Гаражни врати

Колата е предмет от първа необходимост за собствениците на извънградски къщи.
08.07.2010
Татяна Напалкова
8
гараж, къща, гаражни врати
Гаражни врати
Източник: Lans Media Group

Колата е предмет от първа необходимост за собствениците на извънградски къщи. За да бъде винаги в изправност, тя се нуждае от закрит гараж. За гаража е необходима качествена врата и тук ви представяме по какви критерии да я изберете.
Говорейки за вратата на отоплен гараж в къщата или вилата, обикновено имаме предвид секционни или подемно-разтварящи се врати.
Конструкцията на втория тип врати е монолитна, обикновено металическа плоскост, която се повдига с лостов механизъм под тавана на гаража. Механизмите биват два вида: сложна независима лостова система и по-проста система, която изисква допълнително хоризонтални водещи шини по тавана. Вратата с по-сложна механика е по-скъпа, а по-простата е по-обемиста.
Секционните врати са направени от сандвич панели, съединени с метални крепежни елементи. Подемният механизъм на такива врати е система от водещи шини, по които се движи плоскостта на вратата. Видът на водещите шини зависи от особеностите на помещението, от това дали има достатъчно място между горния край на отвора и тавана или вратата ще се качва директно на тавана с помощта на хоризонтални водещи шини. Средната цена на секционните врати варира между 500 и 700 евро.
МЕХАНИКА
Преди всичко обърнете внимание доколко добре са обработени металическите части на вратата – дали няма грапавини и зачепнати места по повърхността на метала, остри ъгли, неравности. Конструкцията на вратата трябва да изскача от стената колкото се може по-малко, а металните детайли да не изскачат от общата конструкция. Последното е особено важно за секционните врати, където има доста крепежни елементи върху плоскостта на вратата.
Помолете да ви демонстрират вратата в действие, отделяйки особено внимание на плавността на движение на плоскостта на вратата. Всички видове врати имат пружинен механизъм, който компенсира тежестта на таблата на вратата. Повечето производители дават гаранция 10 години за плоскостта на вратата, но някои механични елементи имат по-краткотрайна гаранция (стоманени въжета и макари - до 2-5 години). Срокът на годност на пружините зависи от количеството цикли - обикновено 20-25 хиляди за домашен гараж, който се отваря 2-4 пъти дневно, което отговаря на гаранция 10 години. За врати с електрическо задвижване при сериозните производители е предвиден автоматичен брояч на циклите.
Грижата за механиката при качествен монтаж е минимална, особено при подемно-разтварящите се врати, при които има малко подвижни елементи. При секционните врати с множество триещи се детайли е достатъчно веднъж на 6-12 месеца да се проверява състоянието на механизмите и при необходимост да се почистват от прах и мръсотия.
ВРАТИ И СТЪКЛЕНИ ОТВОРИ
Секционните и подемно-разтварящи се врати могат да бъдат снабдени с вратички и прозорци. Ако прозорците отразяват в основни линии външния вид и дизайна на сградата, то вратите са главно функционални. Преимуществата на допълнителния вход са очевидни, освен това отпада необходимостта да се включва в системата аварийно разблокиращо задвижване. Обърнете внимание на наличието на врата в рамките на плоскостта на гаражната врата. Входната врата може да бъде със или без праг. Цената на прозорците в различните фирми производителки варира между 50 и 150 евро, а цената на входна врата – между 400 и 100 евро.
УДОБСТВА
Всички стандартни врати могат да работят в ръчно управляем режим, но автоматиката естествено е по-удобна. Принципът на работа на електрозадвижването е един и същ за всички видове врати – мотор и някакъв затварящ елемент (верига, ремък, лост), който се движи в кръг и посредством каретка отваря и затваря гаражната врата. Цената на задвижващия механизъм варира между 150 и 200 евро и тази цена е само за отваряне и затваряне на гаражната врата. Устройството за аварийно разблокиране добавя още 20-50 евро към тази сума. Автоматичното затваряне, броячът за циклите, пултът за дистанционно управление, крепежните болтове, възможността за включване на допълнителни устройства за безопасност (фотоелементи в отвора на вратата), устройството за автоматично притягане на ремъка за задвижване... В зависимост от окомплектоването цената стига до 500-600 евро и повече. Непременно уточнете какво влиза в окомплектоването на гаражната врата – някои фирми предлагат пълни комплекти, а други пресмятат всяко устройство поотделно.
Обърнете внимание на плавността на спускане на гаражната врата и спирането й, а също на вида затягащ елемент при задвижването: ремък, “велосипедна верига”, лост. Двата последни вида са по-шумни, а “велосипедната верига” трябва и да се смазва от време на време. С времето натегателният елемент се разтяга и отслабва, така че няма да е излишно да го постегнете.
Задвижването е доста чувствително към спада на напрежение в електрическата мрежа и затова един стабилизатор на напрежението (цената му е около 100 евро) ще помогне да се избегнат множество проблеми. Някои производители предлагат стабилизатори в комплект с устройството за непрекъснато захранване на цена над 350 евро.
Средните параметри на задвижването: разходвана енергия - 200-400 W, скорост на движение на вратата - 12-22 см в секунда, разстояние на действие на дистанционното - около 50 м (в зависимост от материала на зданието).
БЕЗОПАСНОСТ
Защита от скъсване на пружините и защита от прищипване по европейския стандарт са интегрирани в системата на гаражната врата по такъв начин, че при излизане от строя на коя да е от системите за защита, вратата да престава да работи. Въпреки че сериозният производител включва защитната функция от попадане на препятствие на пътя на вратата, няма да е зле да уточните дали е налице. Европейският стандарт предполага максимално налягане на препятствието не повече от 40 N в течение на 0,75 секунди.
Защитата срещу прещипване на пръстите е предвидена в самата конструкция на гаражната врата – това лесно може да се види и провери - минималните междини между допирните места на секциите, затваряне на кутията с проводниците и други движещи се механизми, намиращи се в обсега на досег.
Що се отнася до защитата от взлом и нежелано промъкване (нестандартно повдигане на вратата), всеки грамотен производител предлага ред устройства (резета, измъкващи се напред зъби), фиксиращи плътно вратата в отвора.

Автор: Татяна Напалкова
Закони Нормативна база Коментари