Гардеробното помещение - за нея и за него

Гардероби, килери, обеми за съхранение.
15.07.2008
арх. Гергана Стефанова, Илияна Гикова
650
интериор, гардероб, гардеробно помещение, дрешник
Гардеробното помещение - за нея и за него.
Източник: Vizatel

Знае се, че всяка вещ в заобикалящата ни предметна среда изпълнява някаква функция. И така за какво служи гардеробът?

Въпрос на организация
За какво трябва да има достатъчно място във вашия гардероб? Различна е функцията на гардероба в голямо жилище от тази на гардероба, която той придобива в гарсониера, обитавана от четиричленно семейство. Тук на преден план се появява въпросът как да затвориш вратата, а след това как да откриеш нужната дреха в гардероба.

Отново въпрос на организация
От единия до другия полюс на потребности мястото за съхранение на дрехи е голям проблем във всяко жилище. Дори и да имаш цяла стая ако няма организация, пак няма да намираш каквото ти трябва за необходимото време. Например любителките на многото обувки, макар подредени в кутии, трудно ще намерят търсения чифт – но ако залепим на кутиите снимките им (направени с полароид) лесно ще открием “къде се крият” нужните ни в момента обувки. Отношенията мъж-жена също дават своето отражение върху обзавеждането на гардеробното - все повече се търси отделяне на собствена територия за всеки член от семейството - в гардероба, в дрешника, по полиците.
Гардеробът
Той е доста обемен елемент и затова е добре да е до тавана, за да действа като цяла стена, а не като огромен шкаф. Пред него оставяме достатъчно място за отваряне на вратите и за обличане – поне 60 см. Плъзгащите се врати пестят място, а ако са огледални, ще разширят оптически спалнята, която без друго често е доста малка (особено при новото строителство). Много удобни са и вратите хармоника – докато при плъзгащите се врати остава винаги скрита част, то при тип хармоника може спокойно да отворим целия гардероб и удобно да го наредим.

Когато гардеробът стане прекалено висок, производителите на аксесоари са улеснили живота ни предлагайки различни механизми, които свалят лоста за дрехи и не се налага да ползваме стълбичка. Ширината на гардероба трябва да е 60 см, за да побира закачалките с дрехите. Издърпващият се механизъм за панталони помага веднъж да намерим лесно нужния в момента панталон, а освен това го запазва изгладен. Някои фирми предлагат много тънки чекмеджета – за по една риза или Т-шърт, както и специални чекмеджета за вратовръзките.

Понякога гардеробът може да служи и за преградна стена – когато преустройваме съществуващо жилище или ако идеята е заложена още в проекта, като в известната къща без стени на японския архитект Шигеру Бан FURNITURE HOUSE 1 – в Яманаши, Япония - 1995.


  

От естетическа гледна точка, е добре да разнообразим гардероба с различни материали на лицевата част – особено ако е голям и заема цяла стена. Например хубави комбинации са ламинат със стъкло, с огледало, с масивна дървесина или фурнир. Може да “прекъснем” редуващите се вертикали в композицията с чекмеджета, място за телевизор, полици за книги и др. за разнообразие. Когато има предвидена по проект ниша, добре е гардеробът да се вгради в нея, а още по-добре е когато имаме възможност да изградим гардеробно помещение или дрешник.
Дрешникът
Това е мечтата на всяка жена – а и на някои мъже, да имаме отделно помещение, в което спокойно да изберем какво да облечем – всичко да е на показ, от облеклото до аксесоарите, да има голямо огледало, за да видим добър ли е изборът ни на облекло, а дрехите ни, веднъж закачени, да не се мачкат заради малкото място.
Когато спалнята е с издължени пропорции - 4, 5, 6 м на 3 м ширина, може да подобрим пропорциите й изграждайки в по-тъмната част дрешник. За отделянето му може да използваме гипсокартон, итонг, стъклени тухли, дърво. Колкото до подреждането, най-добре е да имаме “мъжка” и “женска” част с места за различните видове дрехи - за сака, панталони, вратовръзки, чорапи в мъжката, а в по-голямата, дамска част - за рокли, поли, костюми, шапки и т.н. Фирмите - специалисти по вградените гардероби, разполагат с над 400 специални елементи за обзавеждане на гардеробно помещение.

Покупката
С какво да започнем при избора на гардероб? Първо, трябва да се съобразим с мястото – дали ще е вграден, свободно стоящ или има възможност да отделим гардеробно помещение в дома си. Трябва да помислим и за дрехите, и предметите, които ще съхраняваме – имайте предвид, че броят им расте с годините, така че по-добре да имаме резерв за бъдеще. Винаги има и бюджет, с който разполагаме – затова изборът на материал, също може да окаже влияние върху цената и е добре да се спрем на по-евтин, но обемен вариант.

 


Полезни съвети
Разгледайте списания, вижте каталози, проверете и в интернет, за да изберете вашия вариант. За да съпоставите цените, поискайте оферта за един и същи проект в различни фирми. Ако предвиждате огледала или стъкла, конструкцията на гардероба трябва да е по-здрава, защото те са доста тежки. Когато гардеробът е вграден, изпълнителят е добре да вземе мерки от място – често стените и ъглите ни изглеждат прави, но не са. Ако механизмите ви изглеждат скъпи, имайте предвид, че те се изплащат във времето – създават ни удобства и ни пестят време.

Понякога ъгловият гардероб може да побере много неща – даже и прахосмукачката, ако нямаме килер. Така че разгледайте жилището си за свободни ъгли. Все пак вещите трябва да ни служат, а не ние на тях – затова, не предвиждайте място за сватбения и абитуриентския си костюм, по-добре изберете повечето простор в дома.

Снимките в статията са предоставени от Визател ЕООД.

Автор: арх. Гергана Стефанова, Илияна Гикова
Закони Нормативна база Коментари