Всичко, което трябва да знаем за басейна

Басейнът в двора придава завършен вид на всяко дворно място и увеличава стойността на имота.
15.06.2008
NOLA7
1424
оборудване, проект, басейн, монолитни басейни

Басейнът е вечно актуалната тема на лятото. Технологиите и модите във водните съоръжения се променят, но басейнът остава добре познатото и търсено място за усещане на водата и слънцето. Независимо дали е заради следването на здравословния начин на живот, дали заради възможността за весели партита с приятели или пък като място за забавление на цялото семейство, домашният басейн дава предимството да се изживее удоволствието от плуването и плажа в интимната атмосфера на дома.

Друг аргумент за изграждането на басейн в двора е, че професионалното изпълнение, с внимание към дизайна на водното съоръжение и към околното пространство придава завършен вид на всяко дворно място и увеличава стойността на имота. Следващите редове ще ви помогнат да си отговорите на много въпроси, ако сте решили да си построите домашен басейн и ще ви спестят време в избора на специалисти, технологии и материали.Какви размери да изберете и как да разположите вашия басейн в дворното пространство?
Изграждането на външен басейн започва със сериозни проучвания на терена - хидрогеоложки и инженерни. На следващ етап се изготвя конструктивен проект за басейна на база на резултатите от проучванията. Наличието на скали ще затрудни и оскъпи изграждането на коритото на басейна. Ако на малка дълбочина – до 1м - има подпочвени води, изграждане на басейн не се препоръчва. Когато се преценява разположението на басейна в двора, трябва да се избягва близостта със септични ями, канализационни тръби и електрически кабели. Други важни фактори при избора на най-доброто местоположение са също мястото да се огрява максимално от слънцето и да не бъде засенчвано от сгради или дървета, да е защитено от вятър и да дава възможност за усамотяване възможно най-далеч от любопитни погледи.


Източник: NOLA 7

Добре е да се избягва непосредствената близост на дървета, защото листата им замърсяват водата. Растения с голяма и разклонена коренова система пък могат да предизвикат пукнатини в бетоновото корито на басейна.

Оразмеряването на басейна става съобразно мащабите на двора и в зависимост от това за какво ще го ползвате – за спорт, отдих, за игри и т.н. За да имате едно наистина завършено дворно пространство, басейнът не би трябвало да е доминиращ в него. Оптималният размер на водното съоръжение за средно голям двор е между 30 до 45 кв.м, за да се получи прекрасно и уютно място, където да можете да релаксирате след забързаното ежедневие.

Каква форма и дълбочина са най-подходящи?
Преди да се обърнете към специалисти, които да построят вашия басейн, вие сами трябва да си дадете отговор на няколко въпроса.Първо помислете кой и с какви цели ще използва басейна. Това е важно, за да се избере най-подходящата форма, размер и дълбочина. В случай, че и деца ще ползват басейна, трябва да се предвиди по-плитък сектор за тях или специално да се обособи плитка част. За дълбочината в световните стандарти е възприето тя да варира от 1.20м до 1.50 - 1.80 м при наклонено дъно, при хоризонтално дъно практиката е до 1.50 м. Имайте предвид, обаче, че дълбоките басейни се поддържат по-трудно и изискват повече средства за изграждане.

Следващият въпрос е каква конструкция на басейна ще изберете - монолитен или модулен. Модулните са по-евтиният вариант и се изграждат по-бързо. Монолитните басейни се поддържат по-трудно. Като тенденция бъдещето е на модулните басейни, особено що се отнася до частните съоръжения. Монолитният басейн ви дава повече възможности за избор на форми. Практически е възможно да се изпълни всяка форма според вашето въображение и личен вкус. Важното в случая е тя да е съобразена с функционалността на басейна, с архитектурата и оформлението на къщата ви и околното пространство. Имайте предвид, че класическата правоъгълна форма е подходяща за всякакви цели и най-лесно се вписва във всеки двор. Раздвижените форми оскъпяват изграждането и отнемат повече време за изпълнение.


Източник: NOLA 7

Какви видове басейни се предлагат и колко време ще отнеме изграждането им?
Както споменахме по-горе, има два основни вида според конструкцията им – модулни и монолитни.
Модулните басейни се използват предимно в домове или в малки хотели. Конструкцията им представлява стена от високотехнологична алуминиево-магнезиева сплав с PVC покритие. Поставят се на повърхността или се вкопават в земята. Когато се вкопават, се прави изкоп, съответстващ на размерите и дълбочината на басейна. След това се излива равна бетонова плоча, монтира се съоръжението и отново се залива с бетон.

Има три основни форми модулни басейни, които се предлагат на пазара – кръгли, овални и правоъгълни. Би могло обаче да ви се достави и съоръжение с бъбрековидна форма. Предимството на този тип басейни е, че се монтират много бързо. Освен това поддръжката им е далеч по-лесна от тази на монолитните. При правилна експлоатация съоръжението може да ви служи много дълго време.

За изграждането на монолитните басейни се прави железобетонна конструкция. Отлива се монолитно, като в стените и дъното се поставя армировка за по-голяма здравина. Добре е да се уточнят преди строителството местата на тръби, ръкохватки, стълби, осветление и друго оборудване, за да се заложат в кофража и да не се пробива конструкцията след това. Отливането на бетона в този случай трябва да става наведнъж. Ако се излива на етапи, ще има фуги и конструкцията няма да е водонепропусклива.Повърхността трябва да е съвсем гладка. Следващият етап е измазването на стените и дъното на конструкцията. Готовата вътрешна повърхност се покрива с обмазващ хидроизолационен слой. След това се пристъпва към лепене на облицовката със специално лепило и фугиране. Технологичният процес на изграждане на такъв басейн е продължителен и строителството може да отнеме от 1,5 до 4 месеца. Трябва да имате предвид също така, че монолитният басейн изисква постоянни грижи и почистване. Филтрацията на басейна може да бъде хоризонтална, вертикална или хибридна.

При вертикална филтрация водата се прелива в преливник,
разположен по обиколката на басейна и се влива в буферен резервоар. Този басейн изглежда най-красиво, тъй като нивото на водата съвпада с това на коритото. Изграждането му става за малко по-дълъг период в сравнение с останалите типове и е малко по-скъп, но пък наистина създава впечатление за водна феерия. Ако басейнът е над 200 куб. м, по-добре е той да се изгради с преливник.
При басейна с хоризонтална филтрация се използват скимери, разположени по стените на басейна. Водното ниво е на 15-20 сантиметра по ниско от горната кота на стените на басейна.


Източник: NOLA 7

Материали за облицовка
Възможностите за облицоване на басейна са доста разнообразни. Мозайката се смята за една от най-надеждните облицовки. Предлагат се два вида – керамична и стъклокерамична. Най-широко се употребява в практиката стъклокерамичната, защото е здрава и е водонепропусклива. Тя е удобна за работа, тъй като е възможно изпълнението на всякакви форми, а малките й размери позволяват облицовката на ъгли и труднодостъпни места.

Можете да изберете сред стандартни миксове или да проявите своята фантазия и дизайнерите да изработят уникални миксове или пана само за вас. Богат е изборът и за повърхностите на стъклокерамиката – матирана, с блясък и различни нишки, имитираща мрамор, златна или сребърна. По поръчка може да се направят и специални цветове извън предлаганите на пазара.

Друг вариант за облицовка на вашия басейн са клинкерните плочки. Те са с много ниско водопоглъщане и са студоустойчиви. Предимство на тези плочки е, че се поддържа лесно чистотата им. Фугиращите материали и лепила са в богата цветова палитра, така че да са в унисон с цвета на плочките или пък да контрастират в зависимост от избрания дизайн.

PVC фолиото е най-евтиният вариант за облицовка. Дебелината му варира от 1 до 1,5мм и има разнообразие от цветове. Фолиото е по-устойчиво на въздействието на ултравиолетовите лъчи и химикалите. За него не се изискват много грижи и също лесно се почиства. Бихте могли да изберете като покритие и специална боя на основата на епоксидна смола, която не е токсична и е без разтворител.Оборудване на басейна
Допълнителното оборудване на басейна включва подводно осветление, съоръжения за игри, водни ефекти и др.
Халогенните прожектори за подводно осветление се използват най-често в практиката. Могат да се монтират едноцветни или пък да се изберат с различни цветни лещи. Повечето модели се вграждат в стените на басейните, но има варианти и за монтиране във вече изградени басейни, без да се пробива целостта на водното съоръжение.

Друг вариант е LED осветлението. То също може да бъде едноцветно или многоцветно. Вторият вариант прави изключително красив вашия басейн, тъй като дава възможност за избор на програми за преливане на много цветове. Такъв тип осветление е възможно също да се монтира и на басейни, които вече са изградени с халогенно осветление.

За да можете да се насладите на различни игри във вашия басейн, се предлагат трамплини за скокове във вода и водни пързалки, които ще бъдат съобразени с размера, формата и дизайна на басейна. Стълбите и перилата ще улеснят вашия достъп и плуване в басейна. Стълбите се изработват от неръждаема стомана, като можете да избирате различни модели, в зависимост от вида и дизайна на вашия басейн.

Водните ефекти ще придадат допълнително удоволствие от водата. Тук изборът е сред водни гъби, водни чадъри, различни видове декоративни водопади и фонтани. За по-малките басейни, където няма достатъчно място за плуване, е възможно да се използва специално устройство, което създава насрещно течение. За да стимулирате допълнително вашето тяло, се предлага и възможността да изберете дънни гейзери, които деликатно ще ви масажират. Можете да се спрете и на масажни лежанки, които отпускат напрежението в мускулите чрез вертикален въздушен масаж във вода.

Профилактика на басейна и сезонна поддръжка
За да се радвате на чиста вода във вашия басейн, през активния сезон вие трябва да полагате доста грижи за него. Добрите филтърни системи пречистват водата от механичните частици, но предпазването от микроорганизми, бактерии и водорасли става чрез използването на химикали. Специалистите ще ви предложат регулярно подръжка на басейна /по индивидуална схема или стандартна – един път седмично/, тестване на водата, доставка и обработка с химикали. Удобство създава използването на уникална компютърна система за контрол на водата в реално време, наречена e-pool. Тя следи параметрите на водата и автоматично дозира препаратите.Преди сезона за активно ползване на басейна и след края на сезона трябва да се извършат редица дейности, за да се запази водното съоръжение и да му се наслаждавате дълги години. Подготовката за зимните условия включва:


  • спирането на водоснабдяването към басейна;
  • източване на водата от басейна до определено ниво;
  • изпразване и внимателно почистване на филтри и тръбите;
  • демонтаж на допълнителното оборудване на басейна – стълби, перила и др.;
  • поставяне на съдове за обиране линейното разширение на леда;
  • поставяне на химикали против водорасли, микроорганизми и омекотители за вода.


Има още няколко дейности, които ще предпазят вашия басейн през зимата, но тук ще добавим само монтажа на зимното покривало. То е изработено от здрава PVC материя, армирана с фибронишки. Устойчиво е на температурни промени и UV лъчи. Освен, че то ще предпази вашия басейн и облицовката му, ще е и превантивна мярка за падането на деца и домашни любимци в басейна.

Предсезонната подготовка се състои в демонтиране на зимното покривало, източване на водата от басейна, почистване с водоструйка и химикали, тестване на състоянието на басейна и осветлението, сглобяването на филтърната система и монтирането на хлорни дозатори, пълнене на басейна и поставяне на стълби, трамплини и др. оборудване на басейна. Преди нова употреба специалист трябва да провери изправността на системата. В активния сезон вие можете да ползвате лятно покривало, което ще предпази басейна от замърсявания, но също така не позволява водата да топлоотдава и задържа лъчите на слънцето за по-бързото загряване на водата.Площта около басейна
Дворното пространство около басейна може де бъде решено в различни стилове според вашите идеи за това как искате да го ползвате. Би могло да бъде изпълнено с много зеленина, да се оформят кътове за барбекю и партита, да се разположат градински мебели за релакс и др. Около вашия басейн е възможно да се поставят и всякакви фигури от стъклопласт, което ще бъде особено интересно за децата.

За настилка на около басейновото пространство може да изберете екзотично дърво, изкуствени или каменни настилки. Ако сте избрали бордът на басейна ви да е с бордови камък или бордови плочки, то по този начин може да бъде оформено голяма част от дворното пространство. Два са видовете бордови камък – естествен и изкуствен. Изкуственият бордови камък се предлага в богата гама цветове.

Изпълнението на вашия басейн и околното пространство е подчинено на вашите идеи и начина, по който ще се реализират. Споделете вижданията си с дизайнерските и проектантски екипи и те ще ви предложат най-добрия вариант за конкретния случай.

Статията е подготвена с любезното съдействие на NOLA 7.

Автор: NOLA7
Закони Нормативна база Коментари