Винербергер отправя покана за участие в конкурс Wienerberger Brick Award 2024

Участитето в конкурс Wienerberger Brick Award е безплатно, а кандидатстването се осъществява чрез попълването на онлайн формуляр.
03.01.2023
Винербергер ЕООД
807
архитектурен конкурс, Wienerberger Brick Award 2024, конкурс за архитектура
Източник: Wienerberger Brick Award, Фотограф: © schranimage, Studio Zhu Pei

 
Архитекти и специалисти в строителния бранш могат да  да участват с проекти, като подадат заявление за участие. Може да видите победителите от Brick Award 22 ТУК.

Информацията за кандидатстване може да следите и в InstagramLinkedIn и Facebook.
Участието в конкурс Wienerberger Brick Award е безплатно, а кандидатстването се осъществява чрез попълването на онлайн формуляр. Попълненият формуляр е необходимо да съдържа основни данни за проекта, кратък информативен текст, описващ проекта, както и да бъдат качени снимки и чертежи на сградата. С изпращането на данните, участниците се съгласяват да се включат в конкурса и с това предоставената информация да бъде публикувана.

Три са основните критерии за оценка в конкурса :
1. Иновативен дизайн и архитектурна концепция;
2. Умело и иновативно използване на тухли;
3. Архитектурно качество по отношение на естетиката, формата и конфигурацията на проекта.

Специално внимание ще бъде обърнато и на цялостната устойчивост, енергийната ефективност, достъпността – колко е подходящ проекта по отношение на предназначението му, вида на сградата и културния контекст и устойчивостта на климатични условия.


Източник: Wienerberger Brick Award,  Фотограф: © Jose Fernando Gomez

На всеки две години на Специална церемония по награждаването се обявяват победителите в Brick Award. В издадена специално за конкурса книга – алманах Brick Book се представят победителите заедно с 50-те номинирани проекти в конкурса. Печелившите проекти получават парични възнаграждения и могат да бъдат открити по цял свят.

Проектите могат да се състезават с следните пет категории:
- Усещане у дома:  еднофамилни къщи, къщи-близнаци и малки жилищни проекти с високо архитектурно качество, които осигуряват удобни, достъпни, здравословни и устойчиви жилищни пространства с акцент върху енергийно ефективни решения.
- Да живеем заедно: иновативни жилищни решения, които вземат предвид тенденциите и предизвикателствата на урбанизацията като недостигa на пространство, енергийната ефективност и устойчивостта на климатични условия, социални предизвикателства, както и нови жилищни концепции.
- Да работим заедно: удобни, естетични, енергийно ефективни и функционални търговски, офисни и промишлени сгради.
- Споделени обществени пространства: функционални, енергийноефективни, естетични и подходящи за предназначението си обществени сгради за образование, култура и здравеопазване, обществени пространства и инфраструктурни проекти.
- Нестандартно решение: иновативни концепции с фокус върху кръгови строителни решения, енергийна ефективност и начини за използване на тухли, използване на нови строителни технологии, специални тухлени зидарии, тухли по поръчка и нова орнаментика.

Категориите могат да претърпят леки промени в зависимост от годината и развитието на тенденциите и актуалните теми.


Източник: Wienerberger Brick Award,  Фотограф: © Gerhard Hagen

Ето и седемте най- важни критерия за награждаване:
 -  Преобладаващата част на вложените материали да бъде керамика (тухли за основна зидария, фасадни тухли, керемиди, керамични настилки и др.);
-  Проектът трябва да спада към една от номинационните категории;
-  Проектът трябва да е завършен не по-рано от 2020г.;
-  Проектът може да включва както нови, така и повторно употребявани тухли;
-  Специално внимание ще бъде обърнато на това как проектът съчетава функционалност, устойчивост, устойчивост на климата и енергийна ефективност;
-  Доколко е задоволителен проектът по отношение на предназначението му;
-  Употребата на продукти на Винербергер не е решаващ фактор за участието в конкурса.

Награден фонд
Общият награден фонд за конкурса е 27000 евро, като наградите са разпределени по следния начин: 7 000 евро за Голямата награда (вкл. победител в категория) и 5 000 евро за всеки от останалите четирима победители в отделните категории.


Източник: Wienerberger Brick Award,  Фотограф: © Anders Sune Berg

Необходимите  документи за участие в конкурса са:
- Попълнен формуляр – заявка за участие;
- Представителни снимки на реализираната сграда с висока резолюция (мин. 5 бр.);
- Обяснителна записка до 1 страница A4;
 - Архитектурни планове на сградата (типово разпределение и фасади);
- Декларация за авторски права (попълва се отделно и се прилага).

За повече информация за конкурса може  да се свържете с Винербергер в профилите им в социалните мрежи или на: office.bg@wienerberger.com

 

 

Автор: Винербергер ЕООД
Закони Нормативна база Коментари