Верона и Милано – пътуване в сърцето на Италия

Любов по шескпировски, Арена ди Верона, катедрали, „Тайната вечеря” и Миланската опера ще ви завъртят в пъстър калейдоскоп.
15.10.2017
Лилия Лозанова
600
маршрути, Милано, Верона, Театър Ла Скала, Арена ди Верона
Миланската Ла Скала
Източник: www.touristika.bg

Ако сте решили да посетите двата известни града Верона и Милано, в тях ще намерите духа на Италия. 
А Италия е средище на велики образци на ренесансовото изкуство – „Тайната вечеря” на Леонардо, Миланската опера „Ла скала” и великата любовна история на Ромео и Жулиета, чийто декор е средновековна Верона. Разбира се, в пъстър калейдоскоп ще преминат разнообразни емоции от посещението на величествени катедрали и замъци, прекрасно вино и възможности за шопинг.

Верона е забележително със своята романтика градче, смятано за северната порта на Страната на Ботуша. Не само поради географското си разположение, а заради облика си, олицетворяващ духа и традициите на Италия.Това е едно от средищата с най-богато запазено римско наследство. Процъфтява като независима държава през ХІІІ-ХІV в. при управлението на фамилия дела Скала (още Скалигерите) и като част от Венецианската република през периода ХV-ХVІІІ в. От 2000 г. историческият център на града е част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Във всеки туристически пътеводител ще откриете подробности за забележителностите на града. Притегателните места за туристите са Арена ди Верона, къщата на Жулиета, гробниците на  династията на Скалигерите, както и два от площадите, през които ще преминете – на Синьорията и Piazza delle Erbe.

Арената във Верона е третият най-голям римски амфитеатър в Италия.
Построена през І в.(около 30-та г.), тя е сравнително съхранена, въпреки последствията от няколко земетресения. Разполага с повече от 22 000 места. Първоначално, при построяването си, арената е била извън градските стени. През III в. император Галениус ги разширява, за да включи в техните граници и амфитеатъра. В Античността Арена ди Верона е била център на гладиаторски битки, циркови спектакли и дори морски битки. През Средновековието тук са издигани клади и изгаряни еретици, били провеждани народни увеселения, фестивали и рицарски турнири. През ХІХ в. на нея триумфира едно от най-великите изкуства - операта.

На тази сцена са представяни творби като „Севилският бръснар“ на Росини и „Любовен еликсир“ на Доницети. През 1913 г., когато Италия отбелязва 100-годишнината от рождението на Джузепе Верди, именно на Арена ди Верона се поставя най-прочутата му творба – операта „Аида“. Оттогава тук се провежда традиционният летен оперен фестивал, открит на 10 август 1913 г. с "Аида" на Джузепе Верди. На сцената на Арена ди Верона са пели и българските звезди Николай Гяуров, Гена Димитрова и Райна Кабаиванска.

Постановките са културни събития със световно значение. Хората идват тук със запалени свещи, за да подчертаят колко значими са оперните спектакли. Посетихме Арената в период, в който се провежда фестивал за поп музика. Още от сутринта тук се бяха събрали десетки младежи, тъй като през деня също пускаха записи от фестивала.
Площадът около амфитеатъра е най-просторното място в цяла Верона - нейният търговски и обществен център. Музеи, дворци и прекрасни обществени сгради ограждат това пространство.

От Арената поемаме по улица „Giuseppe Mazzini“ – прекрасна пешеходна зона, настлана с гладък мрамор. В края на тази романтична улица се озоваваме до живописния площад Ербе. На това място в Античността се е намирал римският Форум. Площадът е ограден от великолепни сгради, построени и декорирани в периода между ХІІ и ХІХ в. От фасадите на сградите ухае на старо, а детайлите, с които са украсени, им придават изключително романтичен облик.

Фасадите са превърнати в картинна галерия, както и в учебник по морал. Особено впечатление правят стенописите на една от сградите, която е била собственост на богата фамилия търговци на подправки. Първата творба изобразява Завистта като разголена жена в черни дрехи, която е подгонена от змии. Съседната творба изобразява друго човешко качество - Благородството, като красива дама сред многобройни деца. От дясната й страна е изобразено Невежеството - жена с превръзка на очите, която не вижда, че децата й късат книги.

Недалеч от площад Ербе, е къщата на фамилията Капулети, известна като Къщата на Жулиета. Сградата е строена през далечния ХІІІ в. и се предполага, че не е точно тази, обитавана от шекспировата героиня, но пък е от същия исторически период. През тринадесети век във Верона са живеели семействата Монтиколи (Monticholli) и дал Капело (dal Capello). Техните домове днес са известни като Къщата на Ромео и Къщата на Жулиета, като първата може да се види само отвън.

Понеже домът на Жулиета е една от основните атракции в града, е посещаван от хиляди туристи. Влюбени от цял свят пристигат във Верона, за да докоснат статуята на Жулиета, тъй като, според поверието тя носи късмет в любовта. Млади момичета си купуват като сувенир воал на дама от 13-ти век и търпеливо чакат да влязат, за да оставят своето сърдечно послание. Стените са осеяни с надписи и любовни писма. Разбира се „българският гений„ е оставил  и тук своя отпечатък, като най-високо до портата е увековечена любовта…. към роден футболен отбор. Друг начин за изпращане на лична молба до Жулиета е по интернет. Всеки посетител може да се възползва от компютъра, който е поставен в къщата.

Като влезете в двора, това което веднага грабва погледа, е статуята на младата героиня. Тя е поставена на централно място през 1972 г., след извършена реставрация на обекта. Творбата е покрита със специално покритие, което редовно се обновява. Причината е, че горният слой на статуята буквално се изтрива от хилядите докосвания на хора, които вярват, че ще така ще имат късмет в любовта.
Другата атракция е прочутият балкон, като всеки може да се качи на него и да си направи селфи. Той е бил направен през тридесетте години на миналия век и не е ясно дали изобщо е съществувал в стария вид на сградата. Достъпът до него е разрешен от 1997 година.

Всяка година на 16 септември в къщата на Жулиета се празнува тържествено нейния рожден ден, а в деня на Свети Валентин се награждават онези, чиито писма към Жулиета са били оценени като най-красиви и чувствени. Клубът на Жулиета е организатор на празненствата в къщата на героинята.

В центъра на Верона се намира площадът на Синьорията.
Тук се издига скулптура на Данте Алигиери - италиански поет от град Флоренция. Неговото прочуто произведение „Божествена комедия“, е върхова точка в развитието на средновековната литература и основополагаща за развитието на съвременния италиански език. На площад Синьория се намират и Дворецът на правосъдието, и Дворецът на градския съвет.

Пантеонът на Скалиджерите от ХІV век впечатлява всеки минувач. До входа на малката църква в романски стил "Санта Мария Антика", е изграден цял комплекс от надгробия с издигнати във въздуха саркофази. На герба им е изобразена стълба, по италиански scala, държана от куче/cane. Веднага прави впечатление статуята на най-знаменития от фамилията херцог Кангранде (Голямото куче) - Франческо дела Скала. Той е представен от скулптура на кон в пълно бойно снаряжение.

Както историята, така и настоящето на Верона и Милано са свързани в различни аспекти. Като център на ренесансовото изкуство, към съвременния имидж на Милано е прибавена славата на модна столица. Тук има невероятни бутици и различни възможности на шопонг.

Обаче „Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи е магнит за гостите. Намира се в доминиканската църква” Санта Мария деле Грацие”. Тя   има интересната архитектура, тъй като комбинира елементи на готиката и Ренесанса. Построена на мястото на малък параклис на Дева Мария по заповед на Франческо Сфорца, като е завършена е през 1490 г. от архитекта Солари. Обаче Лудовико Сфорца решава да я превърне в семейна гробница и възлага на Донато Браманте да я преустрои за тази цел. Браманте построява наново абсидата и я увенчава с великолепен барабан в ренесансов стил. От вътрешността най-силно впечатление оставя куполът, който е украсен с изображения на светци и гербове.

„Тайната вечеря” се намира в скромна сграда до църквата, която се е ползвала като трапезария. Тук е създадена великата творба на Леонардо да Винчи в периода от 1495 г. и 1498 г. По време на бомбардировките през Втората световна война, църквата бива сериозно засегната. Покривът на трапезарията е унищожен, но куполът остава цял. Малко след края на войната сградата е реставрирана. Сега достъпът на туристи е организиран, като обикновено престоят пред великата творба е около половин час. Влизат групи до 30 човека, като се минава през стъклени врати, които се затварят автоматично.

Шедьовърът на Леонардо е с размери 460 на 880 см. Отсрещната страна на трапезарията е заета от фреска „Разпятие " от Донато Монторфано, към която Леонардо добавя фигури от семейството на Сфорца. „Тайната вечеря“ акцентира върху реакциите на всеки един от апостолите, когато Исус им съобщава, че някой от тях ще го предаде. Фигурата на Христос е разположена в центъра на изображението. Перспективното решение е такова, че пресечна точка на всички линии се явява главата на Исус. Обръща се внимание на особеното движение сред учениците на Исус, предизвикано от съобщението му. Ритъмът на позите им е сравняван с някои чертежи на машини от Леонардо.

Катедралата Duomo Di Milano е забележителна и привлича туристически интерес.
Това е вторият по големина католически (и най-големият готически) храм в света. Внушителната сграда е с височина от над 108 метра, а неповторимата й архитектура я прави истински шедьовър. Украсена е с 3400 статуи, всяка от които е великолепно прозведение на изкуството. Любопитното е, че издигането й продължава повече от четири века, като в архитектурата й се преплитат различни стилове. Строежът й започва през 1386 г. и е завършен чак през 1805 г. В основата си е готическа, но има и добре разпознаваеми елементи от барока, неокласиката и неоготиката. На същото място се е намирал древен храм, в който е бил кръстен Свети Августин. За изграждането на катедралата е използван бял мрамор.

За да посетите този най-известен храм в града, трябва да се заредите с търпение. Опашките са дълги, поради засиления контрол. Проверката се извършва от карабинери, като е на два етапа. Първо се проверяват хората, след това втори служител извършва обстоен контрол на чантите.

Театърът Ла Скала се намира в близост до Миланската катедрала. 
Неокласическата сграда е построена по 1778 г. на мястото на църквата Санта Мария дела Скала, откъдето идва и името й. В центъра на фасадата й се е издигал портал за посрещане на карети. Капацитетът й е 2200 места, разположени на пет етажа с ложи и галерии. Залата е с формата на подкова и се слави с безупречната си акустика. Преобладаващите тонове в интериора й са бяло, сребристо и златисто. Полилеят е изработен от бохемски кристал и съдържа 365 лампи. Фоайето е украсено с нагънати колони и големи огледала по стените.

Отворен за посещение е музеят към театъра, където любителите на операта могат да се потопят в историята на изкуството и ролята на Италия в неговото развитие. От тук можете да зърнете самата  сцена и зала  през специално обособени балкони. Можете да разгледате музикални инструменти, картини с ликовете на известни оперни певци, техни вещи.

Не бива да пропускате Интерактивния музей на Леонардо да Винчи, който е в близост до операта. Преживяването тук е невероятно, защото представя изумителните изобретения на гения, изработени от дърво и материали от неговото време. Същевременно тези открития са представени и с възможностите на интерактивните технологии, като можете да разгледате всеки детайл в 3D изображение. Тук можете да видите летящи хора, прототипите на съвременните автомобили, оръжия, мостове, които поразяват с това, че са изпреварили времето си с векове.
Каквито и забележителности да разгледате в Милано, ще останете с прекрасни спомени от двата известни града в Италия.

+1
Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари