В два варианта

За клиенти, собственици на един малък парцел от 610 кв.м в квартал Горна баня, са проектирани два варианта на къща-близнак, които намираме за интересни и ви представяме.
08.07.2010
Арх. Борислав Богданов, арх. Ивайло Славчев
16
покрив, разпределение, къща близнак, дъговиден покрив
Вариант с едноскатен динамичен покрив.
Източник: Арх. Борислав Богданов, арх. Ивайло Славчев

За клиенти, собственици на един малък парцел от 610 кв.м в квартал Горна баня, са проектирани два варианта на къща-близнак, които намираме за интересни и ви представяме. Квадратурите на двата варианта са еднакви –застроена площ от 214 кв.м и РЗП 403 кв.м.

Първият по-компактно изглеждащ вариант е с едноскатен динамичен покрив, който въздействува преди всичко с конструкцията си. Отдръпването на втория етаж от улицата и дълбоката открита тераса от източна страна, създават симетрия в покривите над партера, което балансира обема на сградата.
Вторият изглеждащ по-голям по площ вариант е със спокоен дъговиден по форма покрив – само над втория етаж - докато частта от партера при отдръпването от улицата и терасата към вътрешността на парцела тук са маркирани с хоризонтални покрития тип пергола.

Разпределенията на двата варианта са сходни по групиране и ориентация на помещенията. Разликата е във образуваната допълнителна ос, при втория вариант, в която са побрани витатата стълба плюс втора трапезария, а на горния етаж - библиотека и домакинско помещение. 
   
За оформяне на фасадите са предвидени камък, дървена обшивка и мазилки, за покрива битумни шиндли – предвидени са и различни декоративни архитектурни елементи като рамки, перголи и цветарници. Парцелът ще бъде богато озеленен.

                   
                       

Закони Нормативна база Коментари