Вила К – резиденция-галерия

Вила К, съкратено от вила Кисингер, е един от сравнително малките по обем проекти на архитект Петър Тодоров, основател и съдружник в Skyline Architekten.
01.08.2018
Теменужка Захариева
733
къща, вила, архитектура, арх. Петър Тодоров, skyline-architekten
Вилата е разположена в обширно зелено пространство с басейн.
Източник: Skyline-architekten, снимка: ©Daniel Hawelka

Местопложение:                 Горна Австрия
Архитекура:                       Skyline Architekten
Архитект:                           арх. Петър Тодоров
Интериорен дизайн:           арх. Петър Тодоров, инж. Мартин Кирхбергер
Проект:                              2015-2017
Изпълнение:                       2016-2018
Разгъната застроена площ: 250м2
Фотграф:                            ©Daniel Hawelka


Вила К, съкратено от вила Кисингер, е един от сравнително малките по обем проекти на архитект Петър Тодоров, основател и съдружник в Skyline Architekten, „европеец от български произход с австрийско гражданство, постоянно живеещ във Виена“, както той сам се описва.

Интересното е, че това всъщност е резиденция-галерия, проектирана за едно семейство, което е решило да живее сред колекцията си от произведения на изкуството. И едновременно с това модерен високотехнологичен интелигентен дом, в който видимия бетон се използва както за външни, така и за вътрешни стени - две черупки, като между тях е топлоизолацията. Вилата е разположена в обширно зелено пространство с басейн в близост до покритата тераса.

Картинната колекция на инвеститора ще намери своето достойно място както в огромната дневна на две нива, така и из цялата вила. A първоначалният скептицизъм на собственика към неизмазания видим бетон още по време на фазата на планиране постепенно преминава в нарастващ ентусиазъм. Както можете да се убедите от снимките, бетонът е необходимият неутрален фон, на който максимално да изпъкне красотата на картините. Осветлението в цялата къща е като в картинна галерия – дифузно като почти не се вижда източник на светлина.


Източник: Skyline-architekten, снимка:©Daniel Hawelka

Дневната зона на вилата се отваря с широкоформатни, почти без рамки плъзгащи се врати към покритата тераса, от където се открива панорама към природата на Горна Австрия. Тази тераса може да бъде затворена от три страни чрез екрани и е мислена като ново пространство, като преход между вътре и вън - към градината. Това решение е и резултат от стремежа на архитекта да разреши формалното противоречие между минимализма и стремежа за постигане на максимален комфорт.

„Опитвам се винаги, при всеки проект да бъда минималист, да работя с малко форми и материали. Бих казал: „По-далеч от барока“. Което не е лесно, защото инстинктът те кара да покажеш всичко, което знаеш и си измислил. Но е добър този, който се е научил да се сдържа. Това идва с опита и е въпрос на самодисциплина“, казва той в едно свое интервю. Авторът споделя и желанието си и трудността да се спазят някои от основните принципи на Feng Shui и да се избегне изтичане на енергия, заради големите отворени пространства. Намират решение като използват затваряне на голямото пространство с екрани през два етажа.

Същият минималистичен стил е използван и в обзавеждането – повечето от малкото мебели са на B&B Italia, дизайн на Antonio Citterio и само картините внасят цвят в монохромната цветна схема на вилата. Меките цветове на травертина в облицовките и дървото в стълбището са другите елементи, които допринася за омекотяването му, заедно с красивото вградено осветление в облицовката.

Цялата концепция на вилата е изградена с мисълта за постепенен преход между вътре и вън, за безпрепятствен контакт с красивите изгледи наоколо и максимални условия за живот на открито с усещане за свобода.

Автор: Теменужка Захариева
Закони Нормативна база Коментари