Вертикалните градини – живите стени на сградата и в интериора

Вертикалните стени са подходящи както за декорация на интериора, така и за озеленяване на фасади на сгради.
28.02.2020
Екатерина Бонева
3142
вертикални градини, зелени градини, градини
Източник: БИОборд, www.bioboard.bg

Декоративното озеленяване на вертикални повърхности е познато с различни наименования - живи стени, вечнозелени стени, стенни или вертикални градини. Това е особен вид озеленяване, изключително подходящо за днешния урбанизиран свят. В ландшафтната архитектура, зелената стена се описва като освободно стояща част от сградата, частично или изцяло покрита с растения, които се култивират и поддържат в неорганична среда или почвен субстрат. Вертикалните стени са подходящи както за декорация на интериора, така и за озеленяване на фасади на сгради.

Източник: БИОборд, www.bioboard.bg

Зелените стени – универсална озеленителна концепция
В исторически аспект, оригиналната идея за зелена стена датира от 600г. пр.н.е., зародила се във Висящите градини на Вавилон.  Днес изграждането на вертикалните градинини може да се изпълни с всякакъв вид растителни видове - трева, вечнозелени растения, цъфтящи видове, храсти, суколенти, мъхове или аромтни билки. Изключително популярни са в проектирането на луксозен интериор за ресторанти и барове, при декорация на работното място или зона за релакс, при нестандартни интериорни решения в дома - поради релаксиращия им ефект, а даже и в болнични заведения с оглед облекчаващите умората свойства.

Източник: БИОборд, www.bioboard.bg

Видове системи за вертикални градини
Живите стени са своеобразни картини, чийто дизайн е предизвикателство за всеки проектант. Подразделят се на няколко основни типа - вертикални градини с жива растителност, живи стени със „скандинавски мъх“ , вертикални градини с презервирани растения и зелени фасади.

Вертикалните градини с жива растителност представляват предварително засадени растения в пластмасови модули или система от геотекстил, която се монтира към стената. Задължителен елемент тук е интегрирането на система за капково напояване, която автоматично впръсква вода и течни торове в почвения субстрат. За по-добра визия и дълготрайност на тези вертикалните градини е необходима редовна поддръжка от страна на ландшафтни специалисти, както и подходящо осветление и температура на въздуха.


Зелена стена от полярен мъх     Източник: БИОборд, www.bioboard.bg

Живите стени от „скандинавски мъх“ са на практика вечни. Предимството на този тип креативно вертикално озеленяване е неповторимата визия и усещане за автентична свежест, което не само намалява стреса, но и осигурява една по-продуктивна среда. Друго важно преиумщество на този тип стени, в сравнение с традиционното вертикално озеленяване е, че не се изисква поливане, поддръжка, подрязване или каквато и да е слънчева светлина. Растенията не задържат прах и са негорими. Получават се изключително красиви и креативни стени, когато мъха се съчетае с други материали като камък, дърво и естествени растения за акцент.


Зелена стена от полярен мъх      Източник: БИОборд, www.bioboard.bg

Вертикални градини с презервирани растения са друг вид зелено решение за интериора. Както и зелените стени от мъх, този вид вертикално озеленяване не изисква поддръжка, специално осветление и поливна система. Могат да бъда съставени от над 30 вида различни естествени растения в презервиран вид: няколко вида папрати, бръшлян, евкалип, люлякови клони, диво грозде, естествен камък, други видове горски зеленини, скандинавски мъх, топчест мъх и обикновен горски мъх.

  
Вертикална градина с презервирани растения и жива стена от "скандинавски мъх"      Източник: БИОборд, www.bioboard.bg

Зелените фасади се изграждат с помощта на два вида системи с решетка, която да осигурява  подпора на растенията или чрез метални въжета. Зелените фасади могат да се прилагат и под формат на ефектна реклама. Такъв пример е популярната зелена бутилка от мъх на Бекс, която израстна буквално пред очите на хората върху  фасада на сграда на оживената улица "Граф Игнатиев" през 2012 година.  Инсталация на бутилката беше реализирана чрез една от най-новите и актуални зелени канали за комуникация Moss Graffiti или зелени графити с мъх. Технологията използва за визуализиране само естествени материали, а именно естествен горски мъх.


Източник: БИОборд, www.bioboard.bg

Ползи от живите стени
Освен естетическа наслада и елегантен завършек, зелените стени имат и своите функционални преимущества. Едно от тях е филтрацията на въздуха в затворени помещения. Растенията поемат въглеродния двуокис от въздуха и произвеждат кислород. Те филтрират различни замърсители, осигурявайки по-добро качество на въздуха и могат да отстраняват 87% от намиращите се в него токсини само в рамките на 24 часа.


Източник: БИОборд, www.bioboard.bg

Живите стени са еко дизайни, които интегират разнообразни форми, елементи и материали от природата в архитектурата на дома. Те ни предоставят предимствата на зеленото пространство, без да заемат твърде много място. Изследванията показват, че наличието на вертикална зелена стена в интериора на дома генерира редица физиологични ползи за хората – намалява нивото на стрес, засилва когнитивната функция и креативността, балансира емоциите и създава усещане за щастие, дори подпомага бързото възстановяване при болести. Живите стени могат да намалят ефекта на градския топлинен остров и да подобрят шумоизолацията на сградите.

Статията е подготвена с любезното съдействие на БИОборд.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари