Вила Селена

Обемно-пространственото и композиционното решение са изцяло продиктувани от специфичните теренни дадености и търсене на доброто изложение.
08.07.2010
арх. Веселин Василев
4
вила, архитектурни, сграда, етаж
Вила Селена.
Източник: арх. Веселин Василев

Обемно-пространственото и композиционното решение са изцяло продиктувани от специфичните теренни дадености и търсене на доброто изложение. Вилата е ситуирана в северозападната част на имота на отстояние три метра от източната странична регулационна линия. Сградата има три жилищни етажа и полувкопан сутерен.
В сутерена са разположени: изба, механа със зимна градина и кухненски бокс и санитарен възел.
На първия етаж има дневна, трапезария за 8-10 души, кухня, две спални и санитарен възел. На това ниво е основният подход към жилището от терасата.
 Целият втори етаж е зает от: спалня с дрешник и самостоятелна баня с тоалетна, дневна с кът за хранене и кухненски бокс и тераса над първия етаж. Предвижда се отделен самостоятелен вход за този етаж, за да се осигури възможност сградата да се използва от две самостоятелни семейства.
На третия (терасен) етаж  е разположена спалня със самостоятелен санитарен възел, складово помещение и тераса над  етаж.
 Покриването на сградата е със скатни покриви, като се използват битумни керемиди. Билата и стрехите  са богато декорирани с шпилове и други архитектурни елементи, изпълняват се по архитектурен детайл. Фасадите се изпълняват с оцветена гладка мазилка и каменна облицовка.  Дограмата на цялата сграда е дървена и на места декорирана с ажурни метални решетки.

Автор: арх. Веселин Василев
Закони Нормативна база Коментари