В крак с модата при интериорните врати

Красивата интериорна врата е изискана потребност, която може да направи домът наистина уникален.
28.02.2018
Екатерина Бонева
2942
интериор, врати, интериорен дизайн, интериoрни врати
Порта Лайн в тъмен бетон – сивото е новото бяло
Източник: Аркома, www.arcoma-bg.com

Интериорните врати са важен елемент от вътрешното пространство. Те са не просто връзки между отделните помещения в дома, но и своебразен израз на техния стил и функционално предназначение. Повечето интериорни врати остават незабележими в проекцията на интериора, но подбрани и съчетани правилно, те биха могли да внесат драматичен ефект в помещението или общото вътрешно пространство. Съвременният дизайн не се ограничава единствено до акцентиране на цветовете и мебелите. Вече може да постигнете желаното въздействие и чрез вратите. Красивата интериорна врата е изискана потребност, която може да направи домът наистина уникален. 

Най-новото от тази година
На първо място тук трябва се отбележи, че да сте наясно с актуалните тенденции не означава задължително да ги следвате. Всеки дом притежава оригинален стил и всеки отделен собственик се стреми да го подчертае в максимална степен, използвайки най-различни за това похвати. Новостите обаче трябва да се следят, не само за да сте в крак с модата, но и защото са полезен начин за получаване на идеи, които досега не сте обмисляли. Все пак когато става въпрос за стил на интериорните врати, Чарл Джейкъбс от Swartland Wooden Windows and Doors казва, че дори и да се спрете на врати в различни стилове, важно е някои от елементите им да се повтарят. Една от актуалните насоки е съчетаването на интериорните врати с външната врата, с цел постигане на хармоничен интериор. При избора на интериорни врати трябва да се има предвид не само стила, но и вида, материала и енергийната ефективност. Ето и топ тенденциите в три направлнения по отношение на интериорните врати: 

Материалите
Ламинираните врати придобиват все по-голяма популярност в последно време. Това се дължи на множество фактори – достъпна цена, гъвкави решения при производството, висока устойчивост на механични и термични въздействиея, лесна поддръжка и др. Тук от важно значение са техническите характеристики на ламината. Интериорните врати с качествено ламининатно покритие, имитиращо дърво са фаворит сред много купувачи. Една от актуалтите тенденции е съчетаване на интериорната врата с настилката или мебелите в помещението. Това вече може да се осъществи с лекота. Ламинираните интериорни врати са достъпни, стилни и практични. Едно от основните им предимства е възможността за създаване на единна, последователна визия и постигане на хармония в пространството.


Порта Хармони в сибирски дъб – да се върнем на село!    Източник: www.arcoma-bg.com

Вратите от естествена дървесина, разбира се никога няма да излязат от мода. Едва ли някой ще отрече натуралната красота на дървото и топлината от присъствието му в декора. Интериорните врати от твърда дървесина са по-скъпи, но имат невероятно естетично излъчване. Все по-популярни са изработките от дъб и орех, като в последно време се очертава тенденция към нерафинирана визия на дървения материал – матова, не съвършено гладка повърхност, автентично грапава структура на дървесния рисунък. Разбира се, при един съвременен интериор не бихте могли да си позволите това. Интериорните врати трябва да са лъскави, фино боядисани или остъклени – отражение на модерната  концепция. Добрата новина е, че дървените врати вече могат да се изработват и в по-тънки варианти. Вратите от естествена дървесина са перфекно допълнение към подовата настилка от дърво и дървените акценти в мебелировката.


Остъклена за повече светлина и неостъклени за пълна хармония.    Източник: Аркома, www.arcoma-bg.com

Стъклото в интериорната врата е друга актуална тенденция. Вратите с големи вложки от стъкло са предпочитан вариант за дизайнерите, заради класическото си излъчване и способността за пропускане на допълнителна светлина в помещенията. Вариантите за това са много – от влагане на прозначно, непрозрачно, матирано или цветно стъкло до стъклопакети или цели стъклени панели. Стъклото създава неповторима лекота и ефирност на пространството и безпроблемно се вписва в модерния и традиционния декор. Важна причина за широката популярност на вратите със стъкло са подобрените изолационни качества на използваните стъкла. В миналото това често пъти създаваше проблеми, свързани с пропускане на въздушни течения, но днес стъклените врати са далеч по-надеждни с двуслойната си изолация и усъвършенстваните си изолационни качества.

Размерите
Обемът е друга ключова тенденция при интериорните врати. Дизайнери и архитекти използват внушителни размери за придаване на драматичен ефект. Вратата се спуска царствено от тавана до пода и буквално съставлява цяла една стена от помещението. В унисон с това се увеличават размерите на металните елементи и хардуер на вратите. Неподходящият им избор може да разруши цялостната естетика на вратата. Стиловото съответствие също е от важно значение – елегантни дръжки от неръждаема стомана ще пасват идеално на модерния дизайн, докато кристалните и месинговите елементи стоят по-добре при традиционните врати. Качеството на вградения материал – панти, брави също не трябва да се пренебрегва. Високите интериорни врати са подходящи за големи и просторни жилища. 


Белите врати ще продължават да са хит и тази година.    Източник: Аркома, www.arcoma-bg.com

Цветовете
Белите врати ще продължават да са актуални и през тази година. Бялото е неутрален цвят и с него трудно може да сгрешите. Оформя се подчертан стремеж към сливане на снежно бялата врата със стената, така че очертанията й едва да се забелязват. Хит са панелните врати в полярно и алпийско бяло, а също и изработките с вложки от стъкло или огледална повърхност. 

От няколко години насам сивото е на почит в дизайнерската цветова палитра. И тази година сивият цвят няма да изгуби своя авторитет. Както казват “сивото е новото бяло в интериора”, съчетава се перфектно с останалите цветове от обзавеждането, без да натоварва пространството. На мода са пепелно сивите интериорни врати със сребърни брази, графитено и тъмно сивите. 

В световен мащаб се очертава все по-ясно изразена тенденция към производството на ламинирани интериорни врати, като производителите не спират да провеждат тестове и да търсят начини за повишаване качеството на покритието. Екологичният аспект е още една причина за увеличеното търсене на този вид врати, поради това че спасява горите от изсичане.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари