Влагата навън - 7 въпроса за по-свеж въздух в дома.

Поддържането на правилното ниво на влажност вкъщи е важно за домашния комфорт.
14.03.2013
Антоанета Салфидж
371
влага, дом, мухъл, конденз, свеж въздух
Влагата навън - 7 въпроса за по-свеж въздух в дома.
Източник: Интернет

Поддържането на правилното ниво на влажност вкъщи е важно за домашния комфорт. Малко влага в домашната атмосфера е допустима, даже задължителна. Същевременно обаче прекалената доза може да повлияе зле на здравето на обитателите. 


1. Коя е препоръчителната относителна влажност на въздуха?
Препоръчителната средна относителна влажност на въздуха е между 35% и 45%. Този диапазон ще осигури най-добрия комфорт за семейството и  същевременно ще спомага за защита на музикалните инструменти,  дървените мебели и други вещи, които страдат от прекомерна влага.  


Относителните нива на влажност всъщност се колебаят в зависимост от климата и температурата на въздуха. Как домът понася влажността зависи от много фактори, включително проектиране, изграждане,наличие на пароуловители, дали сградата е херметически  затворена. 


2. Какво се случва, когато влажността е твърде висока?
Когато има твърде много влага в дома ни, влажният въздух се заклещва в ъглите, мазетата и други закрити площи. Той е особено забележим в банята. Събира се  в ъглите и създава плесен, която е трудно да се премахне. Кондензът може да се натрупа в стъклопакета, което е причина водата да капе през прозореца и дървените рамки да изгният. Тази влага предоставя идеална почва за развитие на бактерии .


3. Как да отстраните излишната влажност ?
Изборът на метод за отстраняване на влагата от въздуха, зависи от сериозността на проблема, и сезонът, в който  влагата се появява. През зимата, когато пространството се затопля, именно чрез подходящо отопление може да се постигне правилното ниво на влага. Ако влажността обаче е твърде висока, може да се наложи комбинация с изсушител.  Влажната баня е най-добре редовно да се проветрява. Ако нямате прозорец, задължитено монтирайте вентилатор, вързан към комин.  През пролетта, когато домът не се отоплява, най-добре е влагата да се атакува с изсушител. Това е и най-сигурният начин за изсмукване на влагата от мазето. 


4. Кога трябва да се добави влажност? 
През студените зими отоплителна система може да направи въздуха вкъщи твърде сух и съответно неприятен. Това неминуема ще се отрази на дървените елементи в интериора – ще ги напука или изметне. Качеството на вуздуха в подобни случаи може да се подобри като се добави овлажнител поне в зоните, в които семеството прекарва най-много време. Възможно е също да изградите цялостна овлажняваща система в дома, която да е съобразена с отоплението. 


През лятото, когато сградата не се отоплява е възможно в помещенията да се събира твърде много вага, особенно в по-влажни райони – близо до морето. За да се избегне образуването на плесен, вземете си изсушител на въздуха.  


5. Как да  поддържаме оптимално ниво на влажност?
Хигрометърът е малък инструмент с дисплей, който показва какво е относителното ниво на влажност в помещението, където се намира. Уредът е евтин и лесен за употреба и може да ви помогне за обективен мониторинг на въздуха, така че сами да успявате да регулирате нивото на влажност, когато е необходимо като добавяте овлажнител или изсушител в дома. 


Климатиците също помагат за контрола на нивата на влага в дома. Някои преносими овлажнители са проектирани с регулируеми вградени сензори, които активират устройството, когато влажността е твърде ниска, или изключват уреда, когато нивата са твърде високи.


6. Как да познаем атаките на влагата?
Ето няколко общи признаци,които показват, че домът ви е атакуван от влагата:


 •  Металът ръждясва;
 •  Образува се конденз по виК тръбите или прозорците;
 •  Дървото се напуква и изметва;
 •  Появява се мухъл;
 •  Боята се лющи, тапетите се издуват и разлепят;
 •  Появяват се видими течове или петна;
 •  Повърхностите променят своя цвят;
 •  Появява се постоянен теч.

Тези признаци могат да бъдат ясно видими или скрити далеч от погледа като места зад мебелите, под килимите, в мазето или на тавана. При оценката на влага вкъщи първо проерете подобни потенциални скривалища.  


7. Как влагата може да се избегне? 


 • Редовно почиствайте и поддържайте улуците,докато се убедите, че те се оттичат изцяло, без да задържат вода.
 • Инсталирайте вентилатори в банята и кухнята, особено ако нямате прозорец;
 • Подредете вещите така, че да не докосват външните стени – това особено важи за голени повърхности като гардерол и секция.     
 • Сушете дрехите в сушилня или на балкона на простор.     
 • Покрийте пода на мазето с хидроизолация;    
 • Ремонтирайте всички течове както и пукнатините в основите стени възможно най-бързо.
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари