори в малката спалня. Ако пък искате да се придържате към стандартен таван, използвайте по-светъл цвят от този на стените. Така визуално ще увеличите илюзията за височина и пространство. По-тъмните тавани оптически притискат помощението отгоре.


Формирайте малък кът за четене в спалнята.
Не е правилна концепцията, че в малката спалня можете само да спите, да се преоблечете и да излезете от нея. Поставете удобно кресло и красива нощна лампа в единия ъгъл на спалнята. Когато си осигурите такъв приятен кът в спалнята, тя вече ще е многофункционална. Времето, което ще прекарвате там ще бъде повече и по-приятно.


Подберете гардероби и скринове, които са подходящи за малката стая.
Един от най-лесните начини да направите малката спалня да изглежда още по-малка е да я напълните с големи мебели. Изберете два или три модула мебели, без които не можете и ги разположете оптимално. Помислете за скрин, където да съхранявате мебелите и телевизор върху него, вместо голям гардероб и ТВ –зона. Колкото по-функционална е спалнята, толкова по-голяма ще я чувствате.


Намерете креативни решения за съхранение.
За да не е претрупана спалнята, използвайте декоративни кошници за рафтовете на стената, за да съхранявате малките вещи, които са ви необходими, но не е задължително да са на видимо място. Имате ли малки деца, които пилеят малки играчки навсякъде? Съхранявайте играчките под леглото в кошници на колелца, които могат лесно да се приберат и извадят и от вас и от децата. Изполвайте въображението си, когато става дума за съхранение. В малката спалня може да има полза от многофункционални вещи. Ако има място между  спалнята и стената, поставете пейка, тип скрин, чийто капак се отваря отгоре. В нея може да прибирате дрехи или завивки. Освен че предоставя функционално място за сядане, тя ще осигури още място за съхранение.


Със или без телевизор в спалнята?
Решението за телевизор в спалнята се базира на лични предпочитания. Ако искате непременно да има телевизор, изберете плосък екран, монтиран  на стената или го поставете на рафт от вашия гардероб, за да заема минимално място. Ако искате да слушате музика, изберете MP3, вместо голяма стерео уредба. 


Изберете внимателно цветовете.
Тъмните цветове в малката стая ще я смалят още повече. Ако предпочитате тъмни цветове, използвайте ги при аксесоарите – възглавнички, малки килимчета за пода, покривката за спалнята...но за стените и таван използвайте светли тонове, които визуално отварят пространството и осигуряват повече светлина. Осигурете повече естествена дневна светлина в спалнята – това ще се отрази положително и на очите и на настроенито ви.


Още веднъж за фокусната точка.
Ако фокусната точка не е спалнята, то е добре тя да е над спалнята, например красива картина, окачена над спалнята. Ако сте щастливци, които имат старинен гардероб, поставете висока ваза върхе него. Така визуално ще привлечете погледа във височина. Използвайте вашето въображение и наличните мебели – подчертайте положителните черти на вашата спалня и прикрийте негативите.


Въпреки че малката спалня може да е голямо предизвикателство, тя също така може да е много уютна и кокетна, само трябва да е с правилната мебелировка и декорация. 


 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари