Газовото барбекю – последни иновации

В тази статия ще представим по-важните технологични достойнства на съвременните газови барбекюта, а също и техните разновидности за употреба в открити пространства.
04.06.2021
Екатерина Бонева
1903
барбекю, преносими барбекюта, газово барбекю
Газови барбекюта Enders
Източник: www.enders.bg

Газовите барбекюта от ново поколение разполагат с изобилие от функционални и технологични подобрения и представляват истински кухни на открито. Неслучайно, този вид уреди са фаворит сред многообразието от барбекюта на пазара. Основни причини за това са високата практичност и ефективност при приготвяне на храната и най-вече бързото и просто управление, без излишно суетене и подготовки.


В последните години се появиха много нови производители, които залагат на иновативни решения и все повече функции. В морето от предлагани модели често пъти може да се изгубите в информацията или да се окажете подведени при избора си. В тази статия ще представим по-важните технологични достойнства на съвременните газови барбекюта, а също и техните разновидности за употреба в открити пространства.


Преносимо газово барбекю Explorer Next Pro  Източник: www.enders.bg

Преносими и стационарни варианти
Вкусната храна е едно от удоволствията на живота и в условията на забързано ежедневие, чести изненадващи пътувания и липса на много свободно време се налага да измислим бърз начин за приготвяне на вкусни гозби за цялото семейство. Дали е лесно обаче, да угодим на всички – едни предпочитат пица, други хрупкаво месце, а някои задушени ястия. Това предизвикателство става още по-трудно на семейния къмпинг, където възможностите да развихрим кулинаринте си идеи са доста ограничени. Днешните газови барбекюта имат компактен дизайн и се предлагат не само в стационарен, но и в преносим вариант. Подвижните модели са леки и практични и разполагат с функционални колелца, с опция за застопоряване. Някои от тях са даже сгъваеми, с възможност за пренасяне в голяма чанта. Модерните уреди притежават важните характеристики на големите модели, проектирани в доста по-компактна форма.


Различни вкусотии на едно място. Източник: www.enders.bg

Различни вкусотии на едно място
Отмина времето на конвенционалните газови скари, с които може единствено да печете и то при висока температура. Най-новите газови барбекюта предлагат разнообразни варианти за печене, пържене, задушаване или гриловане според вкусовите предпочитания. Оборудвани са с две или повече горелки и разполагат с допълнителна скара за подгряване на готовата храна. Някои от тях са снабдени даже със страничен котлон за приготвяне на супи, сосове и т.н. Последна иновация са чугунените скари с различни приставки, на които може да се приготвят печива, паста, месо със зеленчуци или хрупкави пилешки крилца. Пържените картофи и зеленчуковите гарнитури са още едно допълнение към списъка от кулинарни възможности. Конструкцията на някои от големите модели включва отлично нивелирани странични плотове и рафтове с вратички.


Газово барбекю Chicago 3R Turbo от Enders. Източник: www.enders.bg

Равномерно загряване
Важно е да изберете газово барбекю, което разполага със система за правилно разпределение на топлината, така че зоната за готвене да се загрява изцяло. При някои барбекюта нагряването се концентрира в едната част и топлината не се разпределя равномерно. Основен фактор за това е вида на самата горелка. Висококачествените горелки са снабдени с капачета, които предпазват от капещите сосове на храната и спомагат за равномерно загряване на цялата площ на скарата. Системата с пиезо запалване позволява възпламеняване на всички горелки с едно движение. За оптимален температурен контрол газовите барбекюта последно поколение разполагат с вграден в капака термометър. Асортимента на доказаните производители включва уреди с патентовани, високоефективни решения в това направление.


Качествените барбекюта се изработват от неръждаема стомана.    Източник: wwww.enders.bg

Висококачествени материали
Дълготрайната употреба и високата устойчивост на едно барбекю зависят в огромна степен от вложените при изработката му материали. Основното тяло на грила обикновено се произвежда от закален алуминий, ламарина, чугун или неръждаема стамана. Дебелината на метала също е важна. Качествените барбекюта се изработват от неръждаема стомана. Този материал е особено надежден, поради високата си устойчивост при високи температури и неподатливост на корозия. Трябва да се има предвид обаче, че не всички сплави на материала са еднакво качествени. Освен  всичко друго, уредите от неръждаемата стомана се отличават с изискан дизайн, който се вписва във всякакви външни пространства.


Чугунен тиган Switch Grid от Enders     Източник: wwww.enders.bg

Скарите и плочите на барбекютата от висок клас се правят от висококачествен чугун. Важно предимство на този материал е способността да се нагрява много бързо и равномерно. Това осигурява отлично приготвяне на храната по цялата площ на скарата. Чугунените скари се характеризират с дълъг живот и устойчивост на много високи температури. Изключително издръжливи са дори при ежедневна упопотреба. Когато купувате газово барбекю трябва да обърнете внимание не само на тялото, но и на рамката му и здравината на сглобките.


Безопасност и лесна поддръжка
Важно предимство на съвременните газови грилове е възможността за лесно почистване. Нужно е просто да се демонтират отделните тавички и да се поставят в миялната машина. Важен фактор за лесното почистване е специфичната конструкция на горивната камера и липсата на ръбове, в които да се наслоява мазнината.

Монтирането и демонтирането на отделните части става бързо и лесно, без да е нужно използването на каквито и да е инструменти. От съществено значение е и стабилността на уреда, така че да не може да се накланя или преобърне. Дръжката трябва да осигурява достатъчно разстояние между ръцете на боравещия и горещия капак.
Почиствайте  тялото и скарата с указаните за целта препарати. Източник: wwww.enders.bg

Днешните газови барбекюта се предлагат с различни по размер и брой нагряващи зони. Разбира се, тези показатели определят и крайната цена на уредите. При определяне на избора си е важно да вземете предвид за колко членове ще се готви, както и възможността за използване на уреда на специални поводи, като градински партита, рожденни дни и т.н.

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари