Винербергер ЕООД чества своя 10 годишен юбилей в България

Много или малко са 10 години успешно присъствие на българския пазар, когато имаш 200 годишна история и ноу-хау зад гърба си?
28.05.2015
Винербергер ЕООД
342
Винербергер ЕООД, пресконференция, керамични блокове, керемиди, строителни материали
Пресконференция по случай 10-годишнината на Винербергер в България
Източник: Винербергер ЕООД

Днес, 28.05.2015 Винербергер ЕООД чества своя 10 годишен юбилей в България. Поредица от активности и събития бележат годишнината. През тази година фирмата стартира успешно партньорство с Министерство на образованието в кампанията „Млад строител“, разработи нов керамичен блок, който покрива наскоро актуализираните още по-строги нормативни изисквания за енергийна ефективност на сградите, стартира реализацията на пилотния за България проект по стандарта на Винербергер „е4“ за изграждане на къща с почти нулево потребление на енергия, подкрепи още една благородна кауза – каузата на сдружение „Аутизъм днес“ - асоциация на родители на деца с аутизъм.
На организираната по повода пресконференция, представител на централата на Винербергер в Австрия г-н Мартин Каза - ръководител направление „Керамични строителни материали за Европа”, направи кратка историческа разходка в 200 годишната история на компанията и представи актуална информация за групата, обединяваща производства на керамични блокове, керемиди, павета и тръбни системи. Той изтъкна положителния отпечатък на дейността на компанията в социален, екологичен и икономически аспект. Със своите над 200 завода в 30 държави Винербергер осигурява близо 15 000 работни места. През 2014 год. с продуктите на компанията са изградени близо 150 000 къщи и сгради по света, около 250 000 покрива и 13 милиона квадратни метра настилки, прокарани са близо половин милион тръби. Г-н Каза презентира и уникалната концепция на Винербергер за т.н. „Керамична къща е4“, проект, който предстои да бъде реализиран и у нас.
Търговският директор на местното дружество г-н Цанко Миланов пък разказа накратко за пътя, извървян от българския екип. През 2005 години дружеството започва с внос на стоки от Румъния и Унгария. Година по-късно, компанията придобива завода в Луковит, където започва мащабна програма за модернизация. До повторното заработване на предприятието през 2007 година са вложени над 30 милиона евро, което превръща Винербергер в най-сериозния инвеститор в общината. Същата година компанията пуска сертифицирана продукция в България, а 2008 вече е пазарен лидер и обръща фокуса си към тухлите Поротерм. „За 10 години, Винербергер успя от непозната марка да се превърне в пазарен лидер на градивата в България. Достигнахме над 1500 строителни фирми и 800 различни населени места. С нашите керамични блокове бяха построени над 80 000 жилища. За да бъдем близо до клиентите, търговските ни представители изминаха 36 пъти обиколката на Земята. С гордост можем да кажем, че преобразихме пазара на стени в България!”, сподели той.
Г-жа Антонина Андреева, техническият директор на българското подразделение сподели информация относно екологичността на производството и как то позволява на компанията да води отговорна към природата политика. Благодарение на внедрената система за употреба на многократни палета за всичките 10 години присъствие в България са съхранени 160 декара гори, а високотехнологичното производство и екологичното гориво, използвано за изпичане на тухлите – природният газ са спестили на природата 20 000 т. вредни емисии въглероден диоксид. Компанията в България следва стриктна корпоративната политика за минимален отпечатък на въздействие на производството върху природата.
Накрая управителят и финансов директор на фирмата – г-н Атанас Буглов, представи кратък финансов обзор за компанията, а също така разясни основните стълбове на цялостната корпоративна социална политика на Групата Винербергер и нейното проявление в България. То включва не само подкрепа на обществено значими каузи, но и цялостно отговорно отношение на един пазарен лидер като Винербергер, а именно: екологично производство, устойчиви и иновативни продукти, грижа за служителите и техните семейства, страст и лична ангажираност на всеки един представител на фирмата.
Той отбеляза, че в частност инициативите, демонстриращи социалната отговорност, се отнасят до дарения на висококачествени строителни продукти за каузи в полза на хора в неравностойно положение и/или деца. Освен чрез дарения, служителите на Винербергер ЕООД допринасят и с личен принос като участват с доброволен труд при изграждане на защитени жилища и социални центрове.
Една от последните инициативи, които компанията подкрепя активно е каузата на фондация „Стъпка за невидимите деца на България” и сдружение „Тацитус”, сформирали наскоро сдружението „Аутизъм днес“. За тази кауза Винербергер ЕООД дарява строителните материали като тухли и керемиди, необходими за реконструкцията на новопридобитата от Софийска община сграда в кв. Горубляне.
„Със своето поведение и постигнати резултати през тези 10 години Винербергер доказа, че гледа сериозно и дългосрочно на българския пазар, бидейки отговорен участник в икономическия и обществен живот у нас.“ – завърши г-н Буглов.

+11
Автор: Винербергер ЕООД
Закони Нормативна база Коментари