Външна стена без допълнителна изолация - Решение с POROTHERM 38 N+F

Освен за намаляване на разходите по отопление през студените месеци стените с POROTHERM гарантират хладината вкъщи и през най-горещото лято, като при това забравяте за проблема „черни петна по стените и тавана”.
02.02.2007
Wienerberger
124
тухли, wienerberger, зидария
Източник: www.wienerberger.bg

Когато искаме да сведем до минимум наличието на изкуствени материали в сградата и едновременно с това да осигурим необходимите параметри за топло- и звукозащита на конструкцията, решението е еднослойна стена с дебелина, малко по-голяма от обичайните. Това може да се тълкува като връщане към най-добрите традиции в строителството, доказало се през годините (обитателите на стари сгради с дебели зидове ще ни подкрепят).


За еднослойна стена говорим, когато тя, като изключим мазилката и разтвора, се състои от един материал.

Предложението на Wienerberger в този случай е POROTHERM 38 N+Fпри който топлопроводността e =0,194 W/mK, и без допълнителна изолация се осигурява необходимата съгласно българските норми топлозащита на външните стени, (коефициентът на топлопреминаване е U=0,47 W/m2K<0,5).

При използване на топлоизолационен разтвор (Thermomoertel / Isomoertel) тези стойности се подобряват съответно до ?=0,169 W/mK и U=0,41 W/mK.


Предимствата на решението „Еднослойна стена с POROTHERM 38 N+F”:
- Ненарушена паропропускливост;
- Бързо изсъхване; не задържа строителна и попаднала по
друг начин влага;
- Ниска равновесна влажност;
- В случай на пожар не се отделят задушливи димове и газове;
- Най-високата степен на пожароустойчивост;
- Приятен микроклимат; Поема излишната влага и я отдава обратно при необходимост;
- Висока биологична поносимост, не предизвиква алергични реакции;
- Ниски разходи по поддръжка;
- Запазване на високата инвестиционна стойност задълго;
- Висок потенциал на рециклиране;
- Без вредни емисии за околната среда;


Еднослойната стена - стена, която акумулира топлината
Не трябва да се бърка топлоизолационната с акумулираща топлината способност! Акумулиращата способност е в пряка зависимост от това, колко време е необходимо за охлаждането на една конструкция. В повечето случаи материалите с висока топлоизолираща способност имат ниска акумулираща способност и обратното.

Акумулиращата способност на една 40-сантиметрова стена е изключително важна за микроклимата в помещенията, тъй като тя изравнява температурните скокове и спомага за избягване на големите температурни амплитуди, като по този начин се изключва т.нар. „комфорт на бараката”.


Еднослойната стена - „хигиенична топлоизолация” или край на плесените вкъщи

Това е термин от строителната физика и обобщава всички строителни мероприятия, които не позволяват повърхностната температура на стените откъм помещенията да пада под +12,6 оС. Образуването на плесен в помещенията се получава, когато стените и таваните (като съседни повърхности) остават сравнително дълго време мокри и не могат за изсъхнат напълно.

Освен чисто визуалния проблем, не трябва да се забравя, че спорите на плесените са отровни и при определена концентрация представляват опасност за здравето на обитателите.

При децата, възрастните и предразположените към заболявания, плесените могат да подпомогнат или причинят редица сериозни болести. Причини за образуването на плесен са недостатъчната или неправилно изпълнената топлоизолация, запечатването с паронепропускливи материали на стените, твърде високата влажност вътре в помещенията (остатъчна строителна влага, недостатъчното проветряване/вентилиране на помещенията или поради предприети изолационни мероприятия намаляване на естествения обмен на водни пари и въздух).


Wienerberger тухлите с марката POROTHERM са естествен регулатор на влажността на въздуха. Благодарение на своята фина капилярна структура те могат да поглъщат кондензната вода. С това се минимизират както усещането за спарен въздух, така и опасността от образуване на плесен. В случай, че въздухът в помещенията се изсуши, тухлената стена отдава обратно поетата влага и нормализира
микроклимата.

Блоковете POROTHERM притежават всички необходими свойства да играят ролята на „хигиенична топлоизолация” – допринасят за равномерната и ефективна топлоизолация и притежават превъзходна паропропускливост.

Освен за намаляване на разходите по отопление през студените месеци стените с POROTHERM гарантират хладината вкъщи и през най-горещото лято, като при това забравяте за проблема „черни петна по стените и тавана”.


Сравнение с външна стена с допълнителна топлоизолационна система
Това е най-масовият случай за България – върху 25cm стена се изпълнява допълнителна топлоизолационна система от плоскости полистирен или вата.

Допълнителната изолация ефективно подобрява топлозащитата на външната стена. Но трябва да се внимава при избора на изолационен материал, най-вече да се спазват необходимите изисквания за паропропускливост, за да не се „запечата” сградата. В това отношение полистирените (EPS/XPS) са по-неблагоприятни от минералните вати (при избора на вати е важно те да са подходящи за фасади).

Наред с безспорните си предимства като оптимална топлозащита с ниски стойности на коефициента за топлопреминаване и елиминиране на термомостовете (при правилно изпълнение) външната тухлена стена с топлоизолационна система притежава и редица недостатъци.


Недостатъци на стена с допълнителна изолация, най-сериозните от които са:
- Слънчевата енергия не се използва за допълнително акумулиране на топлина;
- Възпрепятства се дифузията на пари, което води до повишена необходимост от вентилация и разход на енергия;
- В случаите на „запечатана” строителна влага отделянето й в последствие може да е съпроводено с избиване на петна откъм помещението или замръзване на лепилния слой при минусови температури и отделяне на изолационните плоскости;
- В повечето случаи шумоизолацията се влошава;
- Възможно е възпламеняването на изолацията и отделянето на дим, пушек и газове в случай на пожар;
- Ограничен живот;
- Необходимост от многократни санирания и възстановявания на топлоизолационната система по време на експлоатацията на сградата;
- Тази фасада е “мека” и е уязвима към механични наранявания.


 

Автор: Wienerberger
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари