Възрожденски къщи от камък и дърво измайстори варненка

Мария Желева от Варна е създателката на умалените архитектурни модели на възрожденски къщи, представени пред „Зала Пленарна” в общината.
03.03.2014
http://www.varnautre.bg
12
Възрожденски къщи, Мария Желева, „Зала Пленарна”, макети
Поводът за експозицията е националният празник 3-ти март
Източник: Фотограф: © Varnautre.bg

Мария Желева от Варна е създателката на умалените архитектурни модели на възрожденски къщи, представени днес пред „Зала Пленарна” в общината. Майсторката за първи път показва творенията си пред публика, а Поводът за експозицията е националният празник 3-ти март.
Всичко започва преди около преди две години и половина. Младата жена се захваща на шега, без изобщо да подозира, че може да майстори умалени копия. Първата къща - Никифоровата къща от с. Мийковци в Еленския Балкан, прави почти от нищото. За нея Мария използва предимно боклуци и отпадъчни материали. Въпреки това резултатът е впечатляващ и тя решава да продължи да занимава с изработката на модели на сгради, строени по време на Българското Възраждане. И посвещава цялото си време на тях, споделя Мария пред Дарик Варна.
За две години и половина варненката прави 12 къщи и работи по 13-тата. В колекцията вече има сгради от цяла България. Планира да сътвори още няколко, след което да направи постоянна експозиция, която да пътува в България и чужбина. „Българската възрожденска къща е живописна, интересна, разчупена. Тя е една от ценностите на страната ни и заслужава да бъде видяна от много хора”, казва младата майсторка, която не възнамерява да пробва друг вид архитектура.
Къщите са измайсторени от естествени материали – главно от камък и дърво. За част от тях Мария използва клони от дървета, дялкани по подобие на някогашните греди и талпи.
Първата къща, която е с размери 60/120, прави за около 5-6 месеца. Мария постепенно смалява моделите на 40/40, но въпреки това изработката на една мини къща й отнема минимум 1 месец.
Любимият й макет е на Джаловата къща в Родопите, а най-трудоемкият – на Никифоровата къща в Еленския балкан.
Някои от умалените сгради младата майсторка прави само по снимки от интернет. Други от тях заснема лично. „Обикновено най-много ме грабва тази, която е най-разчупената, най-характерната за района”, споделя Мария.
Любовта й към старата възрожденска къща е от детството й. Тя вероятно се дължи на това, че носи в себе си габровска жилка. „Въпреки че съм варненка и живея тук, никога не можах да свикна толкова с Варна, колкото с Централна България – по-специално с Габровския Балкан, откъдето идва и любовта ми към възрожденските къщи”, казва Желева.
Тя няма архитектурно образование. Завършила е „Български език и история” в Шуменския университет. Но от малка обича да рисува и има афинитет към изкуството.
Попитана на финала какви качества трябва да притежава човек, за да се захване с тая работа, Мария отговори: „Да усеща къщите”. А цената е много труд, търпение и здрави нерви.

Автор: http://www.varnautre.bg
Закони Нормативна база Коментари