ВиК тръби – пластмасови или метални?

Как да изберете ВиК тръбите?
14.05.2013
Антоанета Салфидж, www.banispa.com
3916
тръби, ВиК тръби, водопроводни тръби
Предимствата на чугуна са безспорни: той е устойчив на износване, устойчив на температурни разлики и не корозира.
Източник: www.banispa.com

ВиК тръбите са незабележима, но изключително важна част от оборудването на дома. 


От  качествата на водопроводните тръби, начина им на монтаж, пътят на ВиК инсталацията зависят комфорта, но и сигурността на дома. Ако планирате ремонт вкъщи и тръбите не са сменяни скоро, или пък имате съмнения за некачествени свръзки, неточен наклон или дори опасност от теч, по - добре си купете спокойствие и безопасност – сменете ВиК тръбите.


Как да изберете ВиК тръбите?
Водопроводните тръби се изработват от различни материали –стомана, чугун, мед, а вече и от пластмаса. Пластмасовите тръби от своя страна също са различни видове в зависимост от вида на материала. Съответно са с различни характеристики и се използват за различни цели.  Медните, стоманените, полипропиленовите тръби са подходящи както за водоснабдяване, така и за отопление.  Чугунените и пластмасовите тръби основно се ползват за ВиК канализация.


Пластмасовите ВиК тръби – предимства и недостатъци
Пластмасовите тръби са най-предпочитани за ВиК канализацията вкъщи. Има много причини, които подкрепят този факт. Пластмасовите тръби са по-хигиенични от поцинкованите, не съдържат вредни примеси, не променят водата на вкус и мирис, лесно се монтират и са в пъти по-евтини от другите метални варианти. Какъв тип да са пластмасовите тръби обаче? Това е въпрос, който си задава всеки непрофесионалист, дръзнал сам да се погрижи за ремонта вкъщи. В зависимост от вида на пластмасата и начина на производството някои пластмасови тръби трябва да се използват само за студена вода, други спокойно могат да се поставят и на пътя на топлата вода. 


Специалистите разделят пластмасовите тръби на две основни групи – термопластични и реактоустойчиви. Полиетиленовите тръби например са  еластични и нечупливи, но се размекват при нагряване. Полипропиленовите напротив не са така еластични, но пък са устойчиви на високи температури.


Ето някои характеристики на различните видове пластмасови тръби:


Полиетиленови тръби (PE)
Полиетиленът представлява характерен вид термопластична пластмаса. Съществуват различни видове полиетилен, в зависимост от плътността на материала. За най-качествени се приемат полиетиленовите тръби с висока плътност. Те са и с най-дълъг живот – до 50 години. 


Други  предимства на полиетиленовите тръби: 


 • Висока ударна якост, която ги прави издръжливи не само на удар, но и гарантира безпроблемната им транспортация, а също така и издръжливостта им на минусови температури;
 • Не корозират. Устойчиви са на реакция на вещества от почвата и водни наноси за разлика от всички останали метални тръби;
 • Устойчивост на ултравиолетови лъчи;
 • Устойчивост на температурни разлики. Различните производители дават различни температурни параметри на моделите, които варират от -20 до + 90°С;
 • В пъти по-леки от металните. 

Полиетиленовите  тръби (PE) масово се използват за домашните канализационни системи. Не е препоръчително обаче да се полагат в почви, с риск от замърсяване с химически вещества. Полиетиленът е с ниска реактивна устойчивост, което прави възможно проникването на отрови във водата. 


Полиетиленови тръби РЕХ
Полиетиленовите тръби от типа РЕХ са с подобрени характеристики в сравнение с обикновените полиетиленови. Те са с по-висок температурен диапазон, издържат  на високо налягане и не се поддават на корозия. Полиетиленови тръби РЕХ се използват както за водопроводна инсталация, така и отоплителни инсталации, защото са устойчиви, стабилни и надеждни. Те са много добър вариант и за студени изби, защото издържат на температурни разлики и не се пукат.


Полипропиленови тръби (PP)
Полипропиленовите тръби също са направени от пластмаса, но по специална технология. Специфичното при тях е, че се състоят от две тръби, споени безшевно на молекулярно ниво благодарение на специфичен метод на производство. При тях вътрешната тръба е гладка, а външната – гофрирана.


Полипропиленовите тръби са с много високи характеристики на устойчивост. Издържат на високо натоварване и затова намират широко приложение в канализационните системи. Полипропиленът, в сравнение с полиетилена, е по - лек, има голям диапазон на разтягане и е с по-голяма термоустойчивост, температурният диапазон на експлоатацията му е от -20 до +110°С. Това позволява да се монтират при отрицателни температури, така и да се експлоатират при повишени положителни температури. Полипропиленът е и по- устойчив на удар, от полиетилена.


Ето още няколко важни предимства на полипропиленовите тръби:


 • 100% устойчивост на корозия – не ръждясват и не гният.
 • гладката вътрешна стена на  полипропиленовите тръби не допуска отлагания по вътрешната им.
 • ниски загуби на налягане при триене; 
 • възможност за намаляване на диаметрите на монтираните тръби с всички последващи от това икономии.
 • неутралност във физиологично и микробиологично отношение, което прави възможна широката им употреба в медицински обекти и при инсталации за питейна вода.
 • полипропиленовите тръби са безвредни за природата, с  възможност за вторична преработка или безвредно изгаряне.
 • (PPR) тръбите са  значително по-леки в сравнение с металните, теглото им е от 7 до 9 пъти по-ниско от аналогичен метален тръбопровод.

Стоманени тръби 
Едни от най-популярните и днес тръби са моделите от стомана. Те са много функционални – могат да се използват за отопление, за водоснабдяване, а също и за газова инсталация. Стоманените тръби се монтират лесно като се съединяват с фитинги. Стоманата обаче има един недостатък  - ръждясва. За да се избегне хващането на ръжда особено на местата на заварките на отделните елементи, тръбите се покриват със слой цинк – поцинковат се. Поцинкованите тръби се считат за по-качествени именно защото са по-издръжливи на ръжда.


При стоманените тръби качеството зависи от технологията на производство, както и от степента на закаляване на стоманата. Методът на производство личи във външния вид на тръбата, степента на закаляване на стоманата, обаче, не може да се определи така. 


Как да познаете качествената метална тръба?  Има лесен тест - няколко капки сярна киселина се поставят върху метала и се изчаква няколко минути. Колкото по-бързо се появи черно петно на повърхността, толкова по-качествена е стоманата. Ако петното е сиво, значи тръбата е от желязо. Петното не нарушава качеството или външния вид на тръбата и лесно се измива след теста.


Медни тръби
Медните тръби гарантират  най-високо качество при отоплителната и водопроводната инсталации. Медта обаче е най-скъпа. Предимството на медните тръби е, че издържат на много високи температури, но и на промени в налягането. Медта не корозира. Медните тръби могат да ви служат и повече от 50 години. И още едно предимство на материалът – той е естествено антибактериален и не се влияе от качеството на водата, която тече по него. Медните тръби може да монтирате на всяка инсталация, даже и това да ви излезе твърде скъпо. Правилото обаче е: медта се съединява само с мед. Ако използвате фитинги от друг материал, тръбите няма да издържат.


Чугунени тръби
Чугунените тръби дълго време са били много популярен материал за канализация.   Чугунът обаче е твърде тежък  материал. Все още той е сред най-използваните материали за канализация в му агресивна среда, заради устойчивостта на корозия. При избор на чугунени тръби е важно те да са  с много добро качество.


Ето как да ги избирате:


Внимателно огледайте външната повърхност на чугунената тръба. На нея не трябва да има издатини, вдлъбнатини, пукнатини и различни петна, свидетелстващи за наличие на шлака. Обърнете внимание и на среза на тръбата - какво е качеството на самия метал. Стената на тръбата в цялата си дълбочина, от лицевата до вътрешната си повърхност, трябва да е плътна и еднородна. Качеството на тръбата може да се провери и чрез потропване. Звукът трябва да е равен и глух. Ако има места със сменящи се тонове, е твърде вероятно това да се дължи на вътрешен дефект. За да ви служи по-дълго, чугунената тръба се нуждае от антикорозионна защита. Много често за целта повърхността се покрива с битум. Важно е да се подчертае и определящата роля на качественото съединяване на конструкция от чугунени тръби. То се прави с калчища без примеси и тефлонови ленти, които осигуряват изолация на свръзките предпазват от  евентуални течове от мокри тавани и изгнили подове.

Автор: Антоанета Салфидж, www.banispa.com
Закони Нормативна база Коментари