Вино, маслини и камък от Босна и Херцeговина

Архитектурният подход на хърватския екип DVA ARHITEKTA цели създаване на малък извънградски вилен комплекс, силно свързан с контекста на околната среда.
14.08.2013
арх. Евелина Цветкова
16
dva arhitekta, пранинска къща, нискоенертийн къща, вилен комплекс, проект
Изглед към основната сграда - къщата на собственика
Източник: DVA ARHITEKTA

Архитектурният подход на хърватския екип DVA ARHITEKTA  цели създаване на малък извънградски вилен комплекс, силно свързан с контекста на околната среда. Разположен в отдалечена и слабо населена част от Западнохерцеговския кантон, имотът се разпростира на площ от над 35дка див пейзаж, ограден с яки каменни стени.
        
Заобикалящата среда е тясно свързана с традициите и места като това създават условия за социален контакт и събития. Трите части на комплекса, общо шест сгради, са внимателно разположени с цел усвояване на красивата гледка, каквото е било и едно от желанията на клиента.
        
В долната част на терена, на самия вход се намират къщата на домоуправителя, гаражите и сервизните помещения. По-нататък, движейки се нагоре по стръмния терен се стига до най-високата му точка, където е и основната част от комплекса. Така подбраното разположение осигурява визуален контрол над имота и предоставя изключителни гледки към заобикалящите планини. До спортните съоръжения  се стига по терасовидно спускащ се маршрут, засаден с маслинови дръвчета и лозя. Футболното и баскетболното игрище, заедно със съблекалните образуват третата част на комплекса.
        
Основните сгради включват къщата на собственика, къща за гости и лятна къща с изба и барбекю. Връзките помежду им създават приятни външни пространства, защитени от вятър и подходящи за отдих сред свеж планински въздух. Постройките са главно двуетажни, като за ежедневните дейности на обитателите се ползва приземният етаж, свързан с откритите площи. Фокусът на къщите е както навътре, така и навън, тъй като климатичните условия предполагат сурови зими и горещи лета.
         
Архитектурният език е чист и опростен, напаснат към местните майстори-строители. Бетонната конструкция е облицована с камък от местната каменоломна, рамките около отворите по фасадата, също традиционни елементи, са направени от мазилка, съставена от местни материали и подчертават игривостта на основния каменен елемент. Връзките между отделните части са павирани отново със същия камък.  Къщите са с много висок клас изолация и се отопляват с високотемпературни въздушни термопомпи, което ги прави и нискоенергийни.
          
       
Вилният комплекс е успешен пример на архитектурно отношение към околната среда, употреба на местни материали и същевременно предоставяне на нужните удобства и достигане на търсената връзка с природата.

Повече за  проекта
Типология 
    семейна къща

Локация         Bijaca, BiH
Автори           Tomislav Ćurković / Zoran Zidarić
                         Cvjetka Peronja, m.arch
                         DVA ARHITEKTA

Проджект-мениджър
     Haris Mahić
Фотография                         Robert Leš
Година на реализация    2011
Площ на имота    35 000 m2
РЗП    950 m2

+7
Автор: арх. Евелина Цветкова
Закони Нормативна база Коментари