Влиянието на картините в интериора през погледа на интериорния дизайнер

Картините ни въздействат със своя символизъм, колорит и красота. Ние търсим красотата във всеки един аспект на света около нас.
14.03.2013
Ралица Иванова
878
интериор, дизайн, интериорен дизайн, Ралица Иванова, картина в интериора
Композицията от картини балансира двете стени. През едната нахлува красотата на заобикалящата градина, а от другата хубавите семейни спомени.
Източник: интернет


Задачата да оживим и изпълним със смисъл един интериор е последната в процеса на изграждането  му, но и най-предизвикателната. Картините и произведенията на изкуството са класическият подход към внасяне на цвят и натроение във всеки дом.Картините ни въздействат със своя символизъм, колорит и красота. Ние търсим красотата във всеки един аспект на света около нас. В най-широкия си смисъл красивото е вътрешно усещане, което идва от дълбините на нашата същност. То е опит за материализиране на душевната ни жажда за нещо по-значимо, надхвърлящо бита и ежедневните ни базови потребности.         

Красивото внушава радост и доставя удоволствие.
Ние харесваме картина когато усетим в нея споделено чувство, когато видим част от себе си. Всеки открива свой смисъл, разчита „кодовете“ по различен начин.
Картините разказват своите истории, изразяват емоции,  създават определена атмосфера. Декорирането на дома ни персонализира интериора, създава уют и оригинална обстановка. Това е  начин да заявим нашата креативност, романтична душевност, да покажем ценностите и интересите ни. Картината трябва органично да се вписва в интериора, да е уместна и да вдъхва положителни емоции.


Трудно е да се изведе математическа формула за избор на картини в интериора. Изразителността и внушението не трябва да бъдат изгубени в желанието ни да не нарушаваме цялостта и единството на всички „участници“ в интериора. Правилният мащаб и пропорция са фундаментите на една композиция. Но за да се превърне комбинацията в композиция е нужно много повече от това. Играта на цветове и нюанси между картините и ангажираното пространство, фактурата, плътността на полето, използването на контраст, симетрия или асиметрия превръщат избора на изкуство в изкуство.
    
Целта на твореца е да предизвика ответна реакция у зрителя. В произведенията на изкуството има някаква преднамереност, те държат да предизвикат емоции. Това е тяхната най-висша цел. Но дали ние искаме всеки ден да сме погълнати от тези чувства?  Психолозите смятат, че някои картини са способни да отнемат от енергията на човека.


Липсата на картини в интериора честно говори за интровертността на собственика му, за нежеланието му да извади на показ своята душевност. А може би, той все още търси „подходящата“ картина.

Като част от един материален свят където всяко нещо си има цена, ние сме свикнали да откриваме красивото предимно в произведенията на изкуството (и колкото по-скъпи са те, толкова по-красиви ни изглеждат). Колко от нас си задават въпрса къде свършва удоволствието от възприятието на една картина и започва обикновената суета от нейното притежаване?


Днес, както никога досега, можем смело да черпим творчески идеи от всички исторически епохи. Превръщането на света в глобално село разширява естетическите ни представи. Ние интуитивно избираме такива предмети на изкуството, които могат да привлекат в живота ни това, към което се стремим.


Стилът е определящ при избора на произведения на изкуството за нашия дом. Умението фино да усещаме стиловете и да се ориентираме е трудна задача дори за професионалистите. В повечето случаи природния ни усет и наличието на оригинални идеи са основните пътища за изграждане на интериора ни в единен цялостен образ.


Балансирането на границата с безвкусицата, но в пределите на допустимото може да се трансформира в специален подход, който демонстрира провокация. Целенасоченото съвместяване на несъвместимото, съзнателно съединяване на различни по характер елементи, е игра, забавна и безцеремонна, оскърбяваща изтънчените чувства, привикнали към хармоничното. Но вмъкването на провокационни нотки, приказност, скандалност и ирония не е ли способ за разкриване на творческия ни потенцияал чрез изваждане на показ на вътрешните ни противоречия!

Ралица Иванова - Интериорен дизайнер
През 2006 година се дипломира като "инженер-дизайнер" по Интериор и дизайн на мебели. ЛТУ София
В момента e к. архитект. УАСГ София
Фън шуй консултант.
Хоби астрология


Другата гледна точка: Даниела Житарска - Художник

+8
Автор: Ралица Иванова
Закони Нормативна база Коментари