Вредните вещества във въздуха на жилището

В бои, лакове, килими и мебели дебнат опасности за здравето. Как да ги избегнем?
15.10.2016
Светлана Желева
1350
жилища, въздух, вредни вещества, органични съединения, мравчен алдехид
Новите мебели първо ги оставате на открито и тогава ги внесете у дома
Източник: www.costa-blanca-ferien.de

Непосредствено след големи ремонти и по-мащабни ремонти дейности може да получите различни оплаквания. Един от начините да преборите вредните вещества във въздуха на жилището е ...проветряването. То е най-ефективният и прост метод да се подобри качеството на въздуха.

Хранене, сън, работа. Ние прекарваме около 90% от времето си в затворени помещения. Който си мисли, че в закритите помещения е предпазен от различни вредни субстанции във въздуха се лъже. Нещо повече: те могат да повлияят по различен начин на здравето. А рецептата е много проста: редовно проветряване.

Колко е висока концентрацията на вредните вещества зависи основно от използваните строителни материали, а също и от оформлението и обзавеждането на вътрешните помещения. В бои, лакове, килими и мебели дебнат опасности за здравето, предупреждава специализираният здравен сайт netdoktor.at.

За да е добро качеството на въздуха трябва да се използват само вещества с „дишаща" материя, които регулират влагата, безмирисни са и при нормална употреба са лишени от отровни емисии.

1. Пушенето
Замърсителят на въздуха, който най-лесно може да се избегне е тютюневият дим. При изгарянето на цигара възниква отровен микс от над 60 канцерогенни субстанции, 4 хил. отчасти отровни химикали и фин прах. Частичките фин тютюнев прах се напластяват по стени, таавни, подове и всякакви предмети и още дълго време се излъчват, и оставят във въздуха в стаите. Те се вдишват не само от пушачите, но и от всички, които са вътре. Децата са особено чувствителни към цигарения дим, тъй като със своето по-бързо дишане и леките си килограми поемат много повече отрова от възрастните. Пасивното пушене вреди на децата преди всичко на дихателните пътища. То подпомага възникването на астма, хронични възпаления на дихателните пътища и повишава риска от общи инфекции. Но и  при възрастните цигарите оставят своя отпечатък. Около 1/3 от смъртните случаи на рак в индустриалните страни и 70-90% от рак на белия дроб се дължат именно на пушенето.

Съвети за избягване отлагането на тютюневия дим:
-  Спрете изобщо пушенето в стаите, или пушете само на открито.
-  Да не се пуши в помещения, където играят деца.
-  Проветрявайте често.
-  Ароматните свещи и ароматизиращи спрейове не променят с нищо концентрацията на вредни вещества в стаите! Имайте предвид, че с тях може да не смърди на тютюн, но въздухът е „отровен" също толкова, както когато се усеща цигарения дим.

2. Летливи органични съединения
Летливи органични съединения са въглеводороди, които лесно се изпаряват. Те се разпространяват най-вече при употребата на разтворители. Тези химикали се срещат в лепила, бои, подови настилки, килими и килимни покрития, а също и жилищен текстил. Имайте предвид, че ароматни масла и тютюневия дим могат да излъчват летливи органични съединения. Натоварването с тях на жилищното пространство като цяло е ниско. Обаче непосредствено след строителна дейност или по-мащабни ремонти може да се стигне до по-високите им нива и това да повляе неблагоприятно на здравето. Като последица може да възникне дразнения по лигавиците на очите, на носа и на дихателните пътища, както и главоболие, умора, трудности с концентрацията и дори гадене. Някои съединения като бензенът са карценогенни.

Съвети за избягване на летливи органични съединения у дома:
-  По време на бременност и първите 2 г. от живота на бебето не трябва да се правят ремонти, а детската стая да не се обновява.
-  Ако все пак по време на бременноста стаите все пак се обновяват, това в никакъв случай не трябва да се извършва от самата бременна жена. Проветрявайте помещенията много добре, но не ги използвайте в продължение на няколко седмици.

3. Мравчен алдехид
Мравченият алдехид според експертите на Световната здравна организация (СЗО) не спада към летливите органични съединения. Този безцветен газ с остра миризма се използва при производството на изкуствени смоли, които се съдържат в лепила, изолиращи пяни и плочи от дървесни частици. Освобождава се и при тютюневия дим. Този газ има силно дразнещо действие по очите, лигавиците и горните дихателни пътища. Ако дълго време сте изложени на облъчване с мравчен алдехид може да се провокират бронхит и астма. В по-високи концентрации веществото повишава риска от рак.

Съвети как да избягнем мравчения алдехид:
-  Купувайте лакове, бои и лепила само с еко знак !
-  Прибягвайте само към изпитани продукти!

Общи мерки за намаляване на вредните вещества в стаите:
-  Не използвайте  излишни химикали.
- Откажете се от всякакви биоциди, т.е препарати против комари, дезинфектанти и др.!
-  Не пушете в стаите!
- Не използвайте ароматни лампи, ароматни пръчици и димящи благоухания.
- Новите мебели първо ги оставате на открито: на балкона, в градината и на тересата, и тогава ги внесете у дома.
-  Новият текстил у дома също е добре да се изпере!
- Дрехи, които току-що сте взели от химическо чистене ги оставете пак на открито, за да се поизмиришат и тогава ги внесете у дома!
-  Уплътнете добре гаражите и отоплителните помещения, така че нищо от тях да не прониква в жилищното пространство!
-  Съхранявайте лакове, бои и др. добре затворени и ги дръжте далеч от стаите, в които живеете!
-  Редовно проветрявайте като отстраните някои поизносени подови настилки 

Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари