Вентилация на покрива

Доказано е, че в един дом се образува 5–6 кг пара на човек на ден и тя циркулира отдолу нагоре. Това е една от причината за образуване на кондез.
15.02.2009
БРАМАК
82
керемиди, покрив, пароизолация, Брамак, вентилация на покрив
Вентилация на покрива
Източник: БРАМАК

Доказано е, че  в един дом се образува 5–6 кг пара на човек на ден и тя циркулира отдолу нагоре. Това е една от причината за образуване на кондез в подпокривното пространство, когато не са използвани подходящите решения за добрата вентилация на покрива. За да се избегне този проблем, са необходими висококачествени хидроизолационни фолиа и сух монтаж на билата.


Хидроизолация с фолиа  Bramac Unversal, Universal Eco и VЕLTITECH 120 Независимо дали керемидите се поставят върху плътна дъсчена обшивка, отлят от бетон покрив или върху летви, закрепени директно към носещите ребра, под керемидите трябва да има разстояние от около 5 см, отворено в долния и горния край на ската (при олука и билото). Така се образува вентилационен канал със свободна циркулация на въздуха в него.


Под керемидите се прави двойна скара от взаимно перпендикулярно разположени летви. Долните редове се поставят по продължение на наклона на ската (от олука към билото). Тези летви, наричани още контралетви, оформят и успоредните канали, по които тече въздушната струя. Напречно и перпендикулярно на тях се приковават летвите, върху които се поставят и задържат керемидите.


Преди да се пристъпи към приковаване на контралетвите, върху цялата повърхност на покрива се полага хидроизолационното фолио. Неговата задача е да не пропуска прокапала под керемидите дъждовна вода, а бързо и сигурно да я отвежда към олука. Фолиото също така защитава подпокривното пространство (таванските помещения) на сградата от проникване на сняг, вятър и прах. Същевременно то трябва да бъде и паропропускливо, т.е. свободно да пропуска идващите откъм помещенията отдолу водни пари.


 Преминали през него и попаднали във въздушния поток под керемидите, те бързо се отделят в атмосферата. Така фолиото изпълнява функциите на еднопосочно пропускаща водните пари мембрана. Това е особено важно за подсушаване на подпокривната топлоизолация, която по правило се прави от дюшеци минерална вата. Ако не са защитени, те се овлажняват лесно, което пък рязко снижава топлоизолационните им свойства. “Брамак” предлага три вида такива фолиа, които освен че притежават необходимите технически характеристики, добре се приемат на пазара и поради добрата им цена. Това са Bramac Universal, Universal Eco и VELTITECH 120. Първите две фолиа са по-здрави, самоуплътняват се при пробиване с пирон и се продават на добра цена спрямо конкурентните материали. За покривни конструкции без дъсчена обшивка и при необитаемо подпокривно пространство се използва предимно фолиото  VELTITECH 120, което е на по-ниска цена от останалите. 


Сух монтаж на било
Друго важно условие за доброто вентилиране на покрива е оформяне на билото със сух монтаж. „Система за сух монтаж на била” звучи сложно и неразбираемо. Зад това словосъчетание обаче се крие едно съвсем улеснено, чисто полагане на керемиди и капаци без традиционния варо-циментов разтвор за подмазване. 


Единственото изискване за полагане на покрив със сух монтаж е да имате набор от елементите на покривната система.


Предимствата на сухия монтаж пред „мокрия”:
- всички елементи са произведени от висококачествени материали, устойчиви на атмосферните влияния години наред;
- не е необходимо след всяка зима да се качвате на покрива, за да подмазвате допълнително изронения хоросан по билата;
- отлична вентилация – сухият монтаж предотвратява образуването на кондез.


Основната функция, която изпълнява сухият монтаж, е да осигури пролука, през която да излиза въздушният поток, като капаците се закрепват върху монтирана по продължение на билото летва с напречно сечение около 5 х 4 см. Така капаците са леко повдигнати над керемидите и под тях остава пролука, през която въздухът и водните пари излизат безпрепятствено. Този начин на монтиране обаче не е възможен без помощните елементи от системата “Брамак”. Билната летва се монтира върху метални носачи (летводържатели), в които ляга и през перфорираните им стени се закрепва с винтове за дърво. Чрез избиране мястото за огъване на всеки от носачите се нагласява неговата и на летвата височина, а всеки от така огънатите краища се закрепва с винтове или пирони към краищата на надлъжно положените по ската контралетви. Върху така монтираната билна летва и под капаците се поставят специални елементи, чиято задача е да затварят плътно пролуката между двата последни реда керемиди на съседните скатове, така че да не прониква дъждовна вода и вятър. Същевременно тези елементи трябва да пропускат свободно въздуха, който тече под керемидите. При хоризонтални била може да се използва специалният елемент за сух монтаж на капаци, изработен от тънка мека пластмаса, а при всички видове била, включително и при покриване на маите, се прилагат специални ленти с широчина 28-32 см. “Брамак” предлага три вида такива ленти – MetalRoll, BasicRoll и FigaRoll. Всички тези ленти имат централна мрежеста част, която свободно пропуска въздуха и две странични ленти едностранно (от долната страна), покрити с дебел слой лепило. Лентата се развива и изпъва, като се центрира по билната летва. След отстраняване на защитното фолио чрез притискане с ръцете краищата й залепват здраво към керемидите, а благодарение на голямата си еластичност, лесно обхождат контура им и прилепват плътно по цялата повърхност. За вентилиране на подпокривното пространство може да се използват и специални вентилиращи керемиди, които се поставят в предпоследния ред преди билото.


Самите капаци се поставят, като се започва от противоположния спрямо преобладаващата посока на ветровете край на билото. Те се закрепват със специални метални скоби, които монтират с винтове към билната летва. Скобата се поставя така, че повдигнатият й край да легне върху вече поставената керемида, а в куката й се захваща челото на следващия капак. Винт се завива и през така поставената скоба, като преминава през керемидата под нея.  


Обръщаме внимание, че има и специални капачки – прегради за капаци, за челно затваряне на пролуката под капаците в краищата на билото. Също така има четворни или тройни билни капаци, които се използват при многоскатните покриви.


Повече информация за елементите за сух монтаж и цялостната покривна система може да получите на телефон: 0700 119 20 (на цената на един градски разговор) и www.bramac.bg


 

Автор: БРАМАК
Закони Нормативна база Коментари