Видове отопление на дома

Начинът на отопление на дома може сериозно да повлияе на семейния бюджет.
15.09.2013
инж. Полина Петкова
1007
отопление, камини, радиатори, Камини на биоетанол, печки
Камина на биоетанол.
Източник: http://www.archiproducts.com

В тези несигурни в икономически аспект времена всяко едно домакинство се опитва да намали разходите си, без това да повлияе върху качеството му на живот.
Начинът на отопление на дома може сериозно да повлияе на семейния бюджет. По екологични причини през последните години то е обект на множество дебати. В един идеален свят, повечето собственици на къщи ще предпочетат да използват за отопление възобновяеми енергийни източници, по възможно най-рентабилния начин. 

Камини
Традиционната камина
използваща за енергиен ресурс изкопаемите горива, заема централно място в много домакинства. Въпреки, че тя се намира на сравнително ниско място в класациите на топлинната ефективност, в сравнение с алтернативни по-модерни системи за отопление, уютната атмосфера, която тя създава сама по себе си стопля дома.

От декоративна гледна точка камината води всички класации, но въпреки това остава проблема, че при нея по-голямата част от топлината излиза през комина.  Същевременно е необходима доста честа поддръжка, като редовното почистване, е от съществено значение.

Предимството на камините, което често бива пренебрегвано, е че собствениците на къщата могат да контролират разходите за отопление, като следят количеството въглища, брикети или дърва, които изгарят. По този начин няма как да се получат изненадващо големи сметки. 

Камини на биоетанол
Камините на биоетанол са най-новото попълнение към този вид отопление. Вместо да използват въглища, дърва или брикети, те се захранват с възобновяема енергия – денатуриран етанол, при който се получава чисто изгаряне. Те не се нуждаят от димоотводи и могат да представляват свободно стоящи съоръжения. Тази им функция ги отличава от традиционния вид камини. Благодарение на леката им конструкция, те биха могли да бъдат премествани лесно от стая в стая. Липсата на комини и димоотводи спомага този вид отоплителни тела, да отдават много по-голямо количество топлина в помещението. Камините на биоетанол са универсални, което означава, че могат да се използват на открито и на закрито. Въпреки всичко, ако имате желание да създадете атмосферата на традиционния огън, бихте могли да я монтирате на стената.

Печки
При този вид уреди има голям напредък на техните отоплителни възможности, като същевременно са запазили старомодния си чар. Печките предствляват едно многофункционално съоръжение, което може да се използва за готвене, подгряване на вода и същевременно за затопляне на жилището.

Този вид уреди могат да бъдат електрически или на твърдо гориво. Едни от най-новите видове печки имат възможност да загряват до 30 радиатора, като същевременно могат да се използват и за приготвяне на храна. Възможно е управлението им да се осъществява дистанционно, да бъдат настройвани да се включват  автоматично и да се изключват в определено време.

Котли на дървесни пелети
Един от най-популярните варианти за собствениците на жилища с екологично съзнание, е използването на дървесни пелети като източник на топлина. Те представляват малки гранули произведени от дървени стърготини, селскостопански или растителни остатъци. Тези котли са най-екологично чистите уреди за отопление на твърдо гориво. Тяхната ефективност на изгаряне достига до 90%. От гледна точка на удобство и чистота те са по-лесни за поддръжка и експлоатация от традиционните камини. Същевременно с това използването на пелетите води до намаляване на емисиите на парникови газове. Единственият им недостатък е по-високата първоначална инвестиция.

Радиатори
Съвременните радиатори за домашно приложение, лесно могат да се сбъркат с парче скулптура. Все по-модерно става тези уреди да се използват не само като източник на топлина, а и като елемент на интериора. Много нови модели вече могат да функционират отделно от централната отоплителна система, което означава, че дори и тя да е изключена, ако се налага собствениците на жилища биха могли да се стоплят. Радиаторите захранвани от възобновяеми енергийни източници са станали много по-ефективни през последните години.

Геотермално отопление
Докато температурите на земята могат да се променят в широк диапазон в зависимост от сезоните, температурата на земната повърхност се изменя между 10º и 20º C в зависимост от географската ширина. Геотермалните топлинни помпи използват тази сравнително стабилна температура, като източник за затопляне на къщите през зимата и охлаждането им през лятото. 

През подземни тръби, помпите освобождават топлината от вътрешната част на сградата през лятото, а през зимата този процес е обратен. Поради факта, че геотермалните топлинни помпи в действителност транспортират топлината между домовете и земята, те работят много чисто и ефикасно.

Подово отопление
От теоретична гледна точка подовото отопление се счита за най-ефикасния метод за загряване на човешкото тяло в дома. Принципа на който се основава това твърдени е, че топлината се издига. При положение, че се излъчва от пода, тази система позволява енергията да се оползотвори за загряване на цялото помещение, преди топлината да се отдели през тавана. Ефективността на другите отоплителни уреди е по-ниска, защото те излъчват по-високо във въздуха, като по този начин топлината се губи по бързо. Недостатък на този вид отоплителни инсталации, е по-трудното им инсталиране и от там, по-голямата първоначална инвестиция.

Слънчеви панели
Технологията на слънчевите панели за домашно приложение е претърпяла напредък в последните години, поради което са придобили по-голяма популярност и са станали по-масово използвани в частните къщи. Те могат да бъдат интегрирани в покрива както на вече изградените домове, така и на ново строящите се такива. Когато за пръв път се появяват на пазара, слънчевите панели са представлявали големи и тромави елементи на отоплителната система. При новите технологии тяхната дебелина е достигнала 65мм. Въпреки, че не са евтини, слънчевите панели биха могли да осигурят до 70% от годишните нужди на топла вода на едно домакинство и същевременно с това са изключително екологичен източник на топлинна енергия. 

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари