Външни стени KNAUF – алтернатива на масивните тухлени стени

Леката и тънка външна стена срещу масивната тухла – тази на пръв поглед неравностойна битка отдавна се води на строителния ринг.
14.06.2014
Кнауф България ЕООД
1738
knauf, сухо строителство, външни стени, строителство, гипскартон
Сухото строителство като алтернатива на масивното.
Източник: Кнауф България ЕООД

Леката и тънка външна стена срещу масивната тухла – тази на пръв поглед неравностойна битка отдавна се води на строителния ринг. Стената от тухли е в пъти по-тежка, изглежда по-солидно, дава усещане за стабилност , а и е познат и възприет от всички материал, особено в Европа.
Съвременната алтернативна външна стена  от сухо строителство е тънка и лека и разчита на характеристиките на материалите, включени в системата, които обаче са невидими. Опитът и времето  все по-категорично доказват безспорните предимства на сухото строителство пред добре познатата, но вече тромава за модерен живот тухла.

Съвременният начин на живот и глобални въпроси, свързани с икономия на енергия,  използването на възобновяеми източници на енергия и драстично намаляване на въглеродните емисии при производствата, отправят  огромни предизвикателства и към строителните материали и технологии.
Вече е от голямо значение колко енергия е необходима за производството на единица строителен продукт и свързаното с това отделяне на въглероден диоксид. Тенденцията  сградите да се изолират топлинно с все по-високи параметри и да се строят предимно от изолационни материали, т. е. масивното строителство, което само по себе си дава скромни топлоизолационни показатели, се конкурира все повече от сухите строителни технологии.

Съществен параметър в характеристиката на модерната сграда е нейната енергоемкост. Според последните изисквания в т.ч и на  българското законодателство  коефициентът на топлопреминаване за външни стени вече е U=0,35 W/m2K  вместо U=0,5 W/m2K. Тези параметри ефективно могат да се постигнат със съвременните системи за сухо строителство с дебелина на фасадната топлоизолация (полистирен от 8 – 10 cm, а препоръчителната е над 14 cm. 

Кнауф, лидерът в съвременните технологии за сухо строителство, вече четири десетилетия разработва системи, които правят сградите по-устойчиви, по-икономични и щадящи естествената природна среда.

В Кнауф съществуват отдавна решения за фасадни стени със системи сухо строителство, които от години се прилагат предимно в ниското строителство. 

Фасадните стени, базирани на циментовите плоскости AQUAPANEL®, гипсфазерните плоскости VIDIWALL HI на завода във Видин, фасадна топлоизолация и др., удовлетворяват и най-високите изисквания за енергийна ефективност, екологичност, топло и шумоизолация за всякакъв вид строителство. 

Системата AQUAPANEL® W 388 на Knauf е неносеща външнa стенa, предназначена за сгради със стоманобетонна, метална или дървена основна носеща конструкция. Състои се от двойна конструкция стандартни профили CW100+ CW75/0,6 mm, облицовка от два слоя гипскартонени плоскости отвътре и един слой циментова плоскост AQUAPANEL® отвън. Покрита е с декоративна мазилка, като кухото пространство на конструкцията е запълнено с общо 140 mm минерална вата. Малкото й тегло (67 kg/m2) и отлични физични характеристики (U= 0,26 W/m2K и Rw = 61 dB при обща дебелина 22,5 cm), бързото изпълнение и достъпността на материалите я правят подходяща за ново строителство и за надстройки на съществуващи сгради. 

С увеличаване размера на профилите, напр. CW150+ CW150/0,6 mm и цялостното им запълване с общо 300 mm минерална вата се постига изискването за топлоизолация на външна стена за пасивна сграда. 

Системата W 333 на Knauf е неносеща външнa стенa, предназначена за сгради със стоманобетонна, метална или дървена основна носеща конструкция. Състои се от единична конструкция стандартни профили CW100/0,6 mm, облицовка от два слоя гипскартонени плоскости отвътре и един слой гипсфазерни плоскости Vidiwall HI отвън, носещ фасадната термосистема на Knauf, като кухото пространство на конструкцията е запълнено със100 mm минерална вата. Малкото й тегло (50 kg/m2) и отлични физични характеристики (U= 0,22 W/m2K и Rw = 55 dB при обща дебелина 20 сm (6 cm полистирен), бързото изпълнение по метода на послойния монтаж и достъпността на материалите я правят подходяща за ново строителство и за надстройки на съществуващи сгради. С увеличаване дебелината на полистирена на 200 mm се постига изискването за топлоизолация на външна стена за пасивна сграда. 

Във вътрешните стени сухото строителство трайно завоюва позиции през последните 15 год. и в нашата страна.

 

Ето сравнение в цифри:

•    Килограми: ако една масивна сграда от тухли тежи най-общо 1800 – 2000 kg/m3, то килограмите на същата сграда от дървена конструкция и сухо строителство  са не повече от 200-300 кг;
•    Дебелина на стените: 1 кв.м допълнителна площ при всеки 15 метра стена – в полза на сухото строителство
•    Енергоемкосттта  (първична енергия) kWh/m2 при производство на високо топлоизолирани външни стени при коефициент на топлопреминаване за външни стени U = 0,23 W/m²K е двойно по-ниска при системите за сухо строителство
•    Отделяне на CO2 при производство на 1 m2 стена при U = 0,23 W/m²K е 30,4 kg CO2 /m² за тухлена зидария с термосистема и 21,33 kg CO2 /m² за външна стена KNAUF AQUAPANEL®.

Предимства на външните (и вътрешните) стени KNAUF в сравнение с масивното строителство :
•    Значително по-леки
•    Допълнителна използваема площ
•    Ниски енергоемкост/въглеродни емисии при производство
•    Висока топлоизолация
•    Висока звукоизолация
•    Земетръсоустойчивост
•    Възможност за усъвършенстване на параметрите в експлоатация -  лесна промяна на разпределението или замяна на изолацията в кухото пространство с по- ефективна в бъдеще

+6
Автор: Кнауф България ЕООД
Закони Нормативна база Коментари