Влага и мухъл у дома- решение на проблема

Контролирането на влагата е най-добрия начин за предотвратяване на проблеми с плесените.
31.01.2018
Още за къщата
716
влага, мухъл, плесени, Вентилация на дома
Всички плесени(мухъл) представляват потенциална опасност за здравето.
Източник: extrm.us

Всички плесени(мухъл) представляват потенциална опасност за здравето. Поради тази причина трябва бързо да се отстрани растежът на мухълът в дома, независимо от вида му. Въздействието му може да варира значително върху различните хора - особено при деца или хора със слаба имунна система. Честите симптоми могат да включват кашлица, хрема, хрипове и възпалено гърло. Хората с астма или алергии могат да забележат, че техните симптоми се влошават.


Мухълът е вид гъбички. Спорите на плесените се срещат както в дома, така и във външния въздух, но те ще растат само, ако намерят подходящите условия. Мухълът изисква три прости елемента, за да расте:умерени температури, хранителни вещества или влага. Мухълът може да започне да расте по повърхности от сградата или обзавеждането, ако има твърде много влага. В крайна сметка, той ще повреди материалите, върху които расте или ще причини здравни проблеми на обитателите.


Признаци на влага или мухъл:
Не е наложително да тествате дома си за мухъл - ако го виждате или ви мирише на мухъл, то означава, че проблемът съществува. Той може да има памучна, кадифена, гранулирана или кожена текстура, а цветът му може да варира от бял, сив, кафяв, черен, зелен или друг цвят. Наличието на  плесени може да изглежда като обезцветяване или оцветяване на повърхността на строителните материали или обзавеждане. Търсете го зад и под обзавеждането и строителните материали (например под килим и подложка, тапети, винилови настилки, мивки или суха стена) или ако има наличие на теч, водни петна или проблеми с кондензацията – в банята, кухнята или по прозорците. Ако има проблем в мазето, основите на къщата или на покрива, това също е предпоставка за наличие на влага – респективно до появата на мухъл. Трябва да се има предвид, че четиричленно семейство обикновено произвежда  9-13 литра водна пара дневно. Допълнителна влага мигрира през сградата от мазета и облицовъчни пространства, особено там където не е поставена пароизолация върху или под тези подове или повърхности. 


Предпазни мерки срещу влага или мухъл
- Проверявайте периодично ВиК, покриви, фундаменти, улуци, тавани, обширни помещения и помпи.
- Влажните материали се сушат в продължение на 24-48 часа, за да се избегне растежа на плесените.
- Отклонете водата от основите на къщата/сградата.
- Почистете и поддържайте улуците.
- Наклонът на земята и тротоарите трябва да е в противоположна посока на основите на сградата.
Контролирането на влагата е най-добрия начин за предотвратяване на проблеми с плесените.


За да се поддържат сухи вътрешните повърхности в дома, относителна влажност трябва да е между 20-40% през зимата и по-малко от 60% през останалата част от годината. За целта може да се закупят устройства за измерване на относителната влажност на въздуха в дома.


Решение на проблема:
- Инсталирайте вентилатори в баните и кухните за отвеждане на влажния въздух.
- Изолирайте или запечатайте студени места (например: водопроводи)
- Намалете използването на овлажнители
- Повишете температурата и увеличете циркулацията на въздуха в по-студените части на дома


Отстраняване на плесените
Носете лични предпазни средства (гумени ръкавици, предпазни очила, маска за лице и специално облекло) при боравене или работа със замърсени материали.


При отстраняването им защитете останалите обитатели на жилището и сградата.
Премахнете обзавеждането и предметите от работната зона, затворете и запечатайте почистеният мухъл и плесени в пластмаса (чанти), преди да ги пренесете през дома. Покрийте въздушното захранване и вентилационните отвори в работната зона и използвайте вентилатор, за да изтече замърсеният въздух от работната зона и да го изведете на открито. Специалното облекло изперете или изхвърлете след приключване на работата.


Почистващи стъпки
1. Определете и коригирайте проблема с влагата 
Това е най-важната стъпка. Ако не коригирате проблема с влагата, проблемът вероятно ще се върне.
2. Изсушаване на мокрите материали 
Започнете да изсушавате влажни зони възможно най-бързо. Това може да се извърши с използване на влажни/сухи валяци, изсушители и вентилатори. Материали, изсушени в рамките на 24-48 часа, често нямат шанс да отглеждат мухъл.
3. Отстранете растежа на мухъла според  вида на замърсения материал или повърхност
Порести материали: Артикули като килим, гипсокартон, изолация и хартия трябва да бъдат опаковани и изхвърлени, ако са засегнати от плесени.
Непорьозни материали: Елементите, изработени от твърда пластмаса, масивно дърво, бетон, метал или стъкло, могат да бъдат почистени, ако са структурно здрави.

Стъпки за почистване:
 1. Почиствайте повърхностите с твърда четка, топла вода и домакински перилен препарат.
 2. Целта е да се премахне физическият растеж на плесените.
 3. Избършете всяка засегната повърхност с почистващ разтвор и гъба или парцал.
 4.  Изплакнете зоната с чиста вода.
 5. Изсушете напълно областта.


Допълнително третиране с белина
След почистване растежа на плесента, избелването може да се използва за унищожаване на мухъл, пропусната от Стъпка 3.
Винаги боравете с белина внимателно.
Никога не смесвайте белина с други химикали и я използвайте само в добре проветриви помещения. Защитете очите и кожата от допир с белината.


Разтвор: Разредете 1/4 до 1/2 чаша белина за 8 литра вода.
Нанесете върху областта с гъба или парцал, като внимавате да не пренасищате повърхността.
Съберете излишния разтвор на избелващия разтвор.
Оставете поне 30 минути преди завършване на зоната.
Изсушете напълно областта.  Трябва да се изчака, докато засегнатите области бъдат напълно сухи. Това може да отнеме няколко дни, седмици или дори месеци.


Внимавайте за повторна поява на плесен - Следете за признаци на проблеми с влагата или растеж на мухъл. Ако се появи отново мухъл, поправете проблема с влагата и повторете стъпките за почистване отново. 

+6
Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари