Винербергер по пътя на успеха

Как за 200 години малката семейна тухларна се превърна в световен гигант.
15.10.2014
Винербергер ЕООД
464
тухли, wienerberger, керамични блокове, Керамична къща
Wienerberger - Как се прави 200-годишна компания
Източник: Винербергер ЕООД

Каква е формулата на успеха?
Този въпрос вероятно си го задават мениджърите на всяка една компания, независимо от бизнес – сектора, в който работят. За някои приоритет са оригиналните идеи, други опонират обаче, че и най-добрата идея не може да се осъществи без ясна концепция, решителни и смели действия. Да, но понякога твърде иновативните визии и непопулярните действия може да останат неразбрани от съвременниците, а също така и от хората, колектива, който е определен да ги осъществи. Истината е някъде по-средата, а формулата на успеха вероятно включва още много други неизвестни. Със сигурност обаче безспорен показател за успех на всяка една компания е устойчивостта й във времето, способностите й за реакция при рискови ситуации, за напипване и адаптиране към глобалните пазарни процеси и еволюцията на обществото.

Предлагаме ви историята на една наистина успяла компания - Винербергер.
Скоро гигантският производител на тухли с над 200 завода в целия свят навършва 200 години, но малцина знаят, че историята му започва от малка тухларна, разположена на възвишение близо до Виена. През двата века на своето съществуване компанията е устояла на природни бедствия, финансови кризи, две световни войни, редица политически, юридически и геостратегически процеси и договорености. И не само това. Винаги е била на гребена на пазарната вълна, предугаждайки процесите и следвайки адаптивна стратегия за устойчиво развитие. За да се стигне до днес, когато Винербергер има производство в 30 държави и е ключов участник на пазарите в Европа, Северна Америка, Русия и Индия.

Но ето и самата история.
В далечната 1819 г. Алоис Мийсбах, закупува малка тухларна, която се намира на възвишението Винерберг, разположено по това време южно от Виена. Тази първа фабрика отдавна не съществува. Находището й е изчерпано и днес е превърнато в езеро, част от терена на луксозно голф игрище. В близост до корена обаче е издигната модерна сграда, офис център на компанията Винербергер. Още на първата година след закупуването на тухларната работниците на Мийсбах успяват да произведат 1,5 млн. тухли, което за времето си е огромно количество.

През 1838 г. в гр. Пеща, тогава част от австро-унгарската империя, Дунава излиза от коритото си и е причина за голямо наводнение. За Алоис Мийсбах и бързо развиващата се фабрика бедствието се оказва голям шанс. Производителят е поканен да създаде тухларна в унгарската столица, която да произвежда продукция за сградите в бедстващия град. На практика това е първата висока оценка на работата на младата за това време компания Винербергер. Следва етап на устойчиво еволюционно развитие. Компанията постепенно разширява доставките си като умело се възползва в логистичните си дейности от иновационната за времето ж.п. мрежа. През 1855 г. Мийсбах вече притежава 9 тухларни, повечето от които в близост до основния пазар – Виена. За да снабди тухларните със собствено гориво фабрикантът купува въглищни мини, които през този период разполагат с 30 шахти и в тях работят над 2 000 души.

Водещата и призната в бизнеса компания вече си има и свой отличителен знак – лого. На тухлите Винерсбергер, между инициалите на Мийсбах се изобразява и герба на Хабсбургите – двуглавия орел, ако са произведени в Австрия, или герба на Унгария, ако са от тамошните фабрики.

През 1857 г. Хайнрих Драше, племенник на Мийсбах, поема семейната компания. Разрастването не само, че не спира, но младият фабрикант поема курс на изключително експанзивна политика. Като резултат от нея годишното количество на произведени тухли се увеличава на 188 млн. броя през 1869 г., което е ръст от 125 пъти след първите 50 години! За да се финансира растежа, индустриалецът с напредничаво мислене разбира, че трябва да създаде система за привличане на външни капитали, паралелно с която ще може да изгради инвеститорско доверие.Така още през 1869 г. Винербергер става една от първите австрийски компании които пускат свои акции на Виенската стокова борса. На някои места дори се твърди, че е първата!

Драше е и един от първите индустриалци, които обръщат внимание на социалния аспект на работата на една компания и добавя към заплащането за служителите си нова социална придобивка. Той построява жилища за тях, за да могат да живеят при по-добри условия.

През 1869 г. в борда на директорите на компанията е архитектът Хайнрих фон Ферстел (Heinrich Freiherr von Ferstel), който е един от известните по това време архитекти. Сътрудничеството с фон Ферстел дава на Винербергер възможността да построи такива важни сгради като Wiener Votivkirche и Palais Ferstel. Под влиянието на фон Ферстел и Теофил Хансен (Theophil Hansen), друг именит архитект от това време, Винербергер добавя към дейността си и декоративни керамични скулптури (орнаменти).

XX век предлага на Винербергер много превратности, като компанията минава през много периоди на възходи и падение. В началото на века тя продължава експанзията си извън пределите на Австрия, като основно се съсредоточава в регионите на Чехия и Хърватска.След края на Втората световна война и разпадането на Австро-Унгария, Винербергер губи повечето от външните си предприятия. Тогава компанията се съсредоточава около дейността си в Австрия. Най-голямата фабрика на концерна на улица Винерберг (Wienerbergstrasse) обаче по време на Втората световна война е бомбардирана, в резултат на което много служители загиват и голяма част от завода е разрушена.

Следвоенните години са период на бавно концентриране и събиране на парчетата от славното минало. До средата на 50-те години, компанията не само възстановява производствения си капацитет, но и дори достига рекордни нива.

Значим момент в развитието на Винербергер настъпва през 1986 г., когато компанията придобива Germany's Oltmanns-Gruppe, и с това става един от водещи играчи на пазара на тухли в Европа, с повече от 200 завода.
През 1989 г. Винербергер основава Pipelife, като съвместна компания с участието на Solvey Group.

В началото на 90-те години, новото управление на компанията въвежда нова стратегия, наблягаща от една страна на продължаващото разширяване и от друга страна фокусиране на дейността около ядрото на производството на тухли и павета.

Винербергер обръща поглед и към наново отворилия се пазар на страните от Източна Европа, като през 1990 г. отново стъпват на унгарска територия и започват експанзията на Изток. Следва ново за компанията разширение, което пряко засяга и българския пазар. През 2006 Винербергер закупува един от най-големите заводи за керамични тухли в България – този в Луковит. Избират го заради подходящото му разположение – в близост до столицата София както и до находището за глина. С помощта на виенски архитекти старият завод е изцяло преустроен и модернизиран, в съответствие с най-високите технологични и екологични стандарти. Изграждат се ж.п. линия, която свързва тухларната с ж.п. мрежата, за да се осигури алтернатива на автотранспорта.

Находището за глина се разработва изключително внимателно с помощта на експерт – геолог. Целта е ресурсът да се използва така, че да не се наруши екосистемата в района. Съгласно с цялостната политика на Винербергер в световен мащаб, компанията се ангажира да рекултивира находището след неговото изчерпване.

Днес брандът е световен лидер в производството на иновативни голямоформатни форматни керамични блокове с повишени топлоизолационни характеристики. И днес, когато успехите са ярък факт, съвсем естествено е да си зададем въпроса:
“Каква е формулата на успеха за една компания? Кое прави възможно брандът да оцелее цели двеста години и не просто да са адаптира и да се спаси от кризите и катаклизмите, но да създаде цикъл на устойчиво развитие, гарантирано поне за 50 години напред? Зададохме този въпрос на  г-н Цанко Миланов, търговски директор на Винербергер. Ето неговия отговор:


„Нашата „тайна“ формула на успеха е съставена от няколко елемента: Ние сме фокусирани в нашия основен бизнес, а именно производството на строителни материали и в частност керамика/тухли. Затова се стремим да бъдем експерти в областта си и да говорим с останалите експерти в бранша на един език и най-вече да решаваме техните проблеми. Няма как да си най-голям в бранша и да не си лидер и дори ти да създаваш технологиите. За да вървиш напред трябва да си ориентиран към бъдещето и иновативността, защото света върви напред! Всичко, което правим и даваме на пазара го правим с чиста съвест и самите ние бихме го използвали! Все по-актуалната тема за енергийна ефективност е водеща за нас и ние се стремим дори да създаваме стандартите и дори да сме една стъпка пред тях! Клиентът е най-важен за нас. И независимо дали той строи малка къща или огромен МОЛ, ние подхождаме към него с респект и внимание! Ние даваме добавена стойност на своите клиенти, която не винаги може да бъде измерена с цена!“

+10
Автор: Винербергер ЕООД
Закони Нормативна база Коментари