Възглавниците ни потопят в царството на Морфей

Предлагат се в различни форми и са изработени от естествени и иновативни материали по технология на НАСА.
10.06.2019
Лилия Лозанова
1272
текстил, възглавници, възглавници от микрофибър, възглавници от мемори пяна
Голямо разнообразие от различни модели възглавници в магазин за матраци Intershop.bg
Източник: www.intershop.bg

Народните пословици гласят, че няма нищо по-сладко от съня. Възможността да релаксираме след тежък ден до голяма степен зависи от избора на подходяща възглавница. За да се потопим обаче в царството на Морфей е необходимо да сме избрали най-подходящата за нашето тяло. Изгубени в „морето” от пазарни предложения, често не знаем какво да купим, за да си осигурим така желания комфорт. Представянето на характеристиките на отделните типове възглавници ще Ви помогне да направим информиран избор. Независимо дали моделите са изработени от традиционни материали или са създадени чрез модерни технологии, всички са ориентирани към ключовата цел – удобство.

Възглавници от иновативни материали
Много от матералите са разработки на НАСА и са били предназначени да съхранят човешкото здраве в космически условия. Постепенно навлизат в търговската мрежа под различни търговски марки - Memory Foam, TEMPUR и др. TEMPUR е изобретен за преодоляване на огромното напрежение, което изпитват астронавтите по време на излитане. Това e високо еластичен, термочувствителен материал, който се приспособява точно към всяко тяло. Осигурява пълна опора на главата и врата, без обратно напрежение. Предимството му се крие в невероятното съчетание от опора и комфорт, за осигуряване на пълен релакс.

  
Възглавници с мемори пяна     Източник: www.ecosa.com.au               Източник: www.lessa.com

Memory Foam е пяна с памет
Интелигентна пяна, която  има различни названия - орто-пяна, меморикс, темпура. Използвана е за намаляване на натоварването на тялото на астронавтите. Важна нейна характеристика е, че реагира на температурата и тежестта на тялото. Разпределя натиска равномерно, елиминира точките на напрежение и намалява нуждата от често обръщане по време на сън. Възглавниците от интелигентна пяна осигуряват пълноценна опора в областта на главата, врата и раменете. Поради това има способността  да облекчава болките в областта на раменете и гърба. Подходяща при повечето пози на сън. Притежава свойство за адаптиране към тялото, реагира на натиск и температура. Така възглавниците успяват да създадат интересно усещане за „безтегловност” и за пълноценен релакс. Допълнителен плюс е, че са хигиенични и хипоалергенни. Производителите гарантират, че тези характеристики от „космическия” материал намаляват хъркането.

Възглавници с дишаща латексна пяна и терморегулиращ гел
Тази комбинация създава невероятен комфорт. Латексната пяна е изключително еластична и безпогрешно следва извивките на врата и главата. Естествените й алкални свойства осигуряват антибактериална и антиалергична среда за спящия.
 

Възглавница Adry Cool с охлаждащ  гел и мемори пяна и       Natural Down - Възглавница с патешки пух  Източник:  https://intershop.bg

Вградените COOL GEL капсули представляват иновативен охлаждащ материал с висока топлопроводимoст. Той осигурява по-добро регулиране на температурата, като абсорбира и след това освобождава човешката топлина. Предлагат се и варианти с вертикални канали, които осигуряват циркулация на въздуха и проветривост, което предотвратява запарването.
Всички изброени видове възглавници са основно в ортопедична и анатомична форма, като разбира се има и вариации, осигуряващи допълнителен комфорт.


Източник: www.intershop.bg

Възглавниците от микрофибър
Основното им предимство е отличната им проветривост, благодарение на вградените в тях климаканали.  Изградени са от силиконови влакна с микросферична форма. Те са супер хигиенични и имат лесна поддръжка. Предпочитани са предимно от клиенти с алергии, но и от хора без такива оплаквания. Като допълнителен комплимент се предлага и капитониране на калъфката. Разработени са варианти фини и пухкави влакна от микрогел, които осигуряват невероятна лекота и мекота.

Друго интересно предложение е възглавници със 30% бамбук, 70% силиконови влакна с микросферична форма. Предимството им е, че са дишащ и терморегулиращ продукт. Притежават и антибактериален ефект, а способността на бамбука да балансира телесната температура осигурява идеална среда за сън. 


Луксозни модели     Източник: www.sleepnumber.com

Възглавници със силиконов пух
Те са класически, често са в по-ниската ценова гама, но има и луксозни модели. Този материал е екологично чист, като притежава и антиалергични и антибактериални свойства. Поддържа се лесно и е прахоустойчив. Любителите на естественото и природното имат все по-богат избор да потънат сред уханието на природата по време на сън.

Възглавници от естествени материали
Възглавниците от камилска вълна притежава естествени терморегулиращи свойства. Те запазват топлината на тялото в студения сезон, а през топлите нощи създават усещане за прохлада. Имат хипоалергенни свойства и са подходящи за хора, страдащи от алергии. Обикновено се предлагат в памучна калъфка.


Източник: www.intershop.bg

Възглавниците от гъши пух или пера са класика и са познати още в миналото. В магазините можете да намерите комбинации от тези два материала, дори в съчетание с мемори пух. Тези продукти са предпочитани от любителите на естествените материали и връщат безгрижния сън от детството.
Възглавниците за сън се предлагат в различни форми - анатомични, ортопедични, ергономични. Освен красивия дизайн, голямо значение за търговския им вид имат и калъфите. Те обикновено са от мека и дишаща материя, антиалергични. Най-често са в памучен плат, или от естествен материал като бамбук, висококачествен ранфорс, хасе и др.

Всички екстри на пълнежа на възглавницата и опаковката са създадени така, че човек да има спокоен сън. Разходката в царството на Морфей помага на всеки да избере най-удобната възглавница, за да се наслади на пълен релакс и спокойствие.

 

Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари