Вертиго Тауър в архитектурния календар на SCHÜCO за 2013.

Вертиго Тауър в архитектурния календар на SCHÜCO за 2013 година ще бъде включен наред с шедьоврте от цял свят.
15.11.2012
Алукьонигщал ЕООД
468
дизайн, архитектура, Алукьонигщал ЕООД, фасадни конструкции, Вертиго Тауър
Вертиго Тауър в архитектурния календар на SCHÜCO за 2013.
Източник: Aлукьонигщал ЕООД

С гордост бихме искали да споделим, че в архитектурния календар на SCHÜCO за 2013 година ще бъде включен и обект от България, наред с шедьоврте от цял свят. Сградата е „Вертиго” и се намира на булевард България в град София. 


В архитектурно отношение обекта „Вертиго Тауър” представлява забележителна сграда със смесено предназначение и изключително сложна геометрия на стъклените фасади. 65-метровата кула наподобява кристал от стъкло. Фасадните плоскости представляват пространствени равнини които образуват дълги диагонални стъклени ръбове. Растера на фасадата не е вертикален, а е наклонен странично. За изпълнението на тази сграда “Алукьонигщал” разработва специална алуминиева рамкова конструкция SCHÜCO със структурно залепен стъклопакет, като с нея изпълнителят на фасадата – фирма ”Ювента 3”, чрез изработването на отделни фасадни елементи успя да се справи със сложната геодезическа задача и да изгради сградната обвивка. 


Процеса на разработването на фасадната конструкция отнема около една година. В края на този период се стига до решение, което по най-добрия начин да балансира архитектурните и други параметри, като  топлоизолация, лесен и бърз монтаж, оптимална цена. 


Преди започване на изграждането на стъклената фасада, се провеждат лабораторни тестове с мострен елемент, които целят да докажат качествата на обектовата разработка по отношение на въздухоплътност, водоплътност и устойчивост на ветрово натоварване. Тестовете са успешно проведени в собствения технологичен център на SCHÜCO в град Билефелд, Германия, след което започва изграждането на фасадата на обекта с бързи темпове. 


Добрия синхрон на специалистите на “Алукьонигщал” с архитектите и изпълнителите на фасадната конструкция довежда до реализацията на този изключителен архитектурен шедьовър, който за дълго време ще бъде емблема на строителното изкуство в България.

Автор: Алукьонигщал ЕООД
Закони Нормативна база Коментари