Гардероб за всяка стая?

Може, но го скрийте в стените.
14.06.2013
Антоанета Салфидж
351
интериор, мебели, дизайн, гардероби, вграден гардероб
Гардероб за всяка стая? Може, но го скрийте в стените
Източник: Интернет

Гардеробът е една от най-нужните вещи вкъщи, факт.  Той съхранява дрехите, аксесоарите, чантите, обувките, шапките, хавлиите, спалното бельо и какво ли още. И много често се случва така, че даже и в най-големия гардероб мястото не стига и се налага домът да се оборудва с втори, та дори с трети.


За всекиго по гардероб
Голям дрешник или малък гардероб за всеки член на семейството? Този въпрос е сред най-често задаваните в периоди на обзавеждане или преустройство на дома. Отговорът обаче не е един според специалистите,  доколкото правилните решения зависят от индивидуалната ситуация. Факт е обаче, че ако жилището е малко и в него няма място за цял дрешник, ще се наложи да се обзавежда с гардероб и дори с няколко по-малки. В стандартния градски апартамент това е и най-удачното решение – два или три по-малки гардероба.

Обикновено те се разпределят по един за всяка спалня като често се предвижда и един за коридора. Това доказало се практика решение има ред предимства:


  • Отделните гардероби дават възможност за самостоятелност при организацията на вещите и за индивидуализиране на гардеробното пространство;
  • Самостоятелният гардероб в детската стая има и сериозна възпитателна функция – помага на децата да си създават навици, лична организация и ред, който да спазват;
  • Дрехите и аксесоарите се намират по-бързо, защото по-малко хора ровят из тях;
  • Повече гардероби, макар и малки, предлагат повече място от един голям гардероб.
  • Решението „Гардероб във всяка стая“ обаче има един недостатък. Гардеробът всъщност е огромен мебел и съответно заема много място. Наличието на повече гардероби вкъщи сериозно краде от свободното пространство.

Скрийте гардероба с умно проектиране
Колкото по-малко е жилището, толкова по-голяма е необходимостта мебелите в него да се изработят по индивидуален проект, според мястото. Тази препоръка е валидна и за гардероба – колкото по-ограничено е мястото, толкова по-наложително е той да се изработи по проект, съобразен до милиметър с пространството. Индивидуалният проект ще даде възможност да разположите гардероба в ъгъла, да го настаните в ниша в коридора или под стълбата на мезонета. Мястото под скосеният таван също може да се включи в гардероб, но само че изработен по проект.


Гардеробът може „да потъне“ в стената и с умели визуални ефекти. Най-популярния начин гардеробът да „изчезне“ като корпусът му е завършен с цвета на стените. С този похват даже най-яркият червен гардероб буквално ще потъне в стаята, ако стените й са в същия нюанс на червеното. 


Огледалните врати на гардероба също визуално деформират пространството. Със способността си да отразяват светлината те правят така че цветовете, сенките и формите пространството губят реалните си граници и изглеждат двойно по-големи и по-светли. 


Вратата на гардероба – решаващ фактор за свободно пространство
Когато мястото е ограничено, всеки елемент от обзавеждането придобива съществено значение. Така е с вратата на гардероба. Стандартното крило например може да се окаже сериозен проблем в малката спалня или в тесния коридор, защото изисква пространство от минимум 45 см при отваряне. Ако, не разполагате с това свободно място, не се отказвайте от гардероба, а просто поръчайте друг тип отваряне.


Плъзгащите врати по правило са най-пестеливи от към място на отваряне. На практика те се движат по релси на сантиметър от същинския корпус на гардероба. Те са за предпочитане и често са единствено решение за нестандартни и тесни пространства – при затваряне на ниша в стена, за мястото под стълбата или за тесния коридор.


Вратата тип „хармоника“ също пести място при отваряне. Хубавото при нея е, че позволява целият вътрешен обем да бъде видим, за разлика от плъзгащите се врати, с които половината от гардероба винаги и затворен. Вратата тип „хармоника“ е най-удачното решение за ъглов гардероб.


Вътре в гардероба всичко да е видимо
Когато дойде ред на вътрешното разпределение на гардероба, тогава започват да имат значение съвсем други естетически и функционални принципи. Колкото и много да сте се постарали да „скриете“ гардероба“ от интериора на външен вид, сега също толкова трябва да се постараете да направите видим всеки детайл от неговата вътрешна организация. 


Удобният гардероб всъщност е подреденият гардероб. В него всяка риза и всеки чорап си имат място и се откриват още при първия поглед. Гледката на гардероб като аптека обаче не е лесна за постигане, особено ако вътрешното разпределение на дрешника не позволява това. Ето какво имаме предвид.  В гардероба важни са не толкова броя на рафтовете и шкафовете, а вида на секционните отделения и начинът, по който са организирани. 


Важно правило!
Съобразете вътрешното разпределение на гардероба със стила на обличане и навиците на тези, които ще го ползват.


Във всеки гардероб има рафтове, чекмеджета и лостове. Най-често обаче те са стандартно наредени или просто присъстват и дори пречат за ефективното съхранение на дрехите. Ако например гардеробът се ползва от жена, която носи дълги рокли и манта, а в него няма секция с достатъчно висок лост, това може да се окаже сериозен проблем. Прилежно наредените на рокли винаги ще са намачкани, а и в секцията с тях ще е вечен хаос.  Този проблем може лесно да се реши, ако в гардероба лостът се вдигне на височина поне  150 см. Лостът може и да е още по-високо, ако гардеробът няма стандартната надстройка. Тогава просто трябва да изберете модел, който се смъква със специален държач до нивото на погледа. 


В мъжката секция пък е почти задължително да има лост за вратовръзки и колани, особено ако ще се ползва от господин с делови стил на обличане. Предлагат се най-различни държачи, които могат да се закачат на страницата или на вътрешната страна на крилото на гардероба или да висят на специална окачалка от лоста. Не са скъпи и могат да се монтират допълнително и в стар гардероб, затова пък внасят приятен ред при дрехите.


Чекмеджетата са задължителни както за женския, така и за мъжкия гардероб. Те предлагат място за бельото, чорапите, ръкавиците, тениските и куп други дребни аксесоари от тоалета, които обикновено хвърляме на всевъзможни места. Понякога обаче се случва така, че и в гардероба с много чекмеджета, пак ни е трудно да се ориентираме, защото всеки слага, където намери. За да сложите край на сутрешната семейна игра „къде са ми чорапите“ поставете надпис или друг знак на всяко  чекмедже, с който да отбелязвате неговото съдържание. Тази техника наистина работи, особено ако гардеробът е общ за цялото семейство.


Има и друг изпитан вариант за лесно тематично разпределение на дрехите – прозрачни кутии или кошници. Те също са много удобни, защото могат да се поставят и в стар гардероб, в който съдържанието е разпределено само с  рафтове и лост. 

+17
Закони Нормативна база Коментари