Водни помпи и водни филтри – характеристики и приложение

От тази статия може да разберете какво представляват водните помпи и водните филтри и какво е тяхното приложение.
23.11.2023
Onlinemashini.bg
1032
водни помпи, градински помпи за вода, потопяеми помпи за вода, механични филтри
Потопяема помпа за чиста и мръсна вода.
Източник: www.onlinemashini.bg

Водата е едно от най-важните неща във всеки дом, бизнес и индустрия. Тя има хиляди приложения и се използва за различни цели. Какво точно обаче, представлява една  водна помпа?

Това е машина, която има широко приложение в дома, градината, селското стопанство и т.н. Предлагат се много видове водни помпи, които са проектирани за различни цели. Приложенията включват пренос на вода от едно място на друго, напояване, изпомпване, отстраняване на вода от обособени зони, поддържане на налягане и т.н.
Различните модели водна помпа могат да се захранват с електричество, газ, дизел, а на отдалечени места дори със слънчева енергия.


Водна помпа.     Източник: www.onlinemashini.bg


Видове водни помпи

Важно е да познавате разновидностите на всички помпи, за да изберете подходящата за Вас. В следващите редове ще намерите информация за това, какви са видовете помпи, какви са им характеристиките и за какво се използват.

Помпи за чиста вода
Помпите за чиста вода могат да бъдат изработени от бронз, пластмаса, алуминий, чугун или неръждаема стомана. Те се използват за пренасяне на питейна вода за дома и селското стопанство. Този тип помпи включват филтри за пречистване от фини частици.

Помпи за мръсна вода
Този вид помпи се използват за изпомпване на вода, която съдържа мръсотия и различни видове твърди частици. Те намират приложение при отпадъчни води без канализация, наводнения, кална вода и други. Тези помпи обикновено биват потопяеми, имат дълъг експлоатационен живот и са много ефективни.

Потопяеми помпи за вода
Този вид помпи могат да изпомпват вода от различни подземни източници, като може да се използват за чиста и мръсна вода. Предоставят висока ефективност при придвижване на вода от кладенец, естествен и изкуствен басейн, резервоари за дъждовна вода и други. Те са тихи и са особено полезни при наводнения за изпомпване на вода от мазета и гаражи.

Сондажни помпи
Тези потопяеми помпи може да захранват цяло домакинство без значение от дълбочината на сондажа. Някои от тях имат поплавък, който контролира работата им в случай, че нивото бъде понижено. Може да се употребяват в градината и земеделието и за изпомпване на вода от сондажни кладенци. Изработени са от здрава конструкция и са приложими във вода с примеси от твърди частици.

Градински помпи за вода
Градинските помпи се използват за напояване на растения и земеделски култури. Подходящи са за чиста вода с минимално съдържание на твърди частици. Работят с капкови системи, разпръсквачи и други градински инсталации. Използват се и за водозахранване на сгради, вили и др. Те са лесни за пренасяне и се използват продължително време.

Хидрофорни помпи за вода
Хидрофорите представляват цялостна сложна система, която има електрическо управление, механична блокировка, хидрофорни съдове и допълнителни защити. Тяхната цел е да подобрят налягането и дебита на водата в сгради, селища или други напоителни системи. Имат голяма мощност, която позволява засмукване от голяма дълбочина.


Водна помпа.     Източник: www.onlinemashini.bg


Помпи бибо
Помпите бибо имат силна вибрация, която помага за извличане на чиста или леко замърсена вода от кладенци, наводнени мазета и др. Може да се използват, също така, за изпразване на резервоари и плувни басейни. Имат малки размери, ниско тегло и са лесни за употреба.

Фекални помпи
Фекалните помпи се употребяват за изпомпване на мръсни, отпадни и фекални води с твърди частици до 76 мм. Те предоставят висока мощност и работят с високо налягане. Могат да се използват за битови, селскостопански и промишлени задачи. Моделите се делят на помпи с отворено работно колело или двоен канал и помпи с режещ диск.Помпи за басейн
Помпите за басейн са предназначени за филтриране на плувни басейни, джакузита и т.н. Биват различни модели, като някои от тях са с една скорост, други - с две скорости, а трети - с променлива скорост. Те подпомагат за пречистването на водата и осигуряват нейното движение.

Помпи за повишаване на налягането
Този тип помпи се употребяват за поддържане на постоянното налягане на водния поток. Подходящи са за топла и студена вода, като максималната може да бъде до 95°С. Монтират се лесно и намират приложение в банята, кухнята, за газови котли и други.

Водата е природен ресурс, който е навсякъде около нас.
За допълнителна обработка на водата се използват водни филтри. С тях се пречистват различни видими и невидими примеси.


Воден филтър.     Източник: www.onlinemashini.bg


Какво представляват водните филтри?

Филтърът за вода е система, която премахва утайки, замърсители и примеси – пясък, тиня, кал, паразити, бактерии, вируси, гъбички и олово от водата. Това включва и отделянето на множество химични елементи като хлор, нитрати и други. По този начин водата изглежда по-чиста, има по-добър вкус и миризма, и е по-здравословна за пиене.

В повечето случаи е невъзможно да се определи качеството на водата според нейния външен вид. Това е така, защото повечето замърсители не могат да се видят, помиришат или вкусят. За да се определи какво замърсяване има във водата, може да са необходими специални тестове.Някои от водните филтри могат да се свързват към цялата къща, като в този случай се инсталират по различен начин. Това става първо в централната точка на постъпване на водата в сградата, а след това към всички други обособени места за ползване – мивки, резервоари, диспенсери и т.н.
Филтрацията може да доведе до намаляване на риска от стомашни раздразнения и други болести, както и да подпомогне за развитието на имунната система.

Видове водни филтри

Има няколко типа филтри, които се различават според начина им на работа, вида и големината на отделяните примеси.

Механичен или седиментен филтър за вода се използва за задържане на частици пясък, кал, тиня. Филтриращият елемент може да бъде: полипропиленово влакно (PP), полиетиленово влакно (PS), найлонова мрежа (PL), керамика (CE).

Повечето модели механични филтри имат стандартен размер 10” и могат да се употребяват във филтърни колони от различни производители. Размерът на почистваните частици варира между 5 и 150 микрона. Седиментните филтри се монтират като първо ниво за пречистването на водата. Воден филтър.     Източник: www.onlinemashini.bg

Като второ ниво на пречистване се считат филтрите с активен въглен. Може да ги срещнете под името карбонови или абсорбционни филтри. Те имат парченца натрошен въглен, който пречиства преминаващата вода от хлор и пестициди и дори премахва неприятните миризми.

Филтрите, базирани на мембранна технология, така наречени обратна осмоза, се използват като трети етап на пречистване. По този начин водата се подава под налягане и се прецежда през микроскопични отвори.

Водните филтри изискват първоначална инвестиция, но с течение на времето могат да спестят средства в сравнение с непрестанните покупки на бутилирана вода. Намаляването на покупки на бутилирана вода помага за положителното въздействие върху околната среда.


Откъде да закупя тези продукти?

В Onlinemashini.bg ще откриете огромно разнообразие от водни филтри и водни помпи на едни от най-ниските цени на пазара. Сайтът предлага всички необходими машини и консумативи за градината, строителството и дома. Всеки продукт съдържа подробно техническо описание, което да Ви помогне при избора на най-подходящия.

Поръчките се обработват бързо и лесно, като не се изисква създаването на регистрация. Доставката също е експедитивна обикновено в срок до 3 работни дни на посочения от Вас адрес. Професионалните консултанти в онлайн магазина са на Ваше разположение по телефон и имейл за всякакви възникнали въпроси.

 

Автор: Onlinemashini.bg
Закони Нормативна база Коментари