Геният на Леонардо в две инсталации на Salone 2019

Днес светът отбелязва рождения ден на Леонардо да Винчи! Роден преди 467 години (15 април 1452 – 2 май 1519), той създава за потомството невероятно наследство от научни и артистични творения, което все още ни омагьосва и което все още е актуално и ненадминато.
16.04.2019
Теменужка Захариева
2829
Леонардо да Винчи, Salone 2019, Milano salone 2019

Горди наследници на неговия гений, съвсем логично, съвременните италианци продължават тази любов към творчеството, изкуството и дизайна и събират ежегодно по време на Седмицата на дизайна (която започна през 1961 г. като Международния мебелен панаир с цел подпомагане и популяризиране италианския дизайн) най-интересните постижения на световния дизайн. Тази година по повод 500-годишнината от смъртта му  по време на международното изложение Милано отдава почит на ренесансовия гений с множество инсталации и събития.
 


Инсталацията AQUA. Снимка:Salone del Mobile Milano

Да надникнем в две от тях.
Леонардо е бил обсебен от водата. AQUA е инсталация, проектирана от Марко Балич и разработена от Balich Worldwide Shows, която с текст, снимки и модерни технологии ни разказва и ни позволява да усетим доколко Леонардо е бил свързан не само с проучване, но и с конкретни проекти за Милано за използване на водата. Разтърсен от страшната чума в края на 15 в. той е планирал по-здравословни условия на живот за града на две нива – долно, с каналите, и горно – с улиците. Проектирал е подвижни мостове за военни цели, разработвал е хидравлични машини, които да използват енергията на водата и т.н.
 


Инсталацията AQUA. Снимка:Salone del Mobile Milano

"В няколко кодекса Леонардо изготви началото на трактат, който никога не е завършен, за движението на водата, която трябваше да доведе до изучаването на поведението и природата на този елемент ...." обяснява текст в снимките в началото на AQUA инсталация в Conca dell'incoronata - Via San Marco в Милано.
 


Инсталацията De-Signo

Интересно бе да се види и De-Signo, другата инсталация в павилион 24, която буквално свързва постиженията на Леонардо, подходът му към дизайна и постиженията на ренесансовите работилници с постиженията на съвременните италиански дизайнерски компании.
 

Инсталациятаа DE SIGNО LEONARDO DA VINCI SALONE MILAN. Източник:. dedeceblog


С много снимки, документални филми и светлинни ефекти инсталацията на Давид Рампело и Алесандро Коломбо на площ от 400 квадратни метра ни прави свидетели на голяма част от това, с което се гордеят съвременните наследници на Леонардо  - от времето на великия майстор до наши дни.

„Всеки италианец носи в себе си малко от Леонардо” каза Marva Griffin Wilshire – основател на  Salone Satellite и International Director Salone del Mobile

 

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари