ВeликоТърново се сдоби с нов атракцион - парк с миниатюри

България е събрана на площ от 11 460 кв.м. под историческия хълм „Царевец” във Велико Търново.
01.05.2018
Лилия Лозанова
926
Велико Търново, миниатюри, парк с миниатюри, атракцион, исторически сгради
Миниатюра на Храм паметник "Св. Александър Невски"
Източник: Снимка: Георги Меншиков

„Търновград – духът на хилядолетна България“ включва 43 макета на емблематични за България културно-исторически и други обекти.

България е събрана на площ от 11 460 кв.м. под историческия хълм „Царевец” във Велико Търново. В края на септември миналата година беше открит новия атракцион - паркът с миниатюрите „Търновград–духът на хилядолетна България“. В него са представени знакови обекти за страната, в реален вид и размери, повечето от които в мащаб 1:25.
В момента миниатюрите са 43 на брой, като поетапно ще бъдат увеличени до 70.

Те са разположени на терен според географското им местоположение на картата на България и посоките. В най-северозападната част е крепостта ”Баба Вида”, а в най-източната – пристанище Варна. В центъра на обекта е Розовата долина, като засадени живи рози са символа на страната ни.
Инвеститори на единствения по рода си парк у нас са семейство Александър и Наталия Меншикови и ръководената от тях Национална компания „Украйна на Балканите”.

Обектът беше открит с официална церемония, като кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов и инвеститорите прерязаха лентата.
„Този парк, който се намира в подножието на крепостта Царевец, ще бъде корена на България. Има много градове в света, в които също има такива паркове и се надявам, че и този ще се превърне в културен продукт не само в България, но и в Европа.
Аз се радвам, че всички ние, великотърновци, помним какво представляваше това място десетки години. От тук нататък този парк не само ще ни запознава с историята, духа и културата на България, но и с емблематичните исторически сгради, които всеки един българин трябва да знае. Тук има не само сгради, свързани с историята на България, но и инфрастурктурни макети", каза Панов.

„Духът на България” е изграден на терен, който само до скоро е бил обрасъл с храсти и дървета. Обаче местоположението му е невероятно и това се оценява от 6000-те хиляди посетители, които само за един ден го разгледаха. Всяка снимка на миниатюрите позволява в перспектива да се уловят други исторически забележителности - Царевец и Балдуиновата кула. Местността, където се намира се нарича „Френхисар”, където са живели чужди търговци, наричани от местното население франки.
"Преди да започнем да работим по проекта, тук беше гора" - сподели Георги Меншиков - 22 годишния син на семейството.

Обектът е изграден с бързи темпове – само за 2,5 месеца.
"Напълно преобразихме мястото, с тежки машини се наложи да заравняваме терена, след което го облагородихме. Всичко извършваме с наши средства, нямаме спонсори. Причината да създадем този атракцион точно във В. Търново е желанието на жителите на града и местната власт" - обясни той.

Консултанти по изграждането на „Духът на България” са специалисти от различни области - от проектанти и архитекти, до историци и археолози, познаващи спецификата на представените културно-исторически обекти.
В парка са експонирани точни копия в мащаб 1:25 на Бачковския и Рилския манастир, резиденция„Евксиноград“, църквата „Успение Богородично“ в Габрово, Царска Бистрица, римския акведукт и Античния театър в Пловдив, църквите „Света София и "Христос Пантократор“ в Несебър, крепостта на нос Калиакра, Двореца в Балчик, моста на Колю Фичето над река Янтра край Бяла, Асеновата и Белоградчишката крепост, крепостта „Баба Вида“, Дяволския мост, храм-паметник „Александър Невски“ и руската църква в София, парламента, руската църква в с.Шипка, паметника на връх Шипка, Кадин мост на река Струма, Народния театър „Иван Вазов“, паметник на ген. М. Д. Скобелев и панорамата „Плевенска епопея“ 1877 г. в Плевен, Побитите камъни край Варна, катедралата във Варна. Представени са Розовата долина край Казанлък, пристанища „Варна“ и „Русе“ със съоръженията и корабите, международно летище „Варна“, Дунав мост, ски курорт Банско, Златни пясъци.

В музея на открито Велико Търново е представено с няколко макети.
Сред тях са църквата „Св. 40 мъченици", Художествена галерия „Борис Денев“, паметниците „Асеневци“ и „Майка България“, а копието на крепостта Царевец е единственото в мащаб 1:70.

Повечето макети тежат до 300 кг, като толкова тежи най-големият -  църквата „Свети Александър Невски”.  Той е и най-високият- близо 2 метра. Най-малката миниатюра е паметника на цар Освободител, като същевременно е и най-леката.

Творбите са произведени в Украйна, като по тях е работил екип от различни специалисти, около 20 души. Изработката на един макет отнема от 2 до 8 месеца, сподели Георги Меншиков. В момента се работи по Рилския манастир, който има много детайли и създаването му изисква време.

Всички знакови обекти са изработени от специални немски пластмаси, които не са податливи на климатичните условия- горещини, студ, дъжд, сняг. Покрити са и с бои, неподатливи на физични въздействия, но може би след няколко години ще се наложи миниатюрите да се пребоядисат. Творбите пристигат тук на части и се сглобяват на място. Материалите не са евтини, но все пак най-скъпа е творческата работа по изработването им, допълни представителят на инвеститорите Людмил Стоянов.

"Причината да създадем такъв парк в България се появи, когато научихме, че тук няма подобен обект. В Киев, където живеем има такъв парк, съответно в Украйна има и подобни специалисти, които могат да изработват миниатюри", посочи Меншиков младши. Той има голям принос в изграждането на атракцията във В. Търново, защото отговаря за целия процес от осигуряването на материалите до финала. По образование е инженер - авиоконструктор, завършил Националния университет по авиация. Има и втора магистратура като прокурор-следовател, като е дипломиран в юридическата академия в Одеса. Баща му Александър също е инженер, а майка му Наталия е химик-еколог.

Затова бъдещите планове на семейството специално в България са за изграждане и озеленяване на паркове. Разбира се, смятат да допълнят „Духът на България” във Велико Търново с още 15 миниатюри, сред които ще има и инфраструктурни и железопътни обекти като жп гарите в Пловдив и Варна.

"Радваме се, че във Велико Търново на мястото на гора има атракцион със знакови обекти. Тук ще идват и чужди туристи, които могат да видят символите на България в умален вид и ще решат да ги посетят. Чудесно е, че хората ще водят тук децата си и ще им показват едни от най-големите културно-исторически забележителности в България", обобщи Георги Меншиков.

Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари