В какво сервираме храната- съвети при избора на чинии и чаши

Изборът на качествени и красиви съдове, които ще ползваме дълги години е доказано добра инвестиция за всеки дом.
15.04.2015
Румяна Бонева
3078
интериор, подредба маса, избор на чинии, чаши и чинии, избор на посуда
Качествените и красиви съдове са доказано добра инвестиция за всеки дом.
Източник: www.pickardchina.com

Изборът на качествени и красиви съдове, които ще ползваме дълги години е доказано добра инвестиция за всеки дом. С тях ще създадем настроение и приятна атмосфера не само на празнични и официални вечери, но и ежедневно, събирайки цялото семейство с любимите блюда. Пазарът предлага изключително разнообразие от сервизи за хранене или отделни компоненти в най-различни форми, материали и цветове. Всеки от нас многократно се е спирал просто да ги погледа, привлечен от съвършената красотата и изящните им форми. Независимо от това дали ни предстои да обновим старите си сервизи, чаши и чинии или ще закупуваме такива за първи път, трябва да имаме предвид някои важни критерии, които ще определят правилното ни решение.


                                                                      Бял порцелан с декорация в цвят графит и пролетно настроениe. Източник: www.gun-bar.com


На какъв материал да заложим – предимства и недостатъци
Най-често използваните материали в изработването на кухненските посуда са фин, костен и обикновен порцелан, керамика и стъкло. Ето някои от основните им характеристики в зависимост от свойствата и предназначението:


Порцеланът е най-здравата керамика и не случайно е наричан “бяло злато”. Още от древни времена този материал е символ на класа и превъзходство, придавайки разкош както на изискани приеми, така и на празничните обеди и вечери, на които порсещаме близки и приятели. Костният порцелан също се характеризира с особена здравина, тъй като плътността му е обогатена с костна пепел. Цветът е млечно бял или слонова кост. Изящните орнаменти и фините рисунки отреждат първото място на порцелана при избора на елегентен сервиз, прездназначен за една по-изискана и официална обстановка. Порцеланът не е особено подходящ за измиване в съдомиялна машина, поради относителната крехкост, изисква повече усилия при миене и дори и най-качественият пожълтява с времето.


Керамичните съдове присъстват в почти всеки дом поради факта, че са предназначени за ежедневна употреба в по-лежерна и неангажираща атмосфера. Те са здрави и солидни, а също така са подходящи за използване в съдомиялна машина и микровълнова фурна. Въпреки тези им качества, за доста хора те изглеждат някак груби и простовати. Препоръчително е обаче, да разполагаме ако не с цял сервиз, то с отделни части и съдове, изработени от този материал. Винаги ще намерим подходящ случай да ги използваме на вилата за сервиране на тематични блюда. Съдовете от този материал са доста тежки, необходимо е да сме особено внимателни при миене с много гореща вода, поради финия емайл.


Чинии от бял порцелан и артистично изработени стъклени чаши. Източник: www.delamaison.fr


Стъклото е най-хигиеничният материал, тъй като в структурата му липсват пори, които да задържат микроорганизми. Няма да сгрешим, ако изберем съдове изработени от темперирано стъкло, което увеличава тяхната устойчивост. Чиниите няма да се издраскат или повредят, поставени една в друга. Предлагани в атрактивни и нестандартни форми и цветове, стъклените съдове са божествено красиви и оригинални, както за всекидневна употреба, така и за празненства и специални поводи. Масата, подредена със стъклени чаши и чинии изглежда изтънчено и модерно. Поради прозрачната си повърхност,  винаги се съчетават с останалите компоненти от подредбата и предизвикват възхищение и добър апетит у гостите ни.

Кристалните съдове говорят за аристократичност и разкош, но са относително скъпи и е препоръчително миенето им на ръка. Единствен недостатък може да се изтъкне може би само по отношение на цвета, тъй като доста хора смятат, че тъмните цветове на стъклото потискат апетита.


   Екзотична изработка от порцелан в черно и бяло.www.luminarc.me Празничен сервиз в пръскани червени краски.www.dublin.com


По какво се определя доброто качество
Както е добре известно, качествените продукти обикновено са свързани с повече разходи. Всепризнатите лидери в производството на изделия и прибори за хранене обозначават продуктите си с отличителни стикери, които указват специфичните им качества и особености при употреба.  


Така че, освен факторът цена, трябва да имаме предвид и следната информация при вземане на решението си:
- Устойчивост при промяна в температурата
– продуктите са преминали през специална термична обработка, което увеличава тяхната устойчивост при температурни амплитуди.
- Подходящи за използване в съдомиялни машини – декорацията на чиниите и чашите няма да се промени или избледнее при ежедневното им измиване с каквито и да е препарати.
- 100 % хигиенични – ще открием този знак най-въче върху стъклените чаши и чинии. Ако са порцеланови, то използваният материал е с най-ниска степен на шупливост, което ограничава до минимум полепването на микроорганизми.
- Практичност – използваният материал гарантира запазването на идеалната структура, при допир или подреждане на съдовете едни в други.


Луксозен дизайн в съчетание от порцелан и стъкло. Източник: www.latabledarc.com


Оригинална и красива подредба
Освен спазването на общоприетият начин на подреждане на чиниите, чашите и приборите за хранене, важно е всички компоненти да се съчетават стилово. Не е добра идея поставянето на кристална купа или солница при условие, че масата е подредена в битов стил. Оригинален начин да впечатлим гостите е използването на салфетки от плат в различни цветове, пред едноцветната покривка. Екзотичен вид ще придадат салатиерите в екстравагантни форми, плаващите свещи и тематичната украса. Ако очакваме официални гости можем да ги впечатлим с оригинално послание върху картичка или цветна хартия, поставено под чашите. 


В какво и как сервираме храната и напитките говори за уникалният ни стил и желание да създадем приятно впечатление. Подбрани с внимание и вкус качествените съдове ще радват семейството и гостите и определено ще се отплащат във времето. 


 


 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари