Впечатления от Седмицата на дизайна в Милано

За хората, които се интересуват от дизайн, мебели, интериор и декорация това е събитието на годината.
13.04.2017
Теменужка Захариева
305
тенденции, мебели, дизайн, изложение, интериорен дизайн
Цял кухненски плот от месинг на щанда на CARL HANSEN.
Източник: Теменужка Захариева

Тук се срещат най-известните дизайнери, производители, журналисти, пишещи за дизайн и просто ценители на красивото. Събитието е толкова мащабно, че очите виждат много повече, отколкото мозъкът може да асимилира, оцени и подреди. Но за опитното око винаги има някаква свързваща нишка, нещо обединяващо, което оформя идеята за преобладаваща тенденция.


За мен оставащата тенденция са пастелите, но вече има много повече ярки цветове. Медта все още е любим материал, но вече с все по-често използване и на други цветни метали, включително и на неочаквани места като цял кухненски плот от месинг на щанда на CARL HANSEN. И усещането за удобство и истински лукс – не показен, а изразяващ се в качество на дизайна и материалите, което доставя удоволствие за всички сетива. Много елегантни ръчно обработени продукти от красива дървесина, много мрамор, но с интересни цветни варианти, особено в масите за хранене, който се съчетава с плюшените и кадифени дамаски на меката мебел в трапезарията. Да, въпреки че вече се смяташе, че трапезарията е изчезваща като самостоятелно помещение, мястото за хранене винаги ще си остане любимото място за събиране. 


Масата Draenert с въртяща се вътрешна част за по-лесен достъп и сервиране. Снимка: Теменужка Захариева


И масите за хранене често са с механизми за лесно увеличаване на площтта, дори и тези с мраморен плот. А някои имат и въртяща се вътрешна част за по-лесен достъп и сервиране, независимо от големия размер – масата е на Draenert.


Диванът със заоблена неправилна форма на De Sede, с подвижни облегалки. Снимка: Теменужка Захариева


Диваните са широки и удобни с много гъвкав дизайн, който позволява различен начин на използване – като дивана със заоблена неправилна форма на De Sede, с подвижни облегалки, които могат да се местят по периферията, за различните функции на използване.  И при тях цветовете вече са по-ярки, освен кожата често се среща и кадифе, което става част дори и от тапицерията на много луксозни шкафове.


Moooi зона Tortona Microlife. Източник: Photography Andrew Meredith


За блясъка и игривостта особен принос имат проектите на Moooi – както винаги те са много и многоцветни, с интересни и нестандартни форми, тематично определени. За проекта ‘A Life Extraordinary’ са използвани портрети на микроскопични насекоми от фотографа  Levon Biss като тема за красивите килими и цялостния дизайн на огромното изложбено пространство на компанията в зона Тортона.


Инсталацията на Jaime Hayon за Caesarstone “Stone Age Folk“. Източник: Tom Mannion


Впечатляваща е и инсталацията на Jaime Hayon за Caesarstone “Stone Age Folk“, вдъхновена от флора, фауна и фолклор, в която 48 различни цвята от материалите на Caesarstone са разположени в огромна метална рамка заедно с цветни стъкла.


Множество плуващи блестящи рибки имат и инсталациите на Sans Souci.  Снимка:Теменужка Захариева


Тази година един от акцентите на изложението беше осветлението – Euroluce се провежда през една година и винаги привлича вниманието с красиви и интересни нови решения, оригинални идеи и много вдъхновение, защото осветлението само по себе си е достатъчно, за да създаде специална атмосфера в интериора. На снимките ще видите полюшващи се сенки на профили, направени от метални мрежи, осветени от светодиоди на испанския дизайнер Arturo Álvarez. Подобен ефект на множество плуващи блестящи рибки имат и инсталациите на Sans Souci, отново с помощта на светодиоди. А Llardo, компания известна с традиционното си освтление от порцелан, предлага и изработване по поръчка.  


А Lardo,с  традиционното освтление от порцелан, предлага и изработване по поръчка. Източник:  Tem


Това са само първата част от многобройните нови продукти, представени по време на Седмицата на дизайна в Милано с бегли впечатления за тенденциите в мебелите и осветлението. В следващите материали ще видите новите творения и на други световно известни дизайнери като Патриция Уркиола, Том Диксън, Нендо, Грчич и т.н., заедно с още оригинални и вдъхновяващи идеи от многото експозиции в различни части на Милано.


 

Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари