Гаражната врата – дизайн и ефективност

Гаражните врати са инвестиция в комфорта, визията и сигурността на вашата къща.
11.09.2011
Мая Янева
785
дизайн, фасада, управление, гаражни врати, автоматика

Знаете ли, че гаражната врата може да представлява 30% от фасадата на вашата къща и да повиши с 4% цената на имота ви?


Гаражните врати са инвестиция в комфорта, визията и сигурността на вашата къща. Когато избирате гаражна врата, има много характеристики, на които трябва да обърнете внимание, и това са дизайнът, цената, материалът и изолацията. Вратата на гаража трябва да се съобрази със стила на къщата, бюджета и стила на живот на собствениците. 

Разнообразният дизайн на гаражните врати може да допринесе за промяната на цялостната визия на къщата ви –  може да бъде в унисон със стила на дома ви, може да го подчертава или да му противоречи. 


Съвременните възможности за избор на гаражни врати са невероятно много – в зависимост от типа материал, цвета, размера, вида изолация, типа задвижващ механизъм, със или без прозорци или с вградена пешеходна врата. 


Трябва да решите дали искате гаражна врата с класически повдигащи се панели,  двукрила гаражна врата или такава с модерна визия; дали да бъде от естествени материали като алуминий, стомана, дърво, сандвич панели с различно покритие, MDF или др.; дали искате лесна за поддръжка гаражна врата, или предпочитате да наблегнете на сигурността на вашия дом. 


 


Според конструкцията гаражните врати се делят на: ролетни, секционни – (панелни), с летящо крило, подемни. При избора на конструкцията на вратата на гаража трябва да се вземат предвид много параметри - местоположението, типа на гаража и големината. 


Според типа на функциониране гаражните врати са с ръчно управление или автоматизирани – с мотор (с бутон, ключ и дистанционно управление) или с фотоклетки. 


Дизайнът на гаражните врати


В зависимост от големината на гаража, типа архитектура на къщата, климатичните условия и индивидуалните предпочитания на собствениците изборът на дизайн е неограничен. Видът на материала за врата е определящ за неговата визия. Дървените гаражни врати, вратите с дървена обшивка или фолио, наподобяващо дърво, са подходящи за традиционна архитектура и класически тип двукрили гаражни врати. 


Има материали, с които можете да реновирате и „облечете” съществуваща гаражна врата, без да я подменяте изцяло. Това са специално разработени алуминиеви профили, които са на платно и са приложими при стари и износени гаражни врати. 


Повечето съвременни материали за изработка на гаражни врати представляват сандвич панели с различна – едностранна или двустранна обшивка (алуминиева, стоманена, дървена и др.), уплътнение и различни декоративни покрития. Вратите могат да се изработят с различен вид уплътнения, изолация и модерен обков, които да гарантират сигурността и комфорта на гаража и къщата. 


Секционните гаражни врати предоставят възможност за разнообразен съвременен дизайн, който може да индивидуализира проекта за вашата гаражна врата. 


Сандвич панел на линии е класически дизайн, който може да се съчетае с много архитектурни решения. Изчистените линии са естетически издържани и могат да са еднакво подходящи както за класическа архитектура на къщата, така и за съвременен стил сграда. Панелите с гладка повърхност превръщат вашия гараж в елегантен архитектурен елемент. Те са лесни за почистване, надеждни и удобни за експлоатация.


Панели с централна декоративна линия придават на платното монолитен и строг дизайн, а панели с вълнообразни линии са подходящи, ако се стремите да постигнете изчистен и семпъл дизайн. 
Снимка: “Ассист”


Гаражната врата може да бъде и с вградена пешеходна, която да позволява да влизате и излизате от гаража, без да отваряте цялата гаражна врата. Вградените пешеходни врати са с висока степен на сигурност и с добро уплътнение. Гаражните врати може да бъдат и с прозорци (обикновено разположени високо в горната част), които осигуряват естествена светлина през деня. За тези прозорци се ползва удароустойчиво стъкло. 


Енергийно ефективна гаражна врата


Гаражната врата във вашата къща е най-големият подвижен обект. Изолираните гаражни врати ще ви помогнат да намалите преноса на топлия или хладен въздух във вашия гараж. Това е важно по няколко причини. Ако вашият гараж е долепен към къщата, въздухът от гаража може да се движи през общата стена в посока към обитаемата част на къщата. Изолираната гаражна врата ще осигури по-висока температура в гаража и ще намали загубата на топлина към гаража. Добре уплътнената гаражна врата ще намали преноса на въздух отвън навътре. 


Ако вашият гараж е и работилница, нивото на комфорт в помещението ще бъде приоритет. Изолираните гаражни врати ще ви помогнат да поддържате в гаража вътрешна температура, по-висока от външните температури. 


Ако гаражът ви е под някоя от стаите в къщата, въздухът може да се пренася през тавана на гаража, който е под на стаята отгоре. Изолираната врата ще помогне да поддържате стабилна постоянна температура в гаража, което ще намали преноса на студен въздух нагоре към обитаемата стая. Изолираната гаражна врата е много по-тиха и е по-приятна от интериорна гледна точка в сравнение с неизолираната. 


Повечето производители на гаражни врати предлагат енергийно ефективни продукти. Те използват стойността R за обозначаване степента на изолацията и тази стойност се изчислява на базата на дебелината на изолацията и химическите й характеристики. 


 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари