Гаражните врати

Типичните гаражни врати се състоят от няколко панела, закачени на панти, които се плъзгат с помощта на система от релси, водени от вал.
10.10.2010
Мая Янева
398
гаражни врати, единичен панел, Секционни, Ролетни врати, Повдигащ механизъм
Гаражните врати
Източник: сп. “Още за къщата”

 

Типичните гаражни врати се състоят от няколко панела, закачени на панти, които се плъзгат с помощта на система от релси, водени от вал. Тежестта на вратата се балансира от въртяща се пружинна система или двойка опънати пружини. 

Гаражни врати – единичен панел

Вратите с единичен панел представляват монолитна конструкция. От отворено положение единичният панел се плъзва на релси до изцяло отворено положение. Недостатъкът на вратата с единичен панел е, че плъзгащата се част на вратата частично се показва извън гаража. Това означава, че автомобилът трябва да се спира по-далеч от вратата на гаража, за да не бъде ударен от нея, когато се отваря. 

Секционни гаражни врати

Секционните гаражни врати обикновено се състоят от шест или осем панела и се прибират по плъзгач, разположен на тавана на гаража. Секционните врати заемат точно същото пространство като монолитните врати. Секционните врати имат две особено големи предимства пред монолитните врати:

Те не се нуждаят от допълнително място извън гаража. Превозното средство може да бъде паркирано много близо до гаражната врата, преди да се отвори вратата. 

Всеки панел от секционната врата има връзка с релсата. Това увеличава надеждността и стабилността в сравнение с монолитната врата, която има само две връзки с релсата за целия панел. 

Ролетни врати 

Ролетните врати са обикновено изработени от гофрирана стомана. Други материали (прозрачно фибростъкло) могат да бъдат използвани също където не се изисква особена здравина. Гофрираната ламарина дава особена здравина срещу удар. Класическата единична гаражна ролетна врата има навита пружина в ролетния механизъм. Пружината намалява усилието, което е необходимо, за да се отвори вратата. По-големите ролетни врати в търговските зони не са пружинни и използват ръчни макари и верижни системи или мотор със скорости за повдигане и спускане на вратата. Ролетните врати могат да бъдат ефективно изолирани. 

Материали и изолация

Гаражните врати могат да бъдат изработени от много материали като стомана, алуминий, дърво, полиетилен и други популярни материали. Някои производители произвеждат енергийно ефективни врати, като поставят полиуретанова пяна за изолация в монолитни и секционни гаражни врати. 

Най-популярният материал за нова гаражна врата е стоманено платно, формовано, за да изглежда като панел на дървена врата. Стоманените врати са неизолирани, изолирани и с двойна стоманена обшивка. Дизайнът, който наподобява вратата на сградата, където се прибирали каретите в началото на миналия век, става популярен около 2002 г. и много производители променят материалите, от които произвеждат вратите с цел да наподобяват дърво. Стоманените врати стават най-популярните врати заради масивността, неръждаемостта и голямото разнообразие на дизайн. 

Повдигащият механизъм

Въртяща се пружина е балансиращият механизъм и се състои от една или две здраво навити пружини около стоманени валове  в двата края. Тази система се монтира на тавана на гаража и има три опорни точки – централна носеща платка и две платки в краищата. Самата пружина представлява навита тел с неподвижна ос в единия край и въртяща се ос в другия. Неподвижната ос е закрепена към централната носеща платка. Въртящият се конус има дупки на всеки 90 градуса за навиване на пружината и два винта за закрепване на пружините на вала. 

Поддръжка

Балансът на вратата трябва да се проверява всеки месец. Вратата трябва да се повдига и спуска без усилие и плавно да се движи по релсите, както и да може да остава неподвижно във всяка точка от траекторията на движение. Обикновено врата, която не може да мине през такъв тест, не е балансирана и трябва да се регулира. Препоръчително е само техническо лице със съответната квалификация да се занимава с регулирането или подмяната на пружините на вратата. Всички движещи се механизми на вратата трябва да се смазват всеки месец. Релсите на вратата не трябва да се смазват, тъй като смазката само ще допринесе да се натрупва нечистотия върху тях и ще пречи на безпрепятственото й движение. Пантите, лагерите и ролките трябва да се смазват, за да се осигури правилна и безопасна експлоатация на вратата. Въртящите се пружини също трябва да се смазват с лек слой масло, за да се намали триенето и да се премахне шумът, както и да се удължи животът на пружините.  

 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари