Втори живот за позабравена къща или Запазени спомени в нов силует

Днес Ви представяме едно късче от общата ни история - каменна къща, просъществувала дълги години в сърцето на „Долината на розите” - част от комплекса Rozino Organic Farm.
19.05.2020
Весела Маркова
3826
Източник: www.np-architects.com Снимка: Елена Начева

Проектанти: НП АРХИТЕКТИ, арх. Невена Русева, арх. Пламен Русев
Клиент: Център регион груп
Фотограф: Елена Начева

Адрес: Розино, България
Площ (ЗП): 58 кв.м.
Площ (РЗП): 122 кв.м.

Колко често в днешно време имаме възможност да се докоснем до миналото? Всъщност през по-голяма част от времето не му отдаваме особено значение, с изключение на специалните поводи. Реално ние живеем в наследството на една отминала епоха, въпреки че повечето от нас все още си спомнят за нея, тъй като тя е неотменна част от живота им. Наблюдава се една засилваща се тенденция към по-високо оценяване на тази памет. Една своеобразна носталгия, която се изразява в събирането на стари снимки, създаването на нови филми, касаещи безвъзвратно останали назад моменти, реставрацията на вещи и сгради – белег на общото ни минало.


Източник: www.np-architects.com     Снимка: Елена Начева

Днес Ви представяме едно късче от общата ни история - каменна къща, просъществувала дълги години в сърцето на „Долината на розите” - част от комплекса  Rozino Organic Farm. И тук случаят не се отличава много от стотиците подобни, все още съществуващи сгради. В течение на времето къщата е била напълно занемарена, което в крайна сметка води до изключително лошото й състояние. Налага се допълнително укрепване на носещата конструкция, на места с нови, подсилващи елементи. Покривът, както и фасадата изцяло са реконструирани, дограмата също е сменена. Интериорът претърпява пълна промяна.

 
Източник: www.np-architects.com     Снимка: Елена Начева

Модерното днес „бягство от цивилизацията” внася една съвсем нова линия в интериорните интерпретации. В нея са втъкани две основни направления – от една страна всяко бягство е знак за търсене на свобода, досег с миналото и традицията, откриване на забравената човешка стойност и чарът на примитивното обитание, от друга страна - наличието на съвременни удобства, от които всъщност не бихме искали да избягаме.


Всички ключове и контакти в къщата са с уникалния дизайн на серия Sedna, алуминий на Schneider Electric – доставени от           Ехнатон България. Серията предлага разнообразие от цветове и стилна визия с повече от 90 функции за дома.     
Източник: www.np-architects.com     Снимка: Елена Начева


Особен вид тръпка е това да прекрачиш прага на обитание, което свързваш с детските години на родителите си или дори на бабите и дядовците си. Винаги това е свързано с поемане на дълбок дъх и неосъзнато взаимодействие с тази микро-история, в очакване на нейния разказ. А този разказ е буквално навсякъде  - от дребните наранявания по мебелите и стените, следите от пирони и картини, овехтелият порцелан и какво ли още не. По ред причини подобни обитания или тънат в пълна разруха, или са отстъпили мястото си завинаги на нови сгради, заличили завинаги спомените. Но все пак, някъде уважението към миналото е надделяло над всички съвременни интереси и битки от наследствен характер, оцелели са и такива „реликви”, а някои от тях дори живеят своя втори живот.

„Спасеният е обречен да носи отпечатъка на спасителя си”.
Когато обектът на реставрацията е къща, нейният дух се усеща и запазва, но същевременно се и подмладява, благодарение на налагащите се промени. Неминуемо старият декор бива въвлечен в новото време, разкрасен в нови щрихи.

 
Източник: www.np-architects.com     Снимка: Елена Начева

Реконструкцията привнася нов характер на помещенията. Подходът е щадящ, но и по своему дързък - като леко повдигната завеса преди вълнуващо представление. На първо ниво се откриват съвсем нови простори, вратите са премахнати, въздуха и светлината свободно преминават, като част от новата концепция за отворено пространство. Арт елементите, служещи като акценти, са премерено – провокативни, сякаш искат да разкажат виц, но оставят края му недовършен, за да бъде открит от някой следващ, по-задълбочен поглед. Така съвременната намеса се явява като един нов прочит на залегналото в традициите. Освен текстури и форми, емоцията пренасят и цветовете, които са в ярък, умишлено търсен контраст спрямо общото звучене на интериора. Цялостното впечатление  е за „игривост”, постигнато посредством алогични вметки, които обаче заиграват в специфичен синхрон. На фона на тази дълбочина на възприемане, сетивата автоматично се отпускат и неусетно влизат в режим за релакс, оставяйки зад гърба си всякакво напрежение.


Дограмата в къщата е подменена с дограма - серия Blue Evolution от SAAV, www.saav.bg     Източник: www.np-architects.com     Снимка: Елена Начева

Но „веселият сценарии” на пръв поглед, изобщо не може да бъде окачествен като повърхностен. Солидната основа на традицията прозира зад всяко едно хрумване. Всяка ценност, на която се натъкват архитектите, в първоначалния етап на възстановяването, всъщност дава нова насока или идея на проекта. Така той се „случва” и в движение. На втория етаж при разчистването в голямата стая се разкрива неочаквана изненада. Автентичен дървен таван, изработен от дъски от истински дървени сандъци за оръжия. След неговата реставрация се запазват даже етикетите на боеприпасите по тях. Така още „едно минало” няма шанс да бъде забравено.

 
Ретро мивка и тоалетна чиния от GSI, доставени от Топ Груп Плюс ООД,      Източник: www.np-architects.com     Снимка: Елена Начева

Зад загадъчната периферия и ретро облик, обаче стоят висококачествени материали и технологии, без какъвто и да е компромис, спрямо съвременните изисквания. Макар и на места умело прикрити, те спомагат за постигането на пълен комфорт на обитателите.


Ретро мивка и тоалетна чиния от GSI, доставени от Топ Груп Плюс ООД      Източник: www.np-architects.com     Снимка: Елена Начева

Покрив: Ви Джи Еф ООД
Покрив, покрит с битумни керемиди Tegola Blue, хидроизолация,  снегозадържащи елементи от VJF.

Фасада – цялостна система на Baumit

Прозорци
SAAV
Дограмата в къщата е подменена с дограма - серия Blue Evolution от SAAV.
SAAV е производител и доставчик на висок клас решения за врати и прозорци от поливинилхлорид и алуминий. Компанията поддържа собствени монтажни екипи и реализира целия процес от производство, през доставка и монтаж, както и гаранционно и извън гаранционно сервизно обслужване. SAAV има собствено производство и на навиваеми гаражни врати и охранителни ролетки за магазини, офиси и заведения.

 
Баните са оборудвани с продукти от Топ Груп Плюс, www.topgroup.bg   Източник: www.np-architects.com     Снимка: Елена Начева

Бани: Топ Груп Плюс ООД - Тоалетна чиния с биде Vitra,  Душ кабина Hueppe и плочки, Козметични огледала Simplehuman, Ретро мивка и тоалетна чиния от GSI. Санитарният фаянс серия Classic на GSI също е доставен от Топ Груп.

Ключове и контакти: ЕХНАТОН БЪЛГАРИЯ / Schneider Electric
Ехнатон е водещо име на българския пазар в областта на инженеринговите решения за сградна автоматизация и дистрибуция на електрокомпоненти и апаратура. Компанията си партнира с Schneider Electric и други производители на продукти и технологии висок клас, което гарантира качество и надеждност на изпълнението. С експертиза и професионално отношение, Ехнатон спомага за добрите решения и идеи на своите клиенти.

Отопление: Конвектори ADAX от BERG
Отоплението - ADAX  Норвегия - отоплителни уреди със съвременен дизайн и усъвършенствани системи за контрол.

Кухня и настилки/кухня: BERG - Ламиниран паркет Berry Alloc.
Магазини BERG присъстват над 25 години на българския пазар, като се наложиха с високо качество на предлаганите продукти и коректност. Фирмата е оторизиран вносител на продукти от водещи европейски производители. Магазини BERG предлагат на своите клиенти широка продуктова гама и услуги в областта на отоплението и настилките: професионална консултация, доставка и монтаж на печки, камини, отоплителни панели, естествен паркет, ламинирани подови настилки, коркови настилки, стенни облицовки и аксесоари.


Източник: www.np-architects.com     Снимка: Елена Начева

"НП Архитекти" е семейна компания, основана 2015 година в София, България от  двама млади, амбициозни и отговорни архитекти и дизайнери. Невена и  Пламен Русеви са съоснователи, партньори и водещи архитекти в НП  Архитекти.
"НП Архитекти" е архитектурно бюро, което осигурява висок  професионализъм и модерен подход в сферата на архитектурата,  интериорния дизайн и строителството.
"Нашата визия за иновативност комбинира вдъхновение, качество и  функционалност. Висок приоритет за нас е намирането на баланс между  инвестиционните намерения и смелостта на проекта. Посрещаме  предизвикателствата и ограниченията, без да правим компромиси с  креативността. И винаги защитаваме интересите на нашите клиенти" - споделя арх. Невена Русева.
Проектите на "НП Архитекти" са оценени от едни от най-големите архитектурни  конкурси в България:
-    Специална награда за Туристически комплекс Лифт Сопот | Сграда на  годината 2016
-    Първо място за Църква към небето в Обществени сгради | Арх Инова 2019
-    Lift Sopot интериор | Wienerberger Brick Award 2018
-    Gelato & Latte интериор | Wienerberger Brick Award 2019"

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари