Гаражът все повече е като моден аксесоар

В подготвителната фаза строителните предприемачи се замислят все по-често не само как ще изглежда новата къща, но и какъв би бил подходящия гараж.
14.06.2014
Светлана Желева
744
гаражни врати, гаражи, архитектура, къща, врати за гаражи
Модерният гараж отдавна не е просто сива кутия.
Източник: www. bauen.de

В подготвителната фаза строителните предприемачи се замислят все по-често  не само как ще изглежда новата къща, но и какъв би бил подходящия гараж.
Дали  е с дизайн на селска къща или футуристична конструкция с форма на яйце,  гаражите не трябва да бъдат просто сиви кутии. Дори напротив – все повече архитектите държат гаражът да прилича по стил на самата къща. За тази цел се препоръчват не само сходни форми на покривите или керемиди  в еднакъв цвят, но и цялостното впечатление е,че гаражът е по-малкият „брат” на къщата. 

Вратата е ключов  структурен елемент на дизайнерския гараж. В наши дни производителите предлагат огромно разнообразие от цветове, форми и материали на вратите. Строителите залагат както на рустикалния стил, така и на модерните алуминиеви врати, обяснява специализираният сайт www. bauen.de. Гаражни врати в зелено подхождат чудесно на къщи и вили  извън града, ярките цветове са за градските условия.

Голямо предизвикателство се оказва стилистичното напасване на дизайнерския гараж с къщата. Подходящи за модерната архитектура са бетонни и подвижни  метални елементи. Ако някои се спре на гараж по индивидуален дизайн, ще трябва да бръкне по-дълбоко в джоба си, тъй като това ще му струва до 28 хил.евро (в Германия -б.а)

Как да озеленим покрива?
При благоустройството на гаражния покрив, все по-любим елемент е озеленяването. По този начин се постига не само по-добър зрителен ефект, но и се подобрява микроклиматът. 

Озеленяването на гаража е изключително важно понеже растенията съхраняват водна пара и при изпаренията й тя се свързва с праховите частици, и по този начин удължава живота на покрива. Докато един най-обикновен покрив издържа 15 г., то животът на озеленения трае  цели 40 г.

С помощта на озеленяването покривите, особено плоските придобиват всестранно приложение. Някои собственици ги използват като площ за отглеждане на растения и животни, което е приятна гледка сред бездушния асфалт. Други пък могат да осъществят мечтата си за надземна градина,  с тераса, дървени мебели, лехи с цветя и зеленчуци върху гаража

Какво можем да посадим на покрива на гаража?
Има три начина да  го озеленим. Най-евтиният  и лесен за подръжка е eкстензивното озеленяване при което растенията образуват зелен килим като преобладават билки, мъхове, сукуленти и тревички. Те са изключително издръжливи на слънце, вятър и суша. 

Вторият вариант е интензивното озеленяване при което покривът  се превръща в  истинска градина. В нея освен полски цветя, се открояват лехи,  храсти и дръвчета.  Изборът им е изцяло зависи от предпочитанията на собственика. Този вариант е труден за поддръжка и се препоръчва на запалени градинари.

Третата възможност е микс от интензивно и екстензивно озеленяване. Но трябва да се има предвид, че редом с ниската растителност , стръкове и дървета не могат да бъдат посадени. Препоръчват се напр. дебелец, познат още у нас като бабин квас (семпервивум ), тлъстига (sedum ), златна паричка, лайка, карамфил, билката сапунче, известна още като сапуниче (белонога) , дива мащерка и др.

Гаражите не трябва да са винаги правоъгълни. С алуминиеви ламели е възможно вратата му да стане вдлъбната. Комбинацията врати – прозорци е особено атрактивна. Модни са вратите от дърво, метал, панели, секционни и ролетни модели, както и ретро варианти.

+8
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари