Гардероб, дрешник или гардеробно помещение

Създаването на специално пространство за съхранение на дрехи ще ви спаси от претрупване на жилището с мебели, ще спести място, ще запази светлината и ще отвори пространство във вашия дом.
15.10.2009
Мая Янева
549
гардеробно помещение, дрешник, гардероби
Гардероб, дрешник или гардеробно помещение
Източник: Още за къщата

Създаването на специално пространство за съхранение на дрехи ще ви спаси от претрупване на жилището с мебели, ще спести място, ще запази светлината и ще отвори пространство във вашия дом. Доброто разпределение в жилището изисква не само един, а няколко гардероба, например за жената, мъжа и децата.

Ако собствениците възнамеряват да си осигурят висококачествено помещение за дрехи, вариантите фактически са неограничени. За да бъде всичко обмислено и да има в последствие минимум преустройства, всеки ъгъл или неоползотворено пространство може да се използва за гардероб, а той може да бъде ситуиран навсякъде – между хола и кухнята, между кухнята и дневната, между дневната и спалнята. Не е необходимо, макар че е доста изкушаващо, да се разположи гардероб с размера на цялото помещение. Създаването на компактен гардероб с площ от 4 метра ще бъде достатъчна; повече може да сe намери в коридора, а понякога за целта е възможно да се отдели правоъгълно или триъгълно пространство от спалнята, дневната или трапезарията. Вградени шкафове също могат да бъдат използвани като гардеробни помещения.

В гардероба е необходимо да има толкова на брой рафтове, вратички и закачалки, колкото вещи имате да съхранявате, в противен случай ще се изправите пред проблема с безпорядъка. Помислете добре и дори направете примерна пробна постановка за местоположението на шаловете, обувките, всекидневните и вечерните дрехи, вратовръзките и панталоните и мястото, където ще бъдат „скрити” зимните дрехи.

В гардероба е възможно да предвидите място за спалното бельо. Огледалото или дори две огледала ще бъдат целесъобразни, а не забравяйте и за мека табуретка или стол, които да са в гардеробното помещение. Специалистите съветват да се направи баланс между отворените и затворените площи в гардеробното помещение 50/50, така че то да бъде по-светло и просторно. В малките помещения отворените шкафове трябва да преобладават.

Гардеробът (подобно на банята) трябва да намалява нивото на нервно напрежение и да служи като релаксиращо помещение. Много от тези желания са изпълнени от водещите фирми производители.

Както е видно, гардеробът не е само атрибут на модата или лукса, а е в голяма степен необходимо и полезно място във всеки апартамент и къща. Той трябва да ви спестява раздразнението от търсенето на необходими неща, да ви освобождава от големите и неудобни шкафове, да е с рационална структура, съобразена с мястото.

Специалистите доказват, че правилно съхраняваните дрехи и обувки се износват по-бавно. Проучване показва, че времето за експлотацията на дрехите, съхранявани в гардеробното помещение, е с 15-20% по-дълъг, отколкото в обикновените гардероби. Правилно планираното и оборудвано място ще ви осигури удобство и практичност.

Анатомия на реда
Основното предимство на модерните гардероби се дължи на факта, че те са с дизайн и системи за вграждане, което дава възможност да се оползотвори почти всяко свободно пространство и да се създаде всякаква конфигурация, включително да се усвоят недостъпните за конвенционалните гардероби ъгли и ниши.

Структурно има два вида гардероби и ние ще ги наречем класически и модерни. В първия случай тя е обемен вариант на класическия гардероб, при който системите за рафтове и минишкафчета са закрепени към стените. Във втория вариант – рамките – метални конструкции между тавана и пода – се използват и всички отделни елементи са фиксирани. Такъв дизайн е бърз за монтаж и лесно може да се пренесе от едно място на друго. В техните основни гардеробни модули има универсален механизъм – рафтове и закачалки, закрепени към стените на помещението, и системи за врати, които ги отделят от основното пространство на апартамента или къщата. Рафтовете могат да имат различна дълбочина, те могат да се плъзгат и имат страничен или тръбен профил за окачване отдолу. Можете да изберете броя на рафтовете или тяхната конфигурация. С изключение на рафтовете и закачалките, които могат да бъдат с повдигач за горните нива, гардеробът може да бъде с различен вид плъзгащи шкафове, специални рафтове за обувки, панталони, връзки, колани, метални кошници за спално бельо, кутии за дреболии, покрития за дрехи, огледала, маса за гладене и вградени халогенни крушки за осветление. Чекмеджетата могат да бъдат с различна височина и ширина, да имат постоянна позиция в гардероба, а могат да бъдат и на колелца.

При лидерите сред фирмите производители на гардеробни конструкции традиционните аксесоари са снабдени с плъзгащи се модули на качествено ново ниво: секция за панталони, рамо за вратовръзки, рафтове с отдели за различните части на бельото, отдел за фини части от дрехи, рафтове за съхранение на жарсе, изработени от алуминиева решетка, която позволява на дрехите „да дишат”.

+2
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари